Mircea Diaconu a câştigat definitiv procesul în care ANI i-a contestat calitatea de europarlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a pierdut definitiv procesul în care a contestat calitatea de membru al Parlamentului European a lui Mircea Diaconu.

Decizia a fost luată pe 18 martie de Curtea Supremă, arată news.ro.

În iunie 2014, ANI a contestat la Curtea de Apel Bucureşti calitatea de mebru în Parlamentul European a lui Mircea Diaconu. Ultrior, în octombrie 2014, magistraţii au respins ca inadmisibilă cererea inspectorilor de Imtegritate, inclusiv solicitarea de anulare a procesului verbal al Biroului Electoral Central de pe 29 mai 2014 privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European de pe 25 mai.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu a fost definitivă, fiind atacată de ANI  la Curtea Supremă, care pe 18 martie a dat o decizie definitivă în acest caz, respingând acţiunea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Agenţia Naţională de Integritate a susţinut că Mircea Diaconu, care a fost declarat incompatibil printr-o decizie definitivă a Curţii Supreme din iunie 2012, nu putea candida la alegerile europarlamentare.

Diaconu însă, a candidat ca independent la alegerile europarlamentare, asta după ce şi-a dat demisia din PNL. Când şi-a depus candidatura, respectiv pe 26 martie 2012, ANI a trimis o adresă la BEC în care arăta că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale. 

În acest context, BEC a respins candidatura lui Diaconu. Decizia a fost contestată de Diaconu la Tribunalul Bucureşti, care pe 5 aprilie i-a admis acţiunea, decizia rămânând definitive prin hotărârea Curţii de Apel Bucureşti de pe 9 aprilie.

În urma acestei decizi, Diaconu a putut candida şi a câştigat un mandat de europarlamentar în 2014.

Mircea Diaconu, aflat în incompatibilitate 

În ianuarie 2011, inspectorii de Integritate l-au găsit în incompatibilitate pe Mircea Diaconu după ce acesta a fost, în decembrie 2008, şi senator şi director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Bucureşti. 

În decembrie 2011, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director al Teatrului Nottara. Demisia a venit la trei luni după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia faţă de decizia ANI, rămasă definitivă în iunie 2012, ca urmare a hotărârii irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ulterior deciziei definitive, ANI a solicitat Senatului să pună în aplicare decizia instanţei, iar în urma unui vot negativ, Consiliul Superior al Magistraţilor s-a adresat Curţii Constituţionale, care în noiembrie 2012 a stabili că este un conflict juridic de natură constituţională. În decembrie 2012, Mircea Diaconu a demisionat din Senat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite