Fact check: Cât de mare este riscul de infectare pe stadion?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suporterii "Portocalei Mecanice", cum este supranumită echipa naţională de fotbal a Olandei, bucurându-se de partida cu Cehia, la Budapesta, pe o arenă ticsită.
Suporterii "Portocalei Mecanice", cum este supranumită echipa naţională de fotbal a Olandei, bucurându-se de partida cu Cehia, la Budapesta, pe o arenă ticsită.

Spectatori la meciurile de la Euro 2020, desfăşurate pe stadioane europene, s-ar fi infectat. Riscul de contagiune este real, spun experţii, avertizând asupra variantei Delta (descoperită iniţial în India).

Campionatul European de Fotbal, care se desfăşoară în 11 oraşe diferite din zece ţări, ne prezintă imagini ciudate, după un an şi jumătate de pandemie: mulţimi în spaţii restrânse, scandări ale fanilor pline de aerosoli, mii de oameni fără măşti. 

Răspândirea variantei Delta, descoperită iniţial în India, concomitent cu desfăşurarea meciurilor de forbal de la Euro 2020, în unele cazuri pe stadioane pline, l-a iritat pe ministrul federal de Interne, conservatorul bavarez Horst Seehofer. Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, responsabilul german a acuzat UEFA de comportament "iresponsabil". Reacţia vine la o zi după ce social-democratul Karl Lauterbach, expert în politici de sănătate, figură foarte prezentă în spaţiul public din Germania în ultimele luni, a declarat că UEFA este responsabilă de moartea multor oameni. 

Pe de altă parte, miercuri, directorul Asociaţiei Federale a Medicilor din Sistemul de Asigurări de Sănătate Obligatorii, Andreas Gassen, a avertizat că "dezbaterea despre varianta Delta a virusului este parţial isterică". "Este iresponsabil să apelezi din nou şi din nou la scenarii apocaliptice", a adăugat acesta. Gassen a afirmat că, deşi varianta Delta va deveni dominantă în luna iulie şi în Germania, "aceasta nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică". Deşi mai contagioasă, a explicat expertul, această variantă nu s-a dovedit până acum şi mai periculoasă decât alte variante ale virusului. 

Ce urmări pot avea primele evenimente de masă pe teritoriul european, în contextul celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus, care abia ce s-a diminuat? Verificarea noastră oferă câteva răspunsuri.

Au existat infecţii la meciurile de la Campionatul European?

image

Admiratori ai sportului rege punându-şi mâinile în cap, eşarfe la gât ori ochelarii la ochi, dar nu şi masca peste gură şi nas, spre nemulţumirea multor experţi în medicină. Imagine surprinsă marţi în timpul meciului Anglia - Germania

La unele meciuri de la EURO 2020, suporterii au fost ”filtraţi” în prealabil în urma rezultatelor pozitive la testele rapide, în timp ce, la alte partide, vizitatorii au fost testaţi pozitiv ulterior.

În Danemarca, de pildă, trei spectatori de pe stadionul din Copenhaga au fost depistaţi pozitiv după meciul dintre ţara gazdă şi Belgia, fiind vorba despre o infectare cu varianta Delta. Astfel, autorităţile au sfătuit 4.000 de spectatori din anumite blocuri ale stadionului să facă un test PCR.

În capitala Ungariei, Budapesta, o familie de francezi a fost testată pozitiv după meciul Franţei împotriva echipei ţării gazdă.

De departe, cele mai multe cazuri de coronavirus au avut loc după meciul Finlandei cu Belgia, care s-a desfăşurat la Sankt Petersburg. Potrivit presei finlandeze, cel puţin 86 de infecţii au fost descoperite la persoane care se întorceau în Finlanda la graniţa cu Rusia. În cele mai multe cazuri, nu este clar cum anume au contractat oamenii virusul – fie pe stadion, fie în timpul deplasării spre şi de la meci.

Sunt meciurile de fotbal  sigure, dat fiind că se desfăşoară în aer liber?

Experţii sunt de acord că probabilitatea de infectare la evenimentele în aer liber este scăzută, deoarece aerul proaspăt diluează aerosolii - particulele în suspensie produse de respiraţie şi de vorbire - care transportă virusul. Însă, se atrage atenţia, acest lucru este valabil numai dacă se păstrează distanţa minimă.

William Schaffner, profesor de boli infecţioase la Universitatea Vanderbilt din SUA, subliniază că prezenţa pe stadioane în timpul Campionatului European reprezintă în sine un risc foarte scăzut de infectare, cu condiţia respectării măsurilor de siguranţă, cum ar fi limitarea numărului de vizitatori.

Cu toate acestea, măsurile variază de la un stadion la altul al Campionat European. De pildă, arena din Budapesta este plină ochi, dar spectatorii au nevoie de un test PCR pentru a putea intra. În schimb, stadionul Hampden Park din Glasgow va fi ocupat doar în proporţie de 25% - dar aici nu este necesar testul la intrare. 

image

La omul necăjit, poate că nici Delta nu trage. O doamnă microbistă din Germania suferind vizibil din pricina prestaţiei jucătorilor germani în meciul cu Anglia.

Potrivit cercetătorului german în domeniul aerosolilor, Gerhard Scheuch, pe stadion riscul este mai ridicat în afara locului alocat: în lojele, lifturile şi în toaletele adesea slab aerisite. ”Dacă o persoană infectată îşi expiră viruşii acolo, acest nor rămâne suspendat pentru o perioadă relativ lungă de timp”.

Potrivit lui Scheuch, problematic este ceea ce se întâmplă înainte şi după meci, de vreme ce, pentru a ajunge şi a pleca de la şi spre locurile de desfăşurare a evenimentelor, zeci de mii de fani folosesc autobuze, trenuri şi poate chiar avioane. Aceştia se cazează în hoteluri şi s-ar putea să petreacă în baruri după meci.

Ce rol joacă purtarea măştii pe stadion?

Purtarea măştilor - la fel ca menţinerea distanţei de 1,5 metri (mai multe despre acest lucru mai jos) - este obligatorie pe stadioanele Campionatului European. UEFA atrage atenţia asupra acestui lucru prin intermediul stewarzilor şi al crainicilor de pe stadioane. Cu toate acestea, în funcţie de locul de desfăşurare, acest lucru este respectat doar parţial sau deloc.

Ce înseamnă disciplina destul de slabă a măştilor de pe stadion? 

image

Nu este limpede în ce măsură deghizarea reduce riscul de infectare, dar există unele presupuneri

Conform informaţiilor ştiinţifice recente, purtarea măştii este un factor esenţial în prevenirea apariţiei focarelor. 

Un studiu încă nepublicat al Institutului RWI de Cercetare Economică din Leibniz şi al Universităţii SDU din Danemarca, consultat de DW, arată că meciurile de fotbal din Bundesliga cu o mare aglomeraţie au dus la o creştere semnificativă a numărului de noi infecţii, mai ales atunci când măştile trebuiau purtate doar în drumul spre scaune, dar nu şi în zona fanilor.

Evenimentele sportive cu mulţi spectatori ”reprezintă un risc crescut de infecţie”, spune autorul studiului, Philipp Breidenbach. 

Cercetătorii au înregistrat o creştere a ratelor de infecţie locală de aproximativ şapte până la opt procente după meciurile din Bundesliga examinate. Potrivit studiului, rezultatele reprezintă o dovadă clară a importanţei respectării stricte a purtării permanente a măştilor şi a regulilor de distanţare atunci când se vizitează stadioanele.

William Schaffner spune că ”măştile nu sunt perfecte, dar ele oferă o anumită protecţie în situaţii precum cea de pe stadion, când toată lumea ţipă în jurul tău”. 

Pot fi respectate regulile de distanţare pe un stadion?

image

Bucurie deghizată sub măşti neconforme

Prima jumătate a Campionatului European a arătat deja că distanţa minimă ce trebuie respectată în arene nu este respectată. La Copenhaga, München, Budapesta şi în alte oraşe, mulţi fani au stat în picioare şi au ţopăit unul lângă celălalt. Capacităţile maxime ale multor stadioane au fost reduse drastic de către UEFA, astfel încât distanţele să poată fi menţinute.

Excepţia de până acum a fost Budapesta, unde nici umplerea cu suporteri a stadionului, nici marşurile cu până la 20.000 de suporteri nu au fost interzise. Mai grav, semifinalele şi finala se vor juca pe stadionul Wembley din Londra, cu o capacitate de până la 75 la sută. Din punct de vedere matematic, doar fiecare al patrulea loc ar putea rămâne liber - prea puţin pentru o distanţă minimă de 1,5 metri.

Poate EURO 2020 să accelereze răspândirea variantei Delta?

Faptul că, în unele ţări gazdă, numărul infecţiilor par să crească din nou (şi pe fondul răspândirii variantei delta a coronavirusului) - în Rusia şi, mai ales, în Marea Britanie – creează îngrijorări. Or tocmai la Londra ar urma să aibă loc ultimele trei meciuri ale Campionatului European, cu o capacitate de până la 75 la sută, aşadar mai mare decât până acum. 

Aproximativ 2.000 de spectatori străini, precum şi 2.500 de oficialităţi de la UEFA, reprezentanţi ai presei şi invitaţi VIP vor putea asista în direct la meciul final fără a fi nevoiţi să treacă prin carantină după ce intră în ţară.

Cercetătorul de aerosoli Scheuch, la fel ca alţi confraţi, nu consideră că meciurile în condiţii precum cele din Marea Britanie sunt recomandabile. 

Cu toate acestea, potrivit lui Scheuch, riscul ca Euro 2020 să crească foarte mult răspândirea variantei delta a virusului în Europa este mic. 

Acesta explică: ”La final, s-ar putea să avem o incidenţă la şapte zile de circa 200. Să spunem că nu s-a făcut niciun test şi că toată lumea a fost lăsată să intre. Atunci am avea cel mult 120 de persoane infectate pe acel stadion”. 

image

Explozie de aerosoli şi de alte excese de natură a periclita sănătatea

Dintre aceste persoane, explică Scheuch, doar o parte ar fi foarte contagioase. În cel mai rău caz, Scheuch ajunge la un total de aproximativ 50 de noi infecţii. ”Însă cei mai mulţi dintre aceştia sunt englezi care rămân în ţară, doar câţiva se vor întoarce în Europa”. 

Potrivit omului de ştiinţă, varianta Delta, mai contagioasă, este deja în circulaţie în Europa iar o mână de persoane infectate mai mult sau mai puţin nu va opri şi nici nu va accelera foarte mult tendinţa. Alţi experţi consideră, de asemenea, că delta va domina tabloul infecţiilor şi în alte ţări, indiferent de meciurile de fotbal de la Euro 2020.

Preşedintele Asociaţiei Medicale Mondiale, germanul Frank Ulrich Montgomery, avertizează cu tărie împotriva călătoriilor la Londra. 

O eventuală creştere substanţială a numărului de infecţii ar avea loc în contextul unei populaţii care nu a fost încă vaccinată complet. Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), doar puţin sub 36% dintre cetăţenii adulţi din UE au fost complet vaccinaţi (situaţia la 28 iunie).

Articol publicat de Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite