Nelu Tătaru: Transmiterea comunitară devine accentuată. Ne apropiem de un moment de dublare şi chiar triplare a cazurilor zilnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a atenţionat într-o intervenţie la Digi 24 asupra unei creşteri ingrijorătoare a numărului de cazuri, în condiţiile în care România a trecut de la o rată de transmitere sub 1 la una peste unu.

Nelu Tătaru a apreciat că suntem după o perioadă în care populaţia a gustat libertatea şi, totodată, „într-o perioadă în care parte dintre concetăţenii noştri cu pregătire sau nu contestă infecţia cu coronavirus şi tot ce au însemnat aceste trei luni ca şi răbdare, ca şi resetare a unor conduite, ca şi activitatea unui corp medical”.

Ministrul Sănătăţii a declarat la Digi24 că deocamdată autorităţile pot gestiona acest moment de creştere, dar că există o transmitere comunitară accentuată şi putem avea o dublare sau chiar triplare a cazurilor zilnice.

„Suntem într-un moment în care gestionăm această creştere oarecum prognozată de către noi, suntem într-o perioadă în care recomandăm în continuare respectarea regulilor de distanţare socială, de igienă, precum portul măştii în spaţii închise, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun.

Noi am plecat pe o pantă descendentă în care aveam o transmitere de 0,6, 0,7 şi am ajuns la o transmitere de 1,2, 1,4. Suntem într-un moment în care gestionăm, dar transmiterea comunitară există în acest moment, devine accentuată şi ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi.

Acela va fi momentul în care vom avea o problemă. Nu suntem la acel moment, dar repet: Ca să nu ajungem acolo sunt regulile de igienă, de distanţare care trebuie păstrate.

Noi am făcut măsuri de relaxare a unor activităţi, dar acele măsuri au venit însoţite de nişte norme de aplicare în vederea desfăşurării şi funcţionării acelor activităţi. Fiecare din aceste norme trebuie respectate.

În zilele următoare vom evalua aceste reguli şi organele de control vor fi acolo.

În măsura în care aceste reguli sunt respectate, atât eu cât şi colegii mei putem gestiona aceste creşteri care sunt nişte creşteri progresive, nu sunt nişte creşteri exponenţiale şi putem gestiona acele cazuri care se găsesc în acest moment în terapie intensivă”, a declarat Tătaru la Digi 24.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite