Tribunalul Bucureşti: Terenul retrocedat din Parcul Plumbuita trebuie să rămână spaţiu verde. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Tribunalul Bucureşti a decis marţi ca terenul de 4 hectare retrocedat din Parcul Plumbuita să rămână spaţiu verde. Asta după ce actualii proprietari, care doreau să dezvolte zona imobiliar, au acţionat în instanţă Consiliul General pentru anularea prevederilor din Planul Urbanistic General. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată în apel.

Cei 3 proprietari care au primit parcul au chemat în instanţă Consiliul General pentru a-l obliga la anularea Planului Urbanistic General pe acel teren, în sensul de a anula încadrarea la categoria spaţiu verde, iar terenul să devină construibil, dar instanţa le-a respins cererea.

Fundaţia Eco-Civica, care s-a constituit parte în acest dosar a salutat decizia instanţei din Bucureşti, notând faptul că deşi noii proprietari ştiau că proprietate retrocedată este un parc, a cărui destinaţie nu poate fi schimbată conform legii, aceştia nu au dorit despăgubiri materiale sau alte terenuri.

”Eco-Civica a aflat de acest dosar şi a intervenit în interesul Consiliului General, de fapt al cetăţenilor Bucureştiului. Eco-Civica fusese parte şi-n dosarul de retrocedare a acelei suprafeţe, judecat in urmă cu câţiva ani, soluţia definitivă fiind dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Eco-Civica a cerut atunci ca domnul Preşedinte al Completului să comunice eventualilor proprietari că solicită un parc, să fie în cunoştinţă de cauză că nu vor putea construi. Actualii proprietari au spus că ştiu că-i parc şi-şi asumă acest lucru, cu toate că puteau solicita despăgubiri materiale sau teren la schimb. După câţiva ani, vedem cu toţii, au uitat că au solicitat retrocedarea unui parc, şi cum legea nu permite schimbarea de destinaţie a spaţiilor verzi, Tribunalul Bucureşti a dispus in consecinţă”, se arată într-un comunicat emis de fundaţia Eco Civica. 

Dan Trifu, vice preşedintele fundaţiei Ecocivica, spune că proprietarii ar dori să construiască în Parcul Plumbuita un ansamblu de blocuri. 

”Este o soluţie dată de instanţa de fond, Tribunalul Bucureşti, care respinge solicitarea reclamanţilor care au primit 4 ha de parc în Plumbuita. Noi am aflat despre această cauză şi am făcut cerere de intervenţie accesorie în interesul Consiliului General. Consiliul General era chemat în judecată pentru a anula PUG-ul pe zona respectivă astfel încât aceşti proprietari să poată dezvolta imobiliar zona. Am fost chiar un pic supăraţi fiindcă noi am fost intervenienţi şi în procesul de retrocedare al acestui parc şi în acel moment  am precizat Înaltei Curţi să atragă atenţia proprietarilor că acel teren este parc şi el nu va putea fi construit”, a declarat Dan Trifu, citat de Hotnews.

„Proprietarii au menţionat că îşi asumă acest lucru şi doresc parcul cu toate că mai aveau două opţiuni de despăgubire: teren la schimb şi despăgubiri materiale. Aşa că au optat pentru parc, iar după câţiva ani au cerut Consiliului General să anuleze PUG-ul pe acea zonă pentru a permite construirea terenului. Doresc să dezvolte un ansamblu de blocuri. Mai mult, au cerut instanţei să oblige Primăria Capitalei, în cazul în care soluţia nu este favorabilă, să emită o decizie de expropriere/răscumpărare a acestui teren, primind despăgubirile solicitate. Nu s-a precizat valoarea materială. Instanţa a respins ambele capete. Noi am precizat că la PMB s-a înfiinţat o comisie care se ocupă de inventarierea acestor terenuri şi că ar fi bine să se adreseze cu o cerere. Noi sprijimim această îniţiativă de inventariere şi recuperare a acestor terenuri retrocedate”, a continuat vice-preşedintele Ecocivica, Dan Trifu, pentru aceeaşi publicaţie.

Cele 4 hectare din parcul Plumbuita au fost retrocedate în 2015 printr-o deciziea a Înaltei Curţi de Casaţia şi Justiţie. În perioada 2001-2013, au fost retrocedate în Bucureşti 36 de hectare în parcuri, iar în ultimii 16 ani au fost restituite 23 hectare de spaţii verzi/ locuri de joacă, potrivit unui inventar făcut recent de Primăria Capitalei. Aceste terenuri au fost retrocedate fie prin dispoziţie de primar, fie în baza unor hotărâri judecătoreşti. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite