Pericolul de inundaţii persistă. Mai multe râuri din ţară sunt sub Cod roşu. MAI: Trei persoane au murit şi aproape 100 de case au fost distruse complet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe localităţi din ţară au fost afectat de inundaţii
Mai multe localităţi din ţară au fost afectat de inundaţii

Pericolul de inundaţii persistă şi vineri, râuri din şapte judeţe fiind şi astăzi, până la ora 21.00, sub Cod roşu de inundaţii. Judeţele Timiş şi Caraş-Severin se află, până sâmbătă, sub Cod roşu de inundaţii. Potrivit unui bilanţ al Ministerului de Interne, trei persoane au murit şi aproape 100 de locuinţe au fost distruse complet din cauza apelor.

Hidrologii menţin în vigoare Codul roşu de inundaţii emis pentru judeţele Gorj, Olt, Dolj, Mehedinţi, Vâlcea, Timiş şi Caraş-Severin până în această seară la ora 21.00. 

Tot până la această oră sunt în vigoare alte două avertizări hidrologice. Este vorba despre un Cod portocaliu de inundaţii emis pentru judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Argeş şi Hunedoara. 

De asemenea, râurile din bazinele hidrografice Bârzava curs mijlociu şi inferior, Moraviţa curs inferior, Caraş curs inferior (judeţele Caraş Severin şi Timiş) sunt sub Cod roşu până sâmbătă la ora 16.00.

Tot până atunci, sunt sub Cod portocaliu râurile din bazinele superioare ale Bârzavei, Moraviţei şi Caraşului (judeţul Caraş Severin), Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Lotru (judeţul Vâlcea) şi Neajlov pe sector aval Moara din Groapă (judeţul Giurgiu).

Sub Cod galben rămân râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş superior şi afluenţi curs mijlociu şi inferior, Nera (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Drincea (judeţul Mehedinţi), Jiu pe sector aval Filiaşi şi afluenţii de dreapta din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, Olt aval confluenţă cu Lotru (judeţele Vâlcea şi Olt), afluenţii mici ai râului Vedea din judeţul Teleorman.

Bilanţul Ministerului de Interne

Potrivit unui ultim bilanţ al Ministerului de Interne, în urma inundaţiilor care au afectat în ultimele zile mai multe judeţe din sudul şi sud-vestul, au fost evacuate preventiv 1.832 de persoane, iar alte 773 de persoane au fost salvate din diverse situaţii critice.

De asemenea, trei persoane au murit din cauza inundaţiilor, iar două dintre persoanele date dispărute din judeţul Olt au fost găsite în viaţă. Angajaţii MAI continuă căutările unei persoane din Argeş care a fost dată dispărută.

„În intervalul 27 iulie – 1 august, au fost afectate de inundaţii 251 de localităţi din 11 judeţe (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Prahova şi Timiş). De asemenea, 99 de locuinţe au fost distruse, 1.163 au fost avariate, iar alte 2.377 au fost inundate inundate. Precizăm, că în urma retragerii apelor, în acest moment mai sunt 439 de locuinţe inundate. Totodată, au fost colmatate 2.475 de fântâni, 13 poduri au fost distruse, 83 parţial afectate, 60 de podeţe distruse şi 23.346 de hectare de teren au fost inundate”, potrivit M AI.

Din cauza inundaţii circulaţia rutieră a fost blocată sau întreruptă parţial pe segmente din 12 drumuri naţionale şi 37 drumuri judeţene. Totodată, 15 obiective socio-economice şi trei culturale au fost afectate.

Pentru sprijinirea comunităţilor afectate de inundaţii, au fost scoase din rezervele statului 20 de tone de de combustibil, 5.000 de kilograme de alimente, peste 10.000 litri apă potabilă, 4.000 pături, cearşafuri şi 2.000 saltele.

În aceste zile, au intervenit în locurile afectate de inundaţii s-a intervenit cu 11 autocamioane, nouă bărci pneumatice, 28 motopompe şi o autocisternă transport apă. În zilele în care vremea a permis, autorităţile au intervenit cu patru aeronave ale Inspectoratului General de Aviaţie.

Patriarhia organizează colecte de alimente pentru sinistraţi

Patriarhia a îndemnat preoţii din parohii şi mănăstiri ca, pe lângă rugăciunile pentru oprirea ploilor, în Postul Adormirii Maicii Domnului, să organizeze colecte de alimente, apă şi pături pentru sinistraţii din zonele afectate de inundaţii.

Colectele vor fi organizate la centrele eparhiale, protoierii, parohii şi mănăstiri, unde vor fi adunate alimente (ulei, zahăr, făină, orez, conserve), apă plată şi minerală, produse de igienă, pături etc. Bunurile colectate vor fi trimise la Centrul eparhial Craiova - pentru sinistraţii din judeţul Gorj, Centrul eparhial Râmnicu Vâlcea - pentru cei din Vâlcea şi Centrul eparhial Slatina - pentru sinistraţii din judeţul Olt.

Apel pentru donaţii în sprijinul celor afectaţi de inundaţii

Crucea Roşie Română lansează un apel pentru donaţii în sprijinul celor afectaţi de inundaţii, oamenii putând dona bani online sau prin sms, precum şi alimente, în mai multe reţele de magazine.

Crucea Roşie Română a trimis joi un transport cu saci de dormit, cizme de cauciuc, pachete alimentare, precum şi pachete igienice către persoanele afectate de inundatii din judeţele Argeş, Gorj şi Vâlcea. Pachetele provin din depozitul central al Crucii Roşii Române.

Crucea Roşie Română îşi propune să asiste victimele inundaţiilor până când va fi depăşită perioada de criză.

Numărul angajaţilor MAI care acţionează în zonele afectat de inundaţii, suplimentat

Ministrul de Interne, viceprim-ministrul Gabriel Oprea, a dispus suplimentarea efectivelor şi mijloacelor de intervenţie în zonele afectate de inundaţii.  

În acest sens, detaşamente şi mijloace logistice ale unităţilor ISU din judeţele unde nu au fost înregistrate probleme s-au alăturat de aseară forţelor care, de mai bine de 48 de ore, sunt în misiuni de intervenţie în zonele afectate de inundaţii, astfel:

  • ISU Bucureşti sprijină intervenţiile din judeţul Argeş;
  • ISU Prahova acţionează în judeţul Olt;
  • ISU Mureş acţionează în judeţul Vâlcea;
  • ISU Alba intervine în judeţul Gorj;
  • ISU Braşov acţionează în judeţul Dolj;
  • ISU Sibiu intervine în judeţul Mehedinţi;
  • ISU Arad sprijină intervenţia colegilor din judeţul Caraş Severin.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Bilanţul inundaţiilor din ultimele zile: sute de case măturate de ape, iar în Gorj o comună a fost despărţită în două după ce s-a rupt un pod peste Gilort

Podul peste râul Gilort, care făcea legătura între comuna Albeni şi restul judeţului, dar care, în acelaşi timp, despărţea localitatea în două, s-a rupt după viitura de marţi. Locuitorii rămaşi de o parte a podului surpat fac un ocol de peste 10 kilometri pentru a putea ajunge la sediul Primăriei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite