Cauzele exodului medicilor: salariile neatractive, condiţiile de muncă şi lipsa oportunităţilor profesionale
0Nivelul salarial şi condiţiile din spitale sunt două dintre motivele pentru care posturile scoase la concurs de unităţile sanitare nu se ocupă. Concluzia aparţine specialiştilor de la Institutul Naţional Democrat.
Potrivit acestora, condiţiile de lucru se referă nu doar la dotarea tehnică din cabinete, ci la sistemul în ansamblu. „Mai există o cauză, aceea de dezvoltare profesională, pentru că foarte mulţi şi-ar dori o carieră profesională în ţară, iar acest lucru nu este o cale transparentă sau pe care să o poată accesa toţi cei interesaţi”, a declarat George Nicola, coordonator al Departamentului de Politici de Sănătate din cadrul Institutului Naţional Democrat, citat de Agerpres.
Problemele legate de dotări au o consecinţă imediată: migraţia masivă a medicilor şi asistenţilor medicali în alte sisteme de sănătate. Până acum, numărul celor care au plecat în străinătate să lucreze se ridică la 43.500, a arătat Nicola.
43.000 de cadre medicale au părăsit sistemul
„Din 2007 până în prezent, circa 43.500 — personal medical şi când zicem personal medical ne referim la medici, asistenţi medicali, moaşe, dentişti, farmacişti, din care 14.000 sunt medici. Din 1990 până în prezent, circa 21.000 de medici au ales să plece”, a explicat specialistul.
România este codaşă printre ţările membre UE privind numărul de medici raportat la mia de locuitori, cu 2,5 medici la mia de locuitori, faţă de media europeană care este de 3,4. Mai mult, Nicola a spus că anul acesta se estimează că numărul de medici raportat la mia de locuitori va scădea la 2,2.
Potrivit raportărilor făcute de organizaţiile profesionale, Marea Britanie, Franţa, Germania sunt destinaţiile cele mai căutate de medicii români. Totodată, cei mai mulţi medici care decid să plece au specializări precum medicină generală, medicină de familie, chirurgie generală şi anestezie-terapie intensivă.