De ce a mers Iohannis să ciocnească ouă cu militarii români din Afganistan. Explicaţiile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce a luat lumină de la Patriarhie, Klaus Iohannis a mers să sărbătorească Paştele alături de militarii aflaţi în Afganistan. FOTO facebook Klaus Iohannis
După ce a luat lumină de la Patriarhie, Klaus Iohannis a mers să sărbătorească Paştele alături de militarii aflaţi în Afganistan. FOTO facebook Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a mers, duminică, în prima zi de Paşte într-o vizită la militarii români aflaţi în Afganistan. Politologii traduc opţiunea liderului de la Palatul Cotroceni drept o încercare de a întări angajamentul pro-NATO al României, dar şi ca pe o încercare de a opri descreşterea cotei sale de încredere.

Klaus Iohannis a participat sâmbătă noapte, alături de soţia sa, la slujba de Înviere, la Patriarhia Română, fiind pentru prima dată când preşedintele, de confesiune luterană, participă la această slujbă în Capitală. Câteva ore mai târziu, acesta i-a vizitat pe militarii români aflaţi în Teatrul de Operaţii din Afganistan.

Liderul de la Palatul Cotroceni a răspuns singur la întrebarea legată de prezenţa sa şi a soţiei sale alături de militarii români. „De ce serbăm Sfintele Paşti aici? Noi, creştinii, suntem învăţaţi, de la vârste fragede, să ajutăm pe cel care are nevoie de noi. Afganii au nevoie de prezenţa voastră aici. Voi, cei aflaţi în teatru, ştiţi cel mai bine realităţile din teren, care sunt riscurile şi problemele Afganistanului anului 2016. Voi ştiţi foarte bine că Misiunea Afganistan nu este încheiată. Prezenţa voastră în acest Teatru de Operaţii reprezintă răspunsul ferm al României la solicitarea Alianţei Nord-Atlantice pentru asigurarea securităţii şi pentru stabilizarea Afganistanului. Afganistanul este, pentru Alianţă, principalul front de luptă împotriva terorismului internaţional. Reconstrucţia Afganistanului reprezintă un efort de durată, asumat de comunitatea internaţională“, a afirmat Iohannis în faţa militarilor prezenţi.

Paştele din 2015, în Madeira. Cel din 2016, în Afganistan

Opţiunea şefului statului pentru sărbătorirea Sfintelor Paşti  în acest fel este complet schimbată faţă de cea de anul trecut când, cu prilejul aceloraşi sărbători, a decis să plece în Insulele Madeira pentru o scurtă vacanţă. În aprilie 2015, potrivit unui sondaj INSCOP realizat pentru „Adevărul“, preşedintele avea o cotă de încredere de 65%. Un an mai târziu, potrivit unei cercetări efectuate de aceeaşi casă de sondaje, Iohannis e cotat  51,2% în ceea ce priveşte încrederea electoratului.

 „Scăderea lui Iohannis în sondaje nu e chiar aşa de mare pe cât ar fi putut să fie. Au fost preşedinţi care au pierdut mai mult într-un an şi jumătate. Au fost câteva sincope în comunicarea acestuia, însă a ieşit relativ bine. Stă, am putea spune, chiar rezonabil. În aprilie 2015, era la doar câteva luni de la preluarea mandatului. Din acest motiv poate şi-a permis să plece aşa. Acum acesta trebuie să fie orientat mai atent spre probleme de interes naţional“, a explicat politologul George Jiglău pentru „Adevărul“. 

Klaus Iohannis de Paste in Afganistan FOTO Presidency.ro

Klaus Iohannis a fost însoţit în Afganistan de soţia sa, Carmen Iohannis. FOTO Preidency.ro 

O explicaţie nuanţată e dată de politologul Sorin Bocancea, acesta susţinând că Iohannis începe uşor să-şi schimbe atitudinea din preşedinte care doar veghează asupra chestiunilor de interes naţional în preşedinte care se implică. „Cred că un prim motiv care stă la baza gestului său este schimbarea şefului Cancelariei Prezidenţiale. Acesta începe să fie mai bine consiliat şi cred că începe să-şi întărească echipa pentru a se concentra mai mult pe obiective importante. Preşedintele şi-a dat seama că nu a venit în întâmpinarea aşteptărilor“, a declarat Bocancea pentru „Adevărul“.

Valoarea simbolică a Afganistanului şi susţinerea NATO

Şeful statului le-a vorbit militarilor din Afganistan şi despre Summitul NATO de la Varşovia, din această vară, în care România va solicita sprijinul alianţei pentru coasta de vest a Mării Negre, subiect sensibil în contextul în care în repetate rânduri Rusia s-a declarat nemuşţumită de întărirea flancului estic, fie că a fost vorba de forţe terestre sau maritime. Această temă e văzută de specialiştii politici drept unul dintre motivele care se află în spatele vizitei în Afganistan, adică afirmarea susţinerii necondiţionate a NATO. „Un al doilea motiv al vizitei în Afganistan e necesitatea unui răspuns la declaraţiile date de Obama referitoare la întărirea flancului estic. Preşedintele trebuia să arate că e apropiat de armată şi că sprijină acţiunile NATO. E un gest bine-venit şi cred că o să mai avem astfel de gesturi. Putem spune că d-abia din acest moment avem un preşedine interesat de modul cum merge ţara“, arată politologul Bocancea.

Klaus Iohannis de Paste in Afganistan FOTO Presidency.ro

Militarii români şi-au făcut şi selfie-uri cu preşedintele lor. FOTO Presidency.ro

O cheie de interpretare asemănătoare are şi Jiglău, acesta subliniind că locul ales pentru lansarea unor mesaje pro-NATO are o valoare simbolică. „Iohannis a înţeles că e esenţial să lanseze mesaje pe componenta de securitate, pe punctarea faptului că pentru România, parteneriatul cu NATO e important. E prima vizită pe care o face în Afganistan. A ales ca din acest punct să dea mesaje legate şi de viitorul summit NATO şi ceea ce ar putea să ceară România“, explică Jiglău pentru „Adevărul“. 

Citeşte şi:

FOTO Iohannis a sărbătorit Paştele alături de militarii din Afganistan: „Sunteţi cei mai convingători ambasadori ai României”

Preşedintele Klaus Iohannis, alături de soţia sa, Carmen, au vizitat, duminică, teatrul de operaţii din Afganistan, unde s-au întâlnit cu militarii români, alături de care au sărbătorit Paştele, urându-le acestora să se întoarcă „sănătoşi şi în formulă completă" şi felicitându-i pentru profesionalism şi dedicare.

Marian Vanghelie: Adrian Severin este o instituţie. Aş vrea să găsesc încă 100 de Adrian Severin, de Adrian Năstase şi de Traian Băsescu

Marian Vanghelie nu vede nicio problemă în faptul că Adrian Severin, candidatul Partidului Dreptăţii Sociale (PDS), a fost condamnat la un an şi sase luni cu suspendare pentru că depinde ce fel de condamnare a primit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite