De ce respinge Iohannis varianta alegerilor anticipate. „Ar fi trebuit să rămânem până în martie cu Guvernul Dăncilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis respinge varianta organizării alegerilor anticipate, motivând că Constituţia României este făcut „inhibe” această opţiune prin condiţii greu de îndeplinit. Totodată, al doilea motiv este un drum către alegerile anticipate ar însemna şi rămânerea cu unui Guvern interimar Dăncilă până după alegerile anticipate, „adică undeva în primăvară; lucru inacceptabil şi de neimaginat”, a explicat Iohannis.

„Este în spaţiul public o discuţie pe care vreau să o lămuresc în această fază: alegerile anticipate. Eu am declarat şi ieri, şi pot să declar şi astăzi - personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidenţiale.

Şi vreau să explic un pic de ce fac această remarcă. Constituţia României nu favorizează alegeri anticipate, aş putea chiar să spun că, în Constituţia actuală, prevederea este făcută să inhibe alegeri anticipate. Ele se realizează foarte greu şi numai cu acordul şi sprijinul concret al unei majorităţi solide în Parlament. Ca sa fiu mai clar, în Constituţie spune foarte clar: se poate dizolva Parlamentul doar dacă două propuneri succesive de prim-ministru sau două propuneri succesive de guvern pică în Parlament. Astfel de condiţii se întrunesc greu. Este o problemă şi sunt dispus să mă implic după prezidenţiale într-o discuţie aşezată, corectă, onestă, cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluţie.

Al doilea motiv pentru care acum nu se poate purta această discuţie: dacă – repet - dacă ar pica două propuneri pe care le-aş face în perioada imediat următoare, atunci acest Guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcţie, lucru inacceptabil şi de neimaginat, şi ar rămâne - atenţie! - în funcţie până când s-ar organiza acele alegeri anticipate, adică undeva în primăvară.

Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-o criză şi întru-un haos de nedescris.

Aşadar, acum avem nevoie de un guvern rapid instalat, iar după alegerile prezidenţiale putem să redeschidem cu toţii împreună discuţia pe alegeri anticipate”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.

Luni, liderul de la Cotroceni a organizat o serie de consultări la Palatul de la Cotroceni cu toate partide (PSD nu a venit), la finalul cărora a anunţat că luni sau marţi va avea un nume de premier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite