RAPORT Ce abuzuri comit poliţiştii din Capitală. Cazul parcagiului lăsat doar în chiloţi şi bătut cu bastonul de cauciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 3.000 de plângeri au fost depuse împotriva poliţiştilor în perioada 2012 - 2014
Peste 3.000 de plângeri au fost depuse împotriva poliţiştilor în perioada 2012 - 2014

Abuzurile poliţiştilor asupra cetăţenilor români rămân de cele mai multe ori nepedepsite, cu toate că ele sunt semnalate prin plângeri. Aşa arată raportul „Dreptate pentru Dinte”, lansat joi de Asociaţia Carusel.

Potrivit raportului, în perioada 2012 - 2014 au fost înregistrate nu mai puţin de 3.034 de plângeri împotriva poliţiştilor, acuzaţi de purtare abuzivă, însă numai 14 dintre acestea au fost soluţionate prin trimiterea în judecată.

„Vorbim de o plângere din 217. Este foarte greu de crezut că 216 din 217 sunt neîntemeiate sau făcute cu rea-credinţă”, a declarat Maria Andreescu, director executiv la APADOR-CH, organizaţie neguvernamentală care activează în domeniul drepturilor omului.

Secretoşi în privinţa procedurilor de percheziţie corporală

Andreescu spune că poliţiştii sunt secretoşi şi în ceea ce priveşte procedurile de percheziţie corporală pe care le folosesc. Conform raportului, cele mai multe abuzuri au fost semnalate la secţia 10 din Capitală, unde activitatea agenţilor se desfăşoară pe pe strada Stelea Spătaru, nu în sediul central.

„Parcă se simt nesupravegheaţi. Am recomandat închiderea acestui sediu al secţiei 10 din Stelea Spătaru, am sesizat Avocatul Poporului şi ei au decis închiderea, dar nu s-a luat nicio măsură. Evenimentele de acolo repetate — se ocupă de incidentele din Centrul vechi — sunt nesupravegheate”, a mai declarat Andreescu.

Care sunt secţiile unde se comit cele mai multe abuzuri

Abuzuri au fost semnalate şi la secţia 9 şi la secţia 14, arată acelaşi document prezentat joi. Potrivit autorilor, în aceste două secţii de poliţie se comit abuzuri în special asupra persoanelor încadrate în grupurile vulnerabile, respectiv oameni ai străzii, prostituate sau consumatori de droguri.

„G.D. are 37 de ani şi pentru a-şi câştiga existenţa lucrează ca parcagiu, de obicei în zona Străzii Ilfov. În seara zilei de 11 februarie 2015, în jurul orei 20:00, acesta se afla în zona Palatului CEC, la intersecţia dintre Str. Ilfov şi Str. Mihai Vodă. După ce l-au legitimat, i-au facut proces verbal şi i-au dat amenda, unul dintre agenţii de poliţie care îl opriseră pe G.D. a vrut să-l lase să plece, dar colegul său a insistat să fie dus la secţie. Odată ajuns la secţie, G.D. a fost obligat să se dezbrace de la brâu în jos, până la chilot, iar în momentul în care era cu pantalonii în vine, agentul care a insistat ca el să meargă la secţie a început să-l lovească cu bastonul de cauciuc (tompha). Victima susţine că a fost lovit aproximativ 20 de minute peste mâini, spate, braţe, picioare, genunchi şi tălpi, şi a fost pus să facă alternativ flotări şi genuflexiuni”, se arată în documentul citat.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor: „Abuzurile se comit de ambele părţi”

Dumitru Coarnă, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, a admis că sunt colegi de-ai săi care recurg la abuzuri.

„Dacă vorbim de abuzuri, ele se comit de ambele părţi. Şi poliţistul are de suferit — avem poliţişti morţi, răniţi în urma acţiunilor. Lucrurile sunt de ambele părţi gestionate greşit, la un moment dat, nu vreau să spun de cine, de sistem în general. Societatea are nevoie de poliţie şi invers şi cred că trebuie să ne sprijinim de ambele părţi. Avem cazuri de ultraj, 850 de dosare penale, în care poliţistul este parte vătămată, în perioada 2014-2015”, a explicat sindicalistul.

Ce recomandări formulează raportul

Autorii raportului formulează şi o serie de recomandări. În primul rând, ei spun că ar trebui modificat modul în care persoanele care au probleme cu legea sunt conduse la sediul secţiei de poliţie.

În plus, agenţii trebuie împotriva cărora s-au făcut plângeri ar trebui sancţionaţi disciplinar. De asemenea, raportul recomandă dotarea tuturor secţiilor de poliţie cu sisteme de supraveghere video, inclusiv în subsoluri, în curţi sau în alte spaţii în care poliţiştii comit abuzuri.

Raport abuzuri poliţişti - Asociaţia Carusel

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite