Canicula a pus stăpânire pe România. ANM a emis Cod portocaliu şi Cod galben de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru judeţe din vestul ţării se află, marţi, sub Cod portocaliu de caniculă, în timp ce Bucureştiul şi 32 de judeţe se află sub Cod galben. Specialiştii au precizat că miercuri se vor extinde cele două avertizări, fiind şanse ca pentru patru judeţe să fie emis chiar Cod roşu de caniculă.

Judeţe aflate marţi sub Cod Portocaliu de caniculă

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în după-amiaza zilei de marţi, 7 iulie, în judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare vor fi sub Cod portocaliu de caniculă. Temperaturile maxime vor urca până la 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. 

De asemenea, marţi va fi valabilă şi o avertizare de Cod galben de caniculă. Conform acestei avertizări, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. 

Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în majoritatea regiunilor, exceptând Bucovina, zona litoralului şi cea montană.

Judeţele vizate de avertizarea de Cod portocaliu de caniculă sunt Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş

Bucureştiul şi judeţele Ilfov, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea, Brăila, Tulcea, Constanţa, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Teleorman, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Sibiu, Alba, Mureş, Cluj, Sălaj şi Maramureş se află sub Cod galben de caniculă.

cod portocaliu canicula marti

  

Judeţe aflate miercuri sub Cod Portocaliu de caniculă

În după-amiaza zilei de miercuri, 8 iulie, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Astfel, a fost emisă o avertizare de Cod portocaliu valabilă pentru aceste zone.

Potrivit avertizării de Cod galben de caniculă valabilă pentru miercuri, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în toată ţara.

Specialiştii atrag atenţia că valul de căldură va persista şi pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, în regiunile sudice şi estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul ţării

Judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Alba, Hunedoara şi Caraş-severin se află, miercuri, sub Cod portocaliu de caniculă. 

Sub avertizare de Cod galben de caniculă se află, miercuri, Bucureştiul şi judeţele Ilfov, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, Covasna, Braşov, Sibiu, Harghita, Mureş şi Suceava. 

cod portocaliu canicula miercuri

Miercuri ar putea fi emisă o avertizare de Cod roşu de caniculă

Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat luni, în cadrul videoconferinţei de la sediul Guvernului, că miercuri s-ar putea emite Cod roşu de caniculă pentru judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare, însă a atras atenţia că în noaptea de miercuri spre joi ar putea fi emise avertizări de furtuni.

„Judeţe Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare se află şi marţi şi miercuri sub avertizare de Cod portocaliu de caniculă. Nu excludem posibilitatea ca în aceste judeţe să fie emise avertizări de Cod roşu de caniculă. Mai mult, miercuri noapte vor fi emise avertizări de furtuni violente”, a spus Sandu.

De asemenea, acesta a adăugat că pe parcursul zilei de joi se va extinde canicula în sud ţi în est, iar în noaptea de joi vor fi furtuni.

Acesta a mai atras atenţia că România va traversa o perioadă cu intervale scurte de Coduri portocalii sau roşii de temperaturi extreme, ce vor alterna cu instabilitate, dar aceste intervale nu vor fi atât de violente cum este în partea de vest a Europei, unde sunt ţări sub Cod roşu de o săptămână.

„Numai că trebuie să fim atenţi pentru că până la sfârşitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade. Chiar dacă nu vom ajunge la 35 - 40 de grade, o lună de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioadă grea, pentru că e posibil să ne ducă în foarte multe zone din România la secetă extremă", a mai spus Ion Sandu.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Canicula sufocă România. Cum ne protejăm de căldură

Luna lui Cuptor vine cu maxime de 37 de grade Celsius în anumite zone din ţară, ceea ce i-a determinat pe meteorologi să ia în calcul posibilitatea de a emite Cod roşu de caniculă pentru patru judeţe

Cod Portocaliu de caniculă. Care sunt zonele vizate. Directorul ANM: S-ar putea emite Cod roşu de caniculă pentru patru judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, două avertizări de Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă, valabile marţi şi miercuri, pentru mai multe judeţe din ţară. De asemenea, luni, şase judeţe din vestul şi nord-vestul ţării se află sub Cod galben de caniculă. Directorul ANM a declarat că în judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satul Mare s-ar putea emite chiar Cod roşu de caniculă.

PROGNOZA METEO Intervale de caniculă, dar şi de instabilitate atmosferică, în perioada 6-19 iulie

Canicula va continua să fie prezentă pe durata următoarelor două săptămâni, la nivelul întregii ţări, aceste episoade fiind întrerupte de perioade de instabilitate atmosferică, cu averse şi descărcări electrice, în special între 9 şi 11 iulie, dar şi pe 14 iulie, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 6-19 iulie, publicată luni.

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni: caniculă şi secetă

În următoarele trei luni, vremea va fi foarte caldă şi cu precipitaţii puţine, potrivit estimărilor Centrului European de Prognoză a Vremii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite