Judecătorul de la Tribunalul Caraş-Severin, suspectat că ar fi primit o mită de 80.000 euro, a declarat câştiguri la Loto de 7.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicusor Maldea FOTOinfocaransebes.ro
Nicusor Maldea FOTOinfocaransebes.ro

Mai multe percheziţii au loc, miercuri, la Tribunalul Caraş-Severin, fiind vizat şi biroul unui judecător suspectat că a primit 80.000 de euro pentru a admite cererile de intrare în faliment formulate de două societăţi comerciale. De asemenea, printre persoanele vizate se mai numără un notar şi un lichidator judiciar.

Potrivit unor surse judiciare, judecătorul de la Tribunalul Caraş-Severin suspectat de luare de mită este Nicuşor Maldea, de la Secţia a II-a Civilă, de contencios administrativ şi fiscal, iar lichidatorul judiciar este Ion Tudor. Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la 6 milioane de lei. Printre firmele În care judecătorul ar fi dat decizii ar fi şi SC Drumuri şi Poduri Caraş-Severin SA.

În şedinţa de luni a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost încuviinţată percheziţia la biroul magistratului Maldea Nicuşor, potrivit unui comunicat emis de CSM.

Avea o mică galerie de artă

Potrivit declaraţiei de avere al lui Nicuşor Maldea, judecătorul are în proprietate două case şi  garsoenieră. El a cumpărat, în 2014, cinci tablouri: Arthur Verona (3.000 de euro), Dumitru Ghiaţă (3.000 de euro), Daniel Spoerri (2.000 de euro) şi două lucrări de Şerban Savu (5.000 de euro şi 7.000 de euro). Magistratul a declarat că are două credite, în total 260.000 de franci elveţieni. Nicuşor Maldea a declarat că a câştigat în 2014 la Loto 6/49 şi Joker suma de 7.112 de lei.

„Fabrica de facturi”

Lichidatorul judiciar care a constituit grupul infacţional din care făcea parte şi un judecător din cadrul Tribunalului Caraş Severin înfiinţase adevărate "fabrici de facturi", formate din 30 de firme fantomă, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Conform surselor citate, lichidatorul judiciar Ion Tudor, împreună sora şi tatăl său, care erau asociaţi şi administratori în mai multe firme şi asociaţi coordonatori în cadrul unor societăţi civile profesionale de lichidare a unor societăţi aflate în insolvenţă, au atras mai mulţi administratori de la diverse firme, pentru emiterea de facturi fiscale fictive.

Prin intermediul acestora, lichidatorul judiciar urmărea fie să majoreze artificial cheltuielile şi implicit deducerea TVA, fie să poată retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor firme aflate în insolvenţă sau pentru valorificarea bunurilor din insolvenţă.

Cum funcţionau cele trei paliere

"Acesta ar fi înfiinţat, ulterior, mai multe societăţi comerciale, aşa-zise „fabrici de facturi”, palierul 1 infracţional, care nu-şi declarau toate veniturile şi emiteau facturi neînregistrate în contabilitate, către alte firme implicate în activitatea infracţională", potrivit Poliţiei Române.

Sursa citată a precizat că „fabricile de facturi” au funcţionat o perioadă de timp relativ scurtă, după care au fost radiate de membrii grupării.

De asemenea, firmele din palierul 2 ar fi emis facturi către firmele de pe palierul 3, circuitul financiar fiind în sens invers celui al documentelor, respectiv banii fiind transferaţi de la palierul 3 către palierul 1 prin intermediul societăţilor de pe palierul 2, iar apoi din conturile firmelor situate pe primul palier, sumele au fost retrase în numerar.
Ulterior, toate aceste societăţi, în număr de 30, au fost radiate, iar locul acestora a fost luat de altă societate comercială cu acelaşi profil de activitate, care a fost înfiinţată înainte de radierea celei care urma a fi înlocuită, iar documentele justificative şi contabile ale firmelor radiate au fost distruse.

Astfel, conform anchetatorilor, aceste aceste firme "nu au achitat la bugetul de stat impozitul pe profit şi TVA aferente facturilor emise către firmele situate pe palierele 2 şi 3", prejudiciul produs bugetului de stat fiind calculat la aproximativ şase milioane de lei.
 

Anunţul DIICOT

Potrivit unui comunicat emis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism(DIICOT), acţiunea vizează un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă, luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.

Concret, începând cu anul 2009 ar fi fost constituit un grup infracţional organizat sprijinit de către un judecător care, fiind investit cu soluţionarea unor dosare privind insolvenţa unor societăţi comerciale, ar fi pretins şi primit suma totală de 80.000 euro de la două persoane, cu scopul de a admite cererile de intrare în faliment a respectivelor societăţi.

După intrarea în faliment, unul dintre membrii grupului infracţional, având calitatea de lichidator judiciar, ar fi procedat la vânzarea bunurilor acestor societăţi în faliment, la preţuri subevaluate, către alte societăţi controlate de către membrii grupului, societăţi care, la rândul lor, ar fi valorificat bunurile respective către terţi la o valoare mult mare.

În urma acţiunii, 13 persoane vor fi duse la audieri, printre acestea fiind şi judecătorul Nicuşor Maldea, lichidatorul judiciar Ion Tudor, precum şi notarul Florica Dobre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite