Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost adoptat; Crin Antonescu: "Parlamentul este marele câştigător după această revizuire"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii din comisia de revizuire a Constituţiei s-au întâlnit astăzi, pentru ultima dată, şi au dat votul final pe proiectul de revizuire a Legii fundamentale. Proiectul a fost adoptat cu 17 voturi "pentru" şi o singură abţinere, a deputatului UDMR, Mate Andras.

UPDATE Crin Antonescu: "S-a simţit nevoia unor clarificări pentru a evita crize politice. Am scris în Constituţie explicit ceea ce am dat ca interpretare în momentul acelor crize. Se vorbeşte pe nedrept despre limitarea atribuţiilor preşedintelui. În vechea Constituţie, nu se spunea nicăieri că preşedintele poate să pună premier pe cine vrea. Acum, facem lucrurile clare, pentru a nu mai ajunge la CCR. Coabitarea nu are legătură cu modificarea Constituţiei."

UPDATE Crin Antonescu: "Parlamentul este marele câştigător al acestei revizuiri. În sistemul judiciar, modificările aduse întăresc separaţia puterilor în stat."

UPDATE Crin Antonescu: "Acest proiect abia îşi începe cariera. Există un timp semnificativ pentru dezbatere, până în toamnă când proiectul va fi votat în Parlament."

UPDATE Noul proiect de revizuire a Constituţie a fost adoptat cu 17 voturi "pentru" şi o abţinere. Singurul parlamentar prezent la lucrări care s-a abţinut a fost deputatul UDMR Mate Andras. PDL şi PPDD  şi-au retras reprezentanţii din Comisia de revizuire, în semn de protest.

UPDATE Mate Andras: "Pentru UDMR nu poate fi acceptată existenţa regiunilor în Constituţiei cu competenţe administartive".

UPDATE Comisia a adoptat un amendament la articolul 137, propus de senatorul liberal Tudor Chiuariu: "În excercitarea prerogativelor sale BNR nu poate solicita sau primi instrucţiuni de la nicio instituţie a statutului"

În şedinţa de ieri, s-a votat un amendament prin care senatorii şi deputaţii care vor depune o moţiune de cenzură vor fi nevoiţi să propună şi un nume de candidat pentru funcţia de prim-ministru, persoană care va fi însărcinată cu formarea noului Guvern, după ce Parlamentul va retrage votul de încredere acordat executivului.

"Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Prin moţiunea de cenzură, semnatarii propun o persoană drept candidat pentru funcţia de prim-ministru, iar aceasta va fi însărcinată de către Preşedinte cu formarea noului Guvern în cazul în care moţiunea de cenzură este adoptată", se arată în articolul 113, alineatul 1, din proiectul de revizuire a Constituţiei, amendament adoptat în cea de-a zecea şedinţă a Comisiei responsabilă cu modificarea legii fundamentale.

Tot în cadrul ultimei zile de dezbateri asupra revizuirii Constituţiei, parlamentarii au luat şi din atribuţiile Curţii Constituţionale. Mai exact, prin eliminarea unui paragraf (litera l) din articolul 146, judecătorii nu vor mai putea verifica şi hotărârile Parlamentului, această prevedere fiind inclusă în legea de funcţionare a Curţii în urmă cu aproximativ 3 ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite