Peste 200 de cumpărători de tablouri, păcăliţi cu falsuri după Tonitza, Grigorescu sau Luchian. Zece percheziţii au avut loc la Bucureşti, Iaşi şi Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul, „Car cu boi” de Nicolae Grigorescu
FOTO: Arhiva Adevărul, „Car cu boi” de Nicolae Grigorescu

Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice a efectuat, joi dimineaţă, zece percheziţii domiciliare în Bucureşti, Iaşi şi Botoşani, la persoane suspectate  de comercializarea unor tablouri falsificate executate după pictori precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Ştefan Luchian, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

„În urma investigaţiilor efectuate a reieşit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din Bucureşti, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiţi clienţi, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian, etc.”, se arată în comunicat.

Lucrările erau însoţite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menţiona în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparţinut acestora.

„Percheziţiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum şi ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri şi orice mijloace folosite în activitatea infracţională”, mai precizează Poliţia Română în comunicat.

În cauză, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi evaziune fiscală. Potrivit sursei citate, vor fi puse în aplicare două mandate de aducere şi 40 de martori vor primi ctiaţie în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite