Scandal fără precedent în magistratură după ce Tudorel Toader „i-a cucerit“ pe şefii curţilor de apel din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii s-au împărţit în cel puţin două tabere după ce şefii curţilor de apel din ţară s-au aliat cu ministrul Toader şi cer CSM să lămurească dacă protocoalele SRI-Parchet au afectat independenţa Justiţiei în vederea iniţierii unei Ordonanţe privind revizuirea sentinţelor. Şefii curţilor de apel nu s-au consultat însă cu judecătorii pe care îi reprezintă şi care acum le reproşează acest lucru. Plenul CSM este rezervat.

Scandal în magistratură din cauza protocoalelor semnate între Parchetul General şi SRI. Zeci de magistraţi din toată ţara au cerut joi Secţiei pentru judecători din CSM să fie consultate adunările generale din instanţe şi parchete în cazul protocoalelor semnate de SRI şi Parchetul General. Asta după ce în şedinţa de ieri a CSM a fost dezbătută o scrisoare semnată de cei 16 preşedinţi de curţi de apel din ţară care solicită CSM să lămurească dacă protocoalele SRI-Parchet au afectat independenţa Justiţiei. Despre această scrisoare magistraţii spun că ar urma să fie folosită de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ca pretext pentru a iniţia o Ordonanţă de Urgenţă privind revizuirea sentinţelor pe motiv că ar fi fost date pe baza unor probe obţinute în baza protocoalelor cu SRI. 

Scrisoarea de la Suceava

„Reprezentanţii curţilor de apel, reuniţi la întâlnirea anuală desfăşurată la Suceava în perioada 27-28 septembrie 2018, îşi exprimă preocuparea constantă pentru respectarea independenţei justiţiei, că fundament al dreptului la un proces echitabil. În acest context, reprezentanţii curţilor de apel au luat act cu îngrijorare de existenţa unor protocoale recent declasificate, încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, al căror conţinut ridică probleme privind potenţiala încălcare a normelor constituţionale vizând separaţia puterilor, respectarea normelor de procedură şi, implicit, a drepturilor omului. Prin urmare, reprezentanţii curţilor de apel solicită Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să facă demersurile necesare pentru a lămuri dacă încheierea şi clasificarea protocoalelor au fost de natură să vulnerabilizeze independenţa judecătorului, esenţială pentru realizarea unui act de justiţie în limitele legii”, se arată în scrisoarea datată 28 septembrie şi semnată de toţi preşedinţii curţilor de apel.

„Nu este permis într-un stat de drept că reprezentanţii noştri în Consiliul Superior al Magistraturi să ia decizii fără a fi consultaţi magistraţii şi avem încredere că nu se vor lua decizii fără a fi convocate adunările generale”, au semnalat, joi, ceilalţi magistraţi care au atras atenţia că şefii curţilor de apel au semnat această „Declaraţie" fără a avea un mandat din partea instanţelor din care fac parte. În plus, spun magistraţii, situaţia protocoalelor, în cazul în care sunt contestate în instanţa, este de competenţă Curţilor de Apel, iar astfel, preşedinţii se antepronunta.

Cu toate acestea, joi, după şedinţa CSM Tudorel Toader, a arătat că a fost pusă în discuţie această scrisoare. „A fost pusă în discuţie această îngrijorare a preşedinţilor curţilor de apel şi cu unanimitate s-a luat o hotărâre în care Secţia de judecători reafirmă valorile statului de drept, reafirmă faptul că judecătorul aplică numai legea, şi nu acte subsecvente încheiate în afară legii, că judecătorul stabileşte dacă respectivele protocoale au avut un potenţial de afectare a înfăptuirii justiţiei", a declarat Tudorel Toader. 

Însă, Secţia de judecători a CSM a adoptat o poziţie rezervată faţă de declaraţia preşedinţilor curţilor de apel în care reafirmă "necesitatea ca justiţia să fie înfăptuită de judecători independenţi, cu respectarea principiilor fundamentale care guvernează activitatea puterii judecătoreşti într-un stat de drept (...) Consiliul Superior al Magistraturii urmează să aprecieze dacă modalitatea de aplicare a Protocoalelor a produs efecte de natură să afecteze independenţa justiţiei după finalizarea de către Inspecţia Judiciară a controlului tematic dispus de Plen la data de 19 aprilie 2018", arată magistraţii.

Reamintim că la sfârşitul lunii septembrie la Suceava a avut loc reuniunea preşedinţilor Curţilor de Apel la care a participat şi ministrul Tudorel Toader. Acolo a fost semnată, după negocieri cu ministrul Justiţiei şi „proclamaţia de la Suceava”. De altfel despre acea întâlnire a vorbit pe Facebook, în termeni elogioşi, şi Toader. „28 septembrie 2018 - Suceava! Am participat la Întrevederea anuală cu preşedinţii Curţilor de Apel din ţară! O dezbatere deschisă, într-o atmosfera caldă, cu probleme de principiu, referitoare la funcţionarea sistemului judiciar, dar şi cu probleme punctuale”, a relatat ministrul pe pagină personală.

Tot el, la începutul lunii august, spunea că imediat ce se încheie concediile va propune o formă a unei OUG prin care persoanele care consideră că au fost condamnate pe baza unor interceptări obţinute pe baza protocoalelor încheiate cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite