Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru: „Articolul 134 se referă la numirea în funcţia pur şi simplu de judecător. Nu CSM propune şefii parchetelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pivniceru susţine că articolul 134 se referă exclusiv la numirea în funcţia de judecător FOTO Mediafax
Pivniceru susţine că articolul 134 se referă exclusiv la numirea în funcţia de judecător FOTO Mediafax

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a oferit duminică seară, la Antena 3, propria interpretare a articolului 134 din Constituţie, afirmând că acesta se referă exclusiv la numirea în funcţia de judecător şi nicidecum la numirea procurorilor de la şefia DNA şi a Parchetului, aşa cum a susţinut vineri, în şedinţa CSM, preşedintele Traian Băsescu.

„Sigur că profesia de jurist s-a dovedit a fi mult mai complexă decât cea de inginer. Articolul 134 din Constituţie nu se referă la numirile în funcţie de conducere care preşedintele le face în baza unui act constituţional. Articolul 134 se referă la numirea în funcţia pur şi simplu de judecător, adică îi confirmă inamovibilitatea, primirea în profesie, acesta e un aspect cu privire la interpretarea textului, cea mai simplă şi cea mai de bun-simţ şi cea mai elocventă", a explicat Pivniceru.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în timpul şedinţei CSM, că propunerile pentru procurorul general şi procurorul şef al DNA ar trebuie să fie făcute de Consiliu, acesta fiind interpretarea pe care el o dă articolul 134 din Constituţie.

„Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii", se arată în articolul cu pricina.

Băsescu le-a cerut membrilor CSM să ofere şi ei o interpretare a acestui articol.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite