PPMT ar putea avea candidat propriu la prezidenţiale: „Vom putea vorbi de autonomie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toro Tibor, alături de Lazylo Tokes FOTO A. Costea
Toro Tibor, alături de Lazylo Tokes FOTO A. Costea

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Translivania (PPMT ),Toro T. Tibor, a anunţat astăzi, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că PPMT s-ar putea să aibă candidat propriu la alegerile prezidenţiale pentru a putea discuta despre autonomia Ţinutului Secuiesc.

„La prezidenţiale să spunem clar la ce ne aşteptăm de la statul român. Să spunem pentru loialitatea maghiarilor, ce trebuie să facă statul român pentru noi. Vom putea vorbi despre autonomie, despre drepturile colective. Loialitatea se manifestă prin faptul că plătim dări, impozite, la modul mult mai serios decât românii şi avem aşteptări şi putem spune ce fel de Românie ne imaginăm noi. PPMT îşi imaginează o Românie federală, este un subiect tabu. Un sistem de stat federal pentru România ar însemna secolul 21. Putem expune aceste pachete de idei, ca mesajele noastre să ajungă şi la societatea românească, nu doar la maghiari sau la comunitatea maghiară internaţională“, a spus Toro.

Liderul PPMT pune la îndoială intenţiile lui Kelemen Hunor, prezidenţiabilul UDMR, vizavi de comunitatea maghiară din Transilvania. „Sunt pesimist, nu cred că preşedintele UDMR se poate achita de această sarcină. PPMT, dacă nu va primi garanţii că se poate achita de sarcini, va avea un candidat propriu (la Preşedinţie - n.r.). Încă nu am decis“, a conchis Toro T. Tibor.

Tot astăzi la Băile Tuşnad, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a pledat, la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, la un an de la declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes, pentru obţinerea autonomiei de către maghiarii din afara Ungariei.

„Cert este faptul că fiecare parte a naţiunii trebuie să îşi elaboreze un concept de autonomie care să i se muleze perfect şi Ungaria, statul ungar, va sprijini conceptul de autonomie elaborat de naţiunea respectivă. Da, vom sprijini cu toate puterile acest concept de autonomie, putem da pildă în Uniunea Europeană şi putem spune că există deja exemple în UE pentru un anumit concept de autonomie. Şi, dacă există precedent, se poate şi pentru noi”, a spus Semjen Zsolt.

Sâmbătă, potrivit organizatorilor, premierul ungar Orban Viktor va participa la dezbaterile care au ca subiect motto-ul actualei ediţii a Universităţii şi taberei "Tusvanyos" - "Din povestiri, istorie" - avându-l ca partener pe europarlamentarul FIDESZ, Tokes László, într-o discuţie moderată de Németh Zsolt. Conducerea UDMR nu va fi prezentă la Tusvanyos, preşedintele Kelemen Hunor refuzând să dea curs invitaţiei.

Precedentul Tokes

Anul trecut, la aceeaşi şcoală de vară, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sâmbătă, la Băile Tuşnad, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională“, astfel încât să ofere „protectorat“ Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud“.

„Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud“, a declarat Laszlo Tokes, în prezenţa premierului Ungariei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite