Senatorii vor ca violatorii să fie castraţi chimic, dar numai după ce îşi ispăşesc pedeapsa cu închisoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a adoptat, luni, în mod tacit, un nou proiect de lege privind castrarea chimică a violatorilor, măsură care ar putea fi aplicată pe finalul ispăşirii pedepselor cu închisoarea printr-o decizie a instanţei. Decizia finală a adoptării acestei iniţiative aparţine Camerei Deputaţilor.

Iniţiatorii acestui proiect sunt Mihai Rogojan, Gabriela Vrânceanu Firea, Tudor Barbu, şi Marian Vasiliev.

Proiectul de lege a fost înregistrat în martie 2014 şi prevede introducerea unui nou articol în Codul Penal la capitolul privind infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. Astfel, după articolul 220 - „Actul sexual cu un minor”, urmează să fie introdus articolul 220 indice 1 - „Castrarea chimică”.

Iată ce prevede articolul 220:

Actul sexual cu un minor

    (1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.

    (2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită asupra unui minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

    (3) Fapta prevăzută în alin. (1), comisă de un major cu un minor cu vârsta între 13 şi 18 ani, când majorul a abuzat de autoritatea ori influenţa sa asupra victimei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

    (4) Fapta prevăzută în alin. (1) - (3) se sancţionează cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, atunci când:

    a) minorul este rudă în linie directă, frate sau soră;

    b) minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

    c) a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice.

   (5) Faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) nu se sancţionează dacă diferenţa de vârstă nu depăşeşte 3 ani.

Prevederile articolului 220/1 - „Castrarea chimică"

    (1) Persoanelor care au săvârşit fapte prevăzute de legea penală care atentează la inviolabilitatea sexuală a altei persoane, inclusiv a minorilor, de către instanţa de judecată li se poate aplica măsura de siguranţă castrarea chimică în condiţiile prevăzute de alin. (2)-(4).

    (2) Castrarea chimică se aplică obligatoriu de către instanţa de judecată, ca măsura de siguranţă, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute la art.198 alin. (1) şi alin (2), indiferent de pedeapsa principală aplicată.

    (3) Castrarea chimică se efectuează de către instituţiile medicale în comun cu instituţiile penitenciare, conform Regulamentului aprobat de Guvern, în ultimele 3 luni de ispăşire a pedepsei închisorii, după rămânerea irevocabilă a sentinţei de condamnare”.

Proiectul de lege privind castrarea chimică

   

Rogojan: „Va fi de râs dacă această lege nu va trece”

Mihai Rogojan declara, anul trecut, că s-a gândit la acest act normativ după ce a observat că ştirile despre violatori şi pedofili sunt prezente aproape zilnic în mass-media. 

„Va fi de râs dacă această lege nu va trece. În Rusia, Moldova, Franţa, Belgia şi Germania această lege există. Acum, la noi, un pedofil ia 10 ani de puşcărie, dar iese după patru ani pentru bună purtare. După ce iese, repetă fapta pe care a comis-o. Ei bine, există castrarea chimică – o injecţie – şi la nivel psihic nu se mai întâmplă ce se întâmplă. Ştiţi ce le voi spune colegilor mei dacă nu vor vota această lege? «Înseamnă că suntem cu toţii nişte pedofili şi nişte violatori!»”, precizat Rogojan.

Acesta a precizat că pentru elaborarea legii a discutat cu medici urologi, psihologi, poliţişti şi reprezentaţi ai Bisericii.

Expunere de motive - Legea privind castrare chimică

Castrarea chimică este un tratament hormonal

Castrarea chimică nu este un procedeu, ci un tratament hormonal care se realizează pe parcursul a trei ani. Iniţiatorii susţin că, din punct de vedere etic, nu este un atentat la drepturile omului pentru că tratamentul este reversibil. 

Asta înseamnă că după o perioadă de timp, individul „castrat” chimic revine la starea biologică iniţială. 

În Polonia, unde există o lege a castrării chimice, violatorul are posibilitatea de a alege pentru o reducere a pedepsei, în schimbul acceptării tratamentului hormonal. El se angajează să rămână toată viaţa sub observaţie medicală.

Aviz negativ din partea Guvernului

Propunerea legislativă are aviz negativ din partea Consiliului Legislativ, din partea Guvernului, a Comisiei pentru drepturile omului din Senat şi raport de respingere din partea Comisiei juridice.

O iniţiativă similară a fost respinsă de Parlament în legislatura anterioară.

Dan Antonescu: Violatorii ucid spiritul victimei

Oamenii legii cred că măsura castrării chimice este binevenită, deoarece pedeapsa cu închisoarea nu-i opreşte pe violatori să recidiveze, odată puşi în libertate.

”Iniţiativa legislativă este absolut necesară. Dacă ne uităm câţi copii sunt abuzaţi, conştientizăm asta. Închisoarea nu rezolvă sub nicio formă astfel de porniri. Oamenii ăştia, char dacă se întâmplă să nu ucidă victima, deşi în foarte multe cazuri au făcut-o, îi distrug spiritul. Victima unui viol rămâne traumatizată pe viaţă. Văd că atenţia este îndreptată către respectarea drepturilor violatorilor, dar drepturile nerespectate ale victimelor nu mai interesează pe nimeni. Pedeapsa cu închisoarea nu e suficientă, pentru că în foarte multe cazuri, violatorii, după şi-au ispăşit pedepsele, au recidivat. Violatorii nu au cum să se îndrepte vreodată. Este o boală cuprinsă, de altfel, în nomenclatorul afecţiunilor psihice”, a declarat pentru ”Adevărul” Dan Antonescu, fostul şef al Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei. 

Psihologii şi sociologii vor dezbatere publică

Specialiştii susţin că o lege privind castrarea violatorilor nu poate intra în vigoare fără o amplă dezbatere publică. Sociologi, psihologi, dar şi medici arată că efectele acestei decizii nu au fost atât de mari precum se credea nici în alte state care au recurs la castrarea chimică a violatorilor.

„Este o practică ce se foloseşte în mai multe ţări unde existau cazuri de recidivă. La noi, trebuie punctat foarte clar în ce ar consta această castrare chimică şi care sunt limitele. În Occident, spre exemplu, această măsură nu a descurajat recidiva. Nu există soluţii miraculoase pentru aşa ceva”, a declarat sociologul Alfred Bulai.
În opinia profesorului Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, castrarea chimică are consecinţe negative asupra organismului. „Apar tulburări metabolice ireversibile, nu acţionează doar asupra impulsului sexual, ci asupra tuturor organelor. Este o măsură populistă care aduce atingere demnităţii umane”, a explicat medicul.

La rândul său, psihologul Paul Moroşanu susţine că metoda castrării chimice ar putea fi aplicată doar în anumite cazuri. „Cel care comite o infracţiune este o verigă dintr-un lanţ, este absurd să îl pedepseşti doar pe el. Din punctul meu de vedere, o astfel de soluţie ar trebui aplicată diferenţiat, în urma unor expertize psihiatrice”, a subliniat Moroşanu.
 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Povestea jurnalistei violate în plină zi în centrul Capitalei şi a indiferenţei cu care au tratat martorii oculari grozăvia

Tânăra a fost marţi luată cu forţa din intersecţia bulevardelor Ştefan cel Mare şi Dorobanţi şi tărâtă, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor până aproape de Guvern unde a fost agresată sexual. Poliţiştii au identificat miercuri seară un bărbat cu semnalmente asemănătoare suspectului de viol. Acesta a fost dus la Secţia 4 Poliţie pentru cercetări, însă analizele de laborator au arătat nu este el cel care a agresat-o pe jurnalistă. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite