Caz de malpraxis la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Medic suspectat de moartea unui bebeluş: „A fost, dacă vreţi, o întâmplare ce ţine de soartă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Ioan Mănăilă, obstetrician la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, este acuzat că ar fi efectuat o procedură medicală prin care a pus în pericol viaţa unui copil FOTO: sursa facebook
Medicul Ioan Mănăilă, obstetrician la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, este acuzat că ar fi efectuat o procedură medicală prin care a pus în pericol viaţa unui copil FOTO: sursa facebook

Moartea unui bebeluş la câteva ore după naştere atrage noi suspiciuni de malpraxis la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Acuzaţiile privind decesul copilului planează asupra medicului Ioan Mănăilă, obstetricianul care a asistat-o la naştere pe mama nou-născutului. Surse din cadrul unităţii medicale susţin faptul că doctorul ar fi efectuat eronat o procedură care i-ar fi pus în pericol viaţa micuţului.

Drama unei mame de înger

Într-unul dintre saloane, mama copilului care a supravieţuit doar câteva ore după ce a fost adus pe lume priveşte traumatizată în gol. Sub protecţia anonimatului, femeia îşi face curaj să povestească drama prin care trece. Îi este greu să înţeleagă de ce o naştere confirmată că va fi fără probleme s-a transformat într-o tragedie.

„Am vorbit cu medicul şi i-am spus că vreau să nasc normal. În ziua în care a venit vremea să nasc am decis să fac totuşi cezariană, dar doctorul mi-a zis că pot să nasc şi pe cale naturală că nu vor fi probleme. După ce am născut am cerut să-mi văd copilul şi mi s-a zis că nu se poate. Am aflat că este la Bucureşti şi că este mort” spune femeia, cu glas stins.

Echipa medicală care a asistat-o pe mamă la naştere a fost condusă de medicul obstetrician Ioan Mănăilă. Tot el este cel care i-a dat asigurări mamei că atât ea cât şi copilul vor fi feriţi de orice pericol, dacă-i urmează cu sfinţenie indicaţiile.

„Părea un medic foarte de treabă... Totuşi, sunt multe lucruri care ar trebui lămurite. Iniţial, mi-a zis că bebeluşul are 3,7 kile, iar la naştere am aflat că avea 4,9 kile. Ce i-a făcut copilului meu în acea sală de acum nu mai trăieşte?” se întreabă, îndurerată, femeia.

Cum să omori un bebeluş

La câteva ore după ce a fost adus pe lume, micuţul a fost transferat la o unitate medicală din Bucureşti. După ce a ajuns la spitalul din Capitală, medicii bucureşteni i-au declarat decesul. Potrivit mamei, hârtiile completate la Bucureşti ar indica drept cauză a morţii un stop cardio-respirator.

„A fost soţul meu să ia toate actele şi, la prima vedere, i-au spus că e vorba despre un stop cardio-respirator. Aşteptăm rezultatul necropsiei să vedem ce s-a întîmplat de fapt” adaugă mama.

Ipoteza stabilită la spitalul din Capitală nu se regăseşte însă la cel de la Slobozia. Mai multe surse din cadrul unităţii medicale afirmă faptul că medicul Ioan Mănăilă a executat o procedură medicală din cauza căreia ar fi survenit decesul copilului. Respectiva procedură i-ar fi provocat micuţului răni profunde în zona capului.

„Într-adevăr, a fost o naştere complicată. Am fost nevoiţi să folosim un aparat cam în genul unei ventuze cu ajutorul căruia i-am scos capul copilului, dar nu i-am provocat nicio leziune. A fost greu şi pentru noi, deoarece copilul s-a blocat în pelvis. E ceea ce numim noi traumatism obstetrical. Mama suferă de obezitate morbidă. Am discutat cu ea şi i-am explicat că trebuie să aibă o anumită dietă. Dar în loc de 20 de kilograme, cât era normal să ia în timpul sarcinii, ea a luat 40 de kilograme, ceea ce e enorm. Ce-aş putea să vă explic eu vouă acum? A fost, dacă vreţi, o întîmplare ce ţine de soartă.” afirmă medicul Ioan Mănăilă.

Anchetă internă la Spitalul Judeţean Slobozia

Aceeaşi pacientă susţine faptul că, în timpul travaliului, i-a cerut cu insistenţă medicului să-i aducă pe lume copilul prin cezariană. Doctorul Mănăilă i-ar fi promis că efectuează operaţia în schimbul sumei de 1500 de lei. Femeia ar fi reuşit să facă rost de bani, însă medicul a refuzat să-i primească şi să efectueze intervenţia chirurgicală salvatoare .

„Făcusem rost de bani dar medicul n-a mai vrut să facem operaţia de cezariană” declară mama îndurerată. Cu privire la aceste acuzaţii, medicul Ioan Mănăilă afirmă faptul că „mi-a zis de la început că nu vrea cezariană. N-am mai discutat despre acest aspect în timp ce-o pregăteam pentru sala de naşteri. Oricum unei cezariene n-ar fi rezistat pentru că avea şi probleme cu tensiunea„.

Responsabilii de moartea acestui bebeluşi vor fi descoperiţi ca urmare a unei anchete interne pe care conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia intenţionează s-o desfăşoare pe Secţia Obstetrică-Ginecologie a unităţii medicale. „Categoric nu vom lăsa situaţia aşa! Cine se face vinovat de acest deces va fi tras la răspundere! Vom discuta cu medicul, cu asistentele, cu infirmierele, cu moaşele, cu toţi cei care au fost în acele momente în secţie. Dacă e eroare medicală clar vor fi şi sancţiuni!„ a declarat medicul Vasile Olaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. (sursa ziarul Independent)

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite