Clotilde Armand, la Adevărul Live: Am făcut pentru România mai mult decât au făcut foarte mulţi români. Nazare şi Tudorache să spună ce au făcut în trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clotilde Armand. FOTO Sever Gheorghe
Clotilde Armand. FOTO Sever Gheorghe

Candidatul USB pentru Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, a vorbit, miercuri, la Adevărul Live despre proiectul său pentru Sectorul 1 şi despre modul cum are de gând să câştige alegerile printr-o armă secretă, sprijinul venit din partea societăţii civile.

Principalele declaraţii ale candidatei USB, Clotilde Armand:

De ce a intrat în politică

E un pas pe care nu doar eu l-am luat. E un pas luat de o bună parte a echipei de activişti, de ONG-işti. De 20 de ani luptăm. Ne-am dat seama că în România nu aveam cu cine să votăm. Noi ne lovim în acţiunile noastre de politică. Activitatea noastră e legată de ceea ce hotărăsc ei. Aşa că am hotărât ca noi să fim noua clasă politică, să schimbăm clasa politică. La început eram cei care spuneau. Apoi, am trecut la procese pentru neregulile din politică şi administraţie. Suntem buni la asta. DIn păcate, deşi le câştigăm, deciziile finale nu prea se duc la îndeplinire. 

Nicuşor Dan a făcut primul pas. A intrat în 2012. Însă, ca independent ai nevoie de trei ori mai multe voturi faţă de cele necesare pentru un partid politic pentru a intra în Consiliul Local. Suntem un partid nou şi suntem discriminaţi. Şi accesul la TV. Pe buletinele de vot vom fi pe 7 şi 8. Eu am încredere că oamenii vor merge până mai departe pe listă. Să ne voteze. 

Despre Bucureştiul de acum 10-15 ani

În SUA nu doar am studiat, ci am şi muncit. Mi-a permis acest lucru să câştig bine şi apoi, în 1999, în România, am putut cumpăra o casă. Diferenţa mare între atunci şi acum, numărul de maşini. Era un oraş liber de maşini. Eu înţeleg că oamenii vor o maşină. Şi în Franţa s-a vrut asta. Bucureştenii ar trebui să se orienteze spre mijloacele de transport în comun. 

Din păcatele unele mijloace de transport nu s-au extins. Trebuie suportat traficul maşinilor. În urmă 17 ani nici nu exista proiectul pistelor de bicicletă. Eu nu recomand azi folosirea bicicletelor. Pistele nu sunt sigure şi nici nu prea sunt.

De când am intrat în politică, de trei săptămâni, văd că oamenii nu vor să vorbească cu politicienii. Oamenii sunt scârbiţi de politică. Nu mai acceptă şi au devenit resemnaţi şi agresivi faţă de cetăţeni. Clasa politică a involuat. Oamenii au avut aşteptări minimale care nu s-au rezolvat ceea ce i-a nemulţumit. Sunt cartiere care acum nu au canalizare sau apă, dar nici astfalt. Vă daţi seama că iarna e greu de circulat acolo,

Sunt mândră de faptul că sunt şi franţuzoaică, şi româncă. Eu am două cetăţenii. Pot să iubesc ambele ţări. Pot să aduc Bucureştiului tot ce sunt ca franţuzoaică: standardul de calitate, experienţa de sute de ani a francezilor.

Occidentul are aşteptări faţă de România. Nu doar românii au aşteptări faţă de Occident. Franţa are un avans. Acum 30-40 de ani nici Franţa nu avea oraşele renovate. Între timp s-au schimbat. Şi România va merge la fel dacă schimbăm clasa politică. 

Despre cetăţenie

Până acum eram înregistrată la Ambasada Franţei ca franţuzoaică. Eram în fişele lor: în caz de cutremur eu trebuia să fiu repertoriată şi apoi evocată, chiar fără să am dreptul de mă opune. Acum, sunt tratată ca româncă. Acum sunt solidară total cu poporul român.

S-a întâmplat. Am vorbit cu aceşti oameni şi s-au convins. Am învăţat limba română, am făcut efortul. Copiii mei învaţă în sistemul de stat românesc. În România ei trebuie să fie români, iar în Franţa să fie francezi. Aproape toată familia mea a venit aici şi au făcut o practică sau alte acţiuni. Efortul meu am reuşit să propag întregii familii. Eu am făcut mai mult pentru România decât foarte mulţi români. Prin luptele duse, în primul rând. ca activist, tot ce am reuşit să facem dovedesc că sunt sinceră şi vreau să ajut ţara. În fiecare zi trebuie să demonstrez că vreau să fac şi mai mult. 

Despre problemele din Sectorul 1 şi proiectele de viitor

Eu aş recomanda să vorbim de ce am făcut fiecare. Când suntem directori sau şefi de echipă ne uităm mereu la cine sunt şi ce au făcut. E un defect în această campanie deoarece mereu se întreabă ce vrem să facem. Viitorul domnilor Nazare sau Tudorache sună bine pentru Bucureşti, la trecut nu stau aşa bine. Viitorul e, în general, în linie cu ce s-a făcut înainte. Ei (n.r.contracandidaţi) ar fi bine să spună ce au făcut, de ce li se pare bine ce au făcut. Când apeşi butonul la televizor îi vezi acolo. Au avantajul aparatului de partid.Arma mea secretă e societatea civilă şi asociaţiile. Acestea mă sprijină. Mă bazez pe ei.

În primul rând, să avem o Primărie funcţională. Nu doar din punct de vedere al resurselor umane. Nu avem o Primărie funcţională. Nu este cadastru, nu vezi o cerere depusă unde este. Nu poţi vedea ce se construieşte lângă dumneavoastră. Trebuie să vezi dinainte ce urmează să se contruiască, nu după. Să puteţi participa la dezbaterea publică. 

Tot ce e asistenţă socială nu funcţionează. Firmele se plâng că nu sunt ajutate. Cluburile de afaceri, de tineri, nu sunt. Domeniul public e invadat de domeniul privat. Pentru aceasta e nevoie de transparenţă. Vom pune un sistem informatic prin care cetăţenii să vadă în ce stadiu sunt cererile lor şi toate detaliile legate de administraţie. Eu am implementat un asemenea sistem informatic la firmele la care am lucrat. E nevoie de aproape doi ani pentru implementare.  

Şedinţele trebuie filmate, contractele să fie publice. Ideea e că atunci când mulţi oameni ştiu ceva şi pot participa iese ceva bun. Nu e bine să fie un cerc restrâns. E bine ca fiecare să aducă câte ceva. Lipsa de transparenţă duce la cazuri cum e Hexi Pharma. E nevoie de transparenţă. Ea permite ca mulţi oameni să spună ce nu e în regulă.

Despre siguranţa oamenilor 

Al doilea lucru: siguranţa şi sănătatea oamenilor. Când spun siguranţa  mă refer la mai multe lucruri. pe strada Gării e un bloc. Sunt 2000 de oameni care locuiesc acolo. E un bloc aproape cât o comună. Acest bloc e cu un grad cu risc seismic maxim. Când o să fie cutremur, acei oameni pot să moară. Acei oameni nu au apă caldă. Administraţia trebuie să aibă grijă de oamenii săi. 

Eu o să iau deciziile care se impun. O să am curaj. Eu nu fac greva pixului. Sunt fonduri europene. Sunt 300 de milioane de euro pentru consolidări termice şi pentru partea de risc seismic. De asemenea, o să avem grijă de a face trotoare pentru cetăţeni, piste pentru biciclete, bandă pentru autobuze. Trebuie un transport în comun mult mai dezvoltat. În zona de nord nu prea s-au făcut lucruri. De asemenea, trebuie construite parcări. Legea care prevede parcări la imobilele noi nu este respectată. Verificaţi. Numai la Sky Tower lipsesc în jur de 1000 de parcări.O să impunem ca toate clădirile noi să respecte legea. 

Renaşterea Bucureştiului

Trei: renaşterea Bucureştiului. Să consolidăm blocurile, să face izolare la bază.Se face cu izolatori care izolează restul clădirii de bază. Exact cum s-a făcut la Primăria Generală. Anumite străzi le vom transforma. Mi se pare normal ca fiecare familie din Bucureşti să aibă o maşină. Bucureştiul e un oraş mai mic faţă de Paris şi se poate justifica dorinţa. E normal să ai o maşină cu care poţi merge la ţară. Însă, pentru asta trebuie să avem şi parcări.

Unii oameni, cum sunt cei din Chitila, au nevoi mai urgente. Cum e cazul reţelei de apă, problema gunoaielor. Ştiţi care e valaorea contractului cu Romprest? O jumătate de miliard de euro întins pe mulţi ani. E o valoare destul de mare. Un asemenea contract se face doar dacă firma respectivă vrea să investească, aşa cum e cazul deşeurilor selective.

Despre contactele cu presa străină

M-au contactat (n.r.publicaţiile străine). Sunt o persoană destul de nouă. Lansarea mea a fost acum câteva săptămâni. O să fiu în „Le Monde“, dar şi la un ziar din Germania. Cred că în Franţa o să apar în ziarul din 28-29 mai. Eu voi duce lupta până la capăt. Aspir pentru o schimbare. Ne vom lupta pentru parcuri şi proiecte. E imposibil să pierd ,deoarece eu cred că voi fi aleasă consilier. Deschid lista de consilieri. 

Care ar fi titlurilor ziarelor dacă aş câştiga: Bucureştiul alege secolul XXI, Bucureştiul alege o persoană cu MIT! Nu? Trebuie cineva care să fie ambasadorul Bucureştiului în străinătate.

Cu cine va ţine la meciul de deschidere al Euro2016? 

Să ştiţi că o să ţin cu România pentru că eu ştiu cât de mult au nevoie românii de recunoaştere. Românii nu mai au speranţa, iar CE-ul poate ajuta la acest lucru. 

  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite