Adevărul Live. Cristian Ghinea: Nicuşor Dan nu mai poate să atragă votanţi. Un partid nu e pe persoană fizică. Vreau să fac joncţiunea între USR şi România 100

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea. FOTO Eduard Enea
Cristian Ghinea. FOTO Eduard Enea

Deputatul USR Cristian Ghinea a vorbit, la Adevărul Live, despre cele trei variante de ideologie pe care membrii partidului le dezbat în acest moment: „USR liberal“, „USR popular“ şi „USR fără ideologie“. De asemenea, Cristian Ghinea a anunţat că tabăra liberală din USR va avea un candidat la şefia partidului, fără să spună dacă el va fi acesta. Cât despre Dacian Cioloş, Ghinea susţine o „joncţiune“ între USR şi România 100.

Despre poziţionarea ideologică a USR

Să discutăm ce înseamnă această nonideologie. Înseamnă că USR nu face nimic pe altă temă decât pe anticorupţie? Au fost multe momente în care nonpoziţionările a dus la o anarhie a majorităţii.În mintea mea şi a multora partidul umbrelă înseamnă aşa: avem o chestiune pe masă, o discutăm şi luăm o decizie prin votul majorităţii. Ulterior, pot fi colegi care au opinii personale diferite. Nu trebuie să aibă toţi aceeaşi opinie şi să se ajungă la excludere. Vrem să avem poziţii oficiale. 

Biroul Naţional a votat pentru poziţionare. Forumul care a răsturnat decizia, nu e un for superior. E un for paralele. Forumul ales legitim e Biroul Naţioţional. Separat am creat prin statut acest Comitet, care cuprinde parlamentarii şi consilierii şi care să să pronunţe pe diferite chestii, precum alianţele. Decizia finală va fi luată printr-un referendum intern care ţine o săptămână şi se desfăşoară în a doua săptămână din august. 

Membrii simpli ai USR au posibilitatea de a-şi spune cuvântul. Niciun alt partid nu mai dă puterea membrului simplu să facă acest lucru. Iată că, indiferent de voinţa preşedinteleui, avem referendumul. Eu am de când să respect opinia pe poziţionare. Puteam să închidem subiectul oradă cu decizia Biroului Naţional. A fost o decizie controversată atunci, dar a dost un semn că partidul s ematurizează. Decizia a ţinut de valori. Eu, ca liberal, m-am uitat la discuţia pentru schimbarea Constituţie amuzat, atât timp cât am crezut că nu se va întâmpla. Dar când ajunge cuţitul la os. Nu putem să ne punem mâinile la urechi şi să spunem că nu ne interesează. Acum vine o coaliţie obscură, cu o agenda clară a spaţiului public de către religie. E doar primul pas într-un  pas cultural care va ţine decizii. Noi nu vrem să dezertăm. Celelalte partide deja au dezertat. PSD şi PNL au parteneriate cu Coaliţia pentru Familie. 

USR are o poziţie împotriva Coaliţiei pentru Familie şi sunt câţiva membri care au alte poziţii. De ce a devenit o dramă doar pentru conservatorii de la USR. Nu le pune nimeni pumnul în gură, nu-i exclude nimeni. Trei sferturi dintre deputaţi şi toţi senatorii erau poziţionaţi împotriva Coaliţiei pentru Familie. Eu militez să poziţionăm partidul împotriva iniţiativei Coaliţiei. Majoritatea noastră e tolerantă, liberală europeană. Avem manevra emoţională a fostului preşedinte Nicuşor Dan. Nu sunt motive pentru care Nicuşor Dan să-şi pună persoana în faţa acestei dezbateri. Riscăm să amestecăm temele: întoarcerea sa cu tema principală a referendumului. 

Despre votul la referendum

Deocamdată noi ne-am organizat într-o platformă liberală care a plecat ca grup de iniţiativă. În acest moment sunt peste 250 de semnatari ai platformei din 1.600 de membri. Ne-am propus deschis să avem această poziţionare la referendum. Noi respectăm mecanismele democratice de decizie ale partidului. 

Despre reveinirea lui Nicuşor Dan ÎN USR

Eu am sperat că după Congresul de la Cluj că depăşim etapa orgoliilor şi conflictelor personale. Acest Birou Naţional a ieşit foarte amestecat, aşa cum e partidul. Din acea realitate lecţia a fost clară. Poporul USR cere liderilor să îneteze cu atacurile publice şi disputele publice şi să stăm în cameră şi să negociem până cădem sub masă, cum spunea Stolojan. Biroul Naţional e funcţional, transparent. A doua zi comunicăm deciziile, sunt publicate deciziile pe forumul partidului. S-a rupt filmul acesta când fostul preşedinte al partidului ne-a anunţat că-şi va demisia dacă există o decizie. 

