CNAS: Unele spitale nu au medicamente sau seringi. Trebuie regândit sistemul la nivel de management

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unităţile sanitare au arierate FOTO Adevărul
Unităţile sanitare au arierate FOTO Adevărul

Sistemul de management la nivelul spitalelor ar trebui regândit în totalitate, spune Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Asta pentru că unităţile sanitare au arierate, iar unele spitale nu au niciodată medicamente ieftine, vată sau seringi. În plus, numărul de internări continue a scăzut foarte puţin.

„Pentru acest sfârşit de an, nu există niciun domeniu care să nu fie finanţat. Sigur, sunt spitale care au arierate, dar şi acolo trebuie văzut de ce. Să faci arierate, nu este complicat, dar întotdeauna trebuie gândit ce este mai important şi mai economic să faci. Îmi pun întrebarea de ce în spitale nu există niciodată medicamente ieftine sau consumabile, cum ar fi vata sau seringile. Probabil că şi la nivel de management de spital ar trebui regândit tot sistemul. Ne dorim ca internările de zi să crească, însă dacă dorim să avem secţii cu un număr foarte mare de paturi, doar secţii pentru internări de zi, nu o să facem raport invers”, a explicat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

90% din internările din străinătate sunt de zi

În străinătate, numărul de internări de zi reprezintă 90% din totalul internărilor, însă în România, procentul este invers. Ciurchea a precizat că, după schimbarea regulilor, s-a reuşit scăderea numărului de internări continue numai cu cinci procente, ceea ce înseamnă „foarte puţin”.

Vasile Ciurchea a mai spus că pentru anul viitor doreşte să discute cu societăţile medicale despre ceea ce înseamnă internarea de zi, pentru ca acestea să stabilească, fiecare pe domeniul său, cel mai bun pachet pentru internarea de zi sau pentru internarea continuă.

„Aş vrea ca, pentru anul viitor, tot ce înseamnă internare de zi să fie dat de societăţile medicale. Dacă societatea medicală îşi asumă acest pachet, este în regulă, pentru că nimeni nu-l poate contesta. Există pentru toate ariile terapeutice societăţi medicale şi ne-am propus să găsim împreună care este cel mai bun pachet pentru internarea de zi sau pentru internarea continuă. Este foarte greu să convingi şi omul, şi medicul că multe lucruri se pot rezolva în ambulatoriu. Probabil că o soluţie viabilă şi pe termen mai lung este cea găsită împreună”, a adăugat Ciurchea.

Programele naţionale, acoperite din punct de vedere financiar

Potrivit acestuia, toate programele naţionale de sănătate sunt acoperite din punct de vedere financiar, însă dializa funcţionează cel mai bine. Vasile Ciurchea a precizat că programul de dializă este cel mai bine controlat şi nu au fost niciodată probleme, nici măcar atunci când au fost inundaţii sau alte calamităţi naturale.

„Pacienţii trebuie ţinuţi în anumiţi parametri, pentru a le conserva starea de sănătate cât mai bine şi pentru a le lungi viaţa. Fonduri sunt, nu există niciun fel de problemă. Toate programele naţionale sunt acoperite, inclusiv dializa, care funcţionează cel mai bine. Probabil că anul viitor vom mai dezvolta alte programe naţionale, după modelul dializei”, a spus Ciurchea, citat de Mediafax.

Preşedintele CNAS a făcut apel la medicii de familie şi medicii specialişti ca, atunci când intuiesc că ar putea fi anumite probleme la un anumit pacient, să continue imediat investigaţiile şi să nu se mai aştepte ca acesta să ajungă într-un stadiu cronic, deoarece în aceste situaţii costurile sunt mai mari atât pentru sistem, cât şi pentru bolnav.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite