Criza de vaccin împotriva hepatitei B a luat sfârşit. 300 de doze au fost trimise Maternităţii Braşov, spune Nicolăescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joi au ajuns 300 de doze de vaccin împotriva hepatitei B la Maternitatea Braşov FOTO Adevărul
Joi au ajuns 300 de doze de vaccin împotriva hepatitei B la Maternitatea Braşov FOTO Adevărul

După ce reprezentanţii Maternităţii Braşov au anunţat ieri că bebeluşii ies din spital fără a fi vaccinaţi împotriva hepatitei B, motivând faptul că nu au la dispoziţie vaccin împotriva hepatitei B, ministrul Sănătăţii a precizat că 300 de doze au ajuns joi în unitatea sanitară. Responsabili pentru această „neglijenţă” sunt, în opinia lui Nicolăescu, managerul maternităţii şi Direcţia de Sănătate Publică din judeţ.

„Unii manageri nu-şi fac datoria", a declarat ministrul Sănătăţii, adăugând că se vor face verificări în acest caz, potrivit Mediafax.

Totodată, ministrul Eugen Nicolăescu a mai spus că vaccinul este disponibil în reţeaua instituţiei pe care o conduce, o nouă cantitate urmând a fi livrată pe 30 septembrie.

Maternitatea Braşov a rămas fără vaccin antihepatita B, iar peste o sută de bebeluşi care ar fi trebuit vaccinaţi în 24 de ore de la naştere au fost externaţi fără a fi imunizaţi, reprezentanţii maternităţii afirmând că vina este a celor „din minister, cu salarii grase, care nu au planificat corect”.

Vaccinul s-a epuizat săptămâna trecută

Şeful Secţiei Neonatologie de la Maternitatea Braşov, medicul Ioan Oprea, a declarat că vaccinul împotriva hepatitei B s-a epuizat în urmă cu o săptămână, iar de atunci au fost externaţi fără a fi imunizaţi 108 nou-născuţi.

„Din 13 septembrie au plecat 108 nou-născuţi din maternitate, iar azi şi mâine vor mai pleca alţi 20. Nu au putut fi imunizaţi pentru că nu mai avem stocuri de vaccin împotriva hepatitei B. Ei ar trebui imunizaţi în termen de 24 de ore de la naştere. Dacă nu se face această vaccinare se va ajunge ca înainte de '89, cu copii cu hepatită clasa I. Există riscul să facă hepatita B, iar aceasta poate degenera într-un cancer hepatic sau într-o ciroză, iar la vârsta de 4-5 ani umblă părinţii după transplant. Este rău pentru că nu se găseşte vaccinul nici în farmacii. Ar fi promisiuni de vaccinuri pentru sfârşitul acestei luni, dar cine ştie dacă vor sosi”, a spus Oprea.

5.000 de doze, necesare pentru a face faţă solicitărilor

Şeful Secţiei Neonatologie a precizat că riscurile de îmbolnăvire sunt foarte mari la nou-născuţi, în special la cei născuţi din mame care au heptatita B, unde procentul de transmitere a bolii este de aproximativ 20 la sută.

„Dacă cei care răspund de sănătate în minister şi care au salarii grase pentru asta ar fi planificat corect, nu am fi ajuns în această situaţie. Dar este un dezinteres total în acest sens”, a mai spus dr. Ioan Oprea.

Maternitatea Braşov are nevoie de aproximativ 5.000 de doze de vaccin pe an pentru a face faţă solicitărilor, la Braşov venind şi mame din judeţele limitrofe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite