Raed Arafat: Posibilitatea de a apărea un nou val există oricând
0Posibilitatea de a apărea un nou val „există oricând, prin noi variante, prin diferite metode sau situaţii", a declarat miercuri şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. El precizează că oamenii de ştiinţă analizează dacă trebuie suplimentate dozele de vaccin, cu anumite modificări.
„Fără să intrăm în speculaţii, posibilitatea de a apărea un nou val există oricând, prin noi variante, prin diferite metode sau situaţii. Se adaptează totul la situaţia epidemiologică, dacă începe să se agraveze, dacă începe să apară ceva. La acest moment, nu avem astfel de semnale. Noi stăm bine de ceva timp, dar avem o perioadă de răgaz în care trebuie să ne pregătim şi cea mai importantă pregătire rămâne vaccinarea şi respectarea regulilor", a declarat Arafat, după şedinţa de Guvern de miercuri, răspunzând unei întrebări.
El a recomandat ca oamenii să nu meargă în concedii în zone "expuse", unde nu se ştie care este situaţia pandemică sau circulă diferite variante ale virusului.
"Acum nu avem probleme la ATI, în multe locuri s-au dat înapoi pentru situaţiile obişnuite, adică nu pentru COVID. Dar există planurile şi posibilitatea să revenim la nevoie, ne pregătim pentru readaptarea sistemului. Totuşi, avem peste 4 milioane de oameni vaccinaţi care au efectul lor pentru încetinerea răspândirii virusului. Chiar dacă nu am auns la cifra pe care o vrem, cei peste 4 milioane au efectul lor", a arătat el.
Raed Arafat a fost întrebat cât de eficiente sunt vaccinurile în ceea ce priveşte tulpina indiană.
"Până acum, vaccinurile au o eficienţă variabilă, sunt studii care arată, unele poate mai puţin sau mai mult, dar nu înseamnă că nu au efect şi nu sunt eficiente. Se analizează dacă trebuie suplimentarea de doze cu anumite modificări. O să vedem. La acest moment, vaccinarea protejează şi reduce şansa să ai o formă gravă inclusiv cu tulpina indiană, din ce ştim", a afirmat el.
Potrivit acestuia, în viitor se poate vorbi şi de rapel, dar rămâne la nivelul oamenilor de ştiinţă.
De altfel şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare,Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că numărul de îmbolnăviri de COVID-19 raportat în această perioadă indică faptul că "avem un rezervor de unde se poate ajunge din nou la o creştere a numărului de cazuri".
„Trebuie să înţelegem că pandemia nu s-a încheiat şi avem virus circulant, avem câteva sute de cazuri zilnic în România, ceea ce înseamnă că avem un rezervor de unde se poate ajunge din nou la o creştere a numărului de cazuri dacă situaţia populaţiei imunizate - fie prin vaccinare, ideal, fie prin trecerea prin boală - nu este suficient de mare. Deci trebuie să ne menţinem acelaşi obiectiv de imunitate de grup de cel puţin 60-70% tocmai pentru a preveni un val de îmbolnăviri în perioada următoare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.