Despre acuzaţia de „şantaj“ la adresa lui Dan

A pus emoţionalul înaintea mecanismului democratic de decizie. I-am cerut lui Nicuşor Dan să-şi asume personal decizia de neasumare a deciziei privind referendumul. Prin nepoziţionare pierdeam masiv din electorat. Noi avem un electorat superurban. Avem electorat educat. O majoritate a electoratului nostru e în grupa de vârstă 20-45 de ani. Majoritatea electoratului nostru e hiperinformat. Ei sunt trendsetterii noştri. Noi eram în pericol de a ne dezamăgi baza noastră electorală. Eu vreau să le transmit că suntem acolo. 

Nicuşor Dan a menţinut ideea că suntem jumătate-jumătate în partid. Eu sunt liberal de cât mă ştiu. Sunt liberal, nu PNL-ist. Nu am nevoie să mi se inventeze noi etichete. Cei mai mulţi din USR au această tendinţă liberală. Noi trebuie să fim partidul libertăţilor civile. Toate partidele se înghesuie în mod laş pe votul conservator. Dacă nu îi reprezentăm noi pe ceilalţi, cine îi va reprezenta.   

Eu nu am venit în partid doar pentru anticorupţie. Eu am venit şi într-un partid antisistem. Nicuşor trebuia să fie mai flexibil şi să ţină pasul cu USR-istul mediu. A conduce partidul umbrelă înseamnă măiestrie. Trebuie să coagulezi consens. El are multe calităţi, dar nu flexibilitate de a înţelege opiniile altor interlocuitori. 

La popularitatea liderului, Nicuşor stagnează undeva la 14%. USR e tot pe acolo. Nicuşor nu mai poate să atragă noi votanţi. Un partid care are un lider cu un nivel scăzut de încredere nu mai poate creşte. La următoarele alegeri ale USR se va ţine cont mai mult de doctrină. 

Despre viitorul candidat al platformei „USR - liberal“

Decizia despre candidatura la viitorul Congres va fi luată după dezbateri. „USR - liberal“ va avea un candidat bine poziţionat. Eu sunt un politician cu notorietate, dar mi-am luat castane. Eu am venit pentru că eram ministru tehnocrat. Aşadar, eram un transfer bun. Nu am venit în garsoniera lui Nicuşor Dan, ci într-un partid. Nu pot să tac când se întâmplă lucruri care nu sunt în regulă.  

Cum voi colabora cu dan dacă câştigă preşedinţia? Foarte bine. Aşa o să colaborez. Sunt complet deschis să discut şi să negociez cu Nicuşor Dan. 

Despre Platforma România 100

Tot aştept după Congres să vină partenerii să negociem. Unii aşteaptă să se rezolve problema natural, adică pleacă Ghinea şi cei din jurul său. Eu nu plec din USR. Noi şi România 100 avem un destin comun. Eu am candidat pentru a fi membru în BN al USR şi am spus că militez ca cele două forţe să meargă împreună. Nu am niciun fel de interes să merg la România 100. Stau aici şi militez transoparent pentru a face joncţiunea. Sunt două grupuri, două efervescenţe care se desfăşoară independent. Misiunea mea ca politician e să încerc să le unesc. Asta cred că am făcut şi când am venit în USR. Eu am fost ales de delegaţi la Congres şi pentru asta, nu pentru că m-a recomandat Nicuşor Dan. 

Despre Dacian Cioloş

Un partid nu e pe persoană fizică. Nu am venit în partid să încerc să-l conving pe Nicuşor să facă ceva. I-am spus lui Nicuşor că avem şansa să avem un politician care are a doua popularitate în România după Iohannis. Nu era nevoie să intrăm într-o logică a conflictului. Nicuşor a ales altceva. Dacă se va face joncţiunea, acum nu mai e Cioloş liber de contract. În jurul lui Cioloş e deja o efervescenţă. Interesul meu nu e să fie Nicuşor Dan preşedinte perpetuu al USR.

Cred că Nicuşor Dan mai are încă o şansă să iasă din logica „eu te-am făcut, eu te omor“. Nimeni nu-i dispută capacitatea de a calcula ce e bine pentru partid. Noi vorbim de incapacitatea de a gestiona diferite curente. România 100 trebuie să stabilească dacă vrea să fie o forţă politică sau nu. Nu văd graba acum. 

Vom avea un proiect comun USR - România 100. Vom relansa comisia de tăiat hârtii. Avem de apărat Ordonanţa 41 devenită lege. Avem de când să îndemnăm cetăţenii să dea în judecată statul dacă nu se respectă acest lucru. Vom lansa public acest proiect.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite