UPDATE După ce i-a catalogat drept „autişti“ pe cei care „dezinformează UE“, Dăncilă spune că va avea o întâlnire cu părinţi care au copii bolnavi de autism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă spune că va avea vineri o întâlnire cu asociaţiile de părinţi şi cu ONG-uri pentru a discuţa despre problemele copiilor cu autism, cu sindrom Down şi boli rare. Dăncilă precizează că nu a primit încă o invitaţie de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru a fi audiată cu privire la afirmaţiile făcute săptămâna trecută, când i-a catalogat drept „autişti“ pe cei care „dezinformează UE“.

UPDATE Preşedintele CNCD Csaba Asztalos spune că citaţia a fost trimisă către Secretariatul General al Guvernului încă de vinerea trecută. „Probabil este o problemă în legătură cu circuitul actelor. Vom face verificări  pentru a vedea dacă s-au respectat procedurile în vederea transmiterii citaţiei, iar dacă nu vom retrimite documentul", a declarat pentru „Adevărul“ Asztalos.

„Nu am primit încă o invitaţie de la CNCD, nu ştiu dacă voi merge, aş vrea să merg. După cum ştiţi, mi-am cerut scuze public, nu am vrut să fac nicio referire la acest aspect, ba mai mult, vineri voi avea o întâlnire cu asociaţiile de părinţi, cu ONG-urile din domeniu, pentru a căuta soluţii pentru aceşti copii, şi nu numai, pentru cei care au această problemă, dar şi pentru alte domenii, cei cu sindrom Down, cu boli rare. Vom încerca să ajutăm, ţinând cont că eu chiar şi atunci când am fost europarlamentar am căutat să ajut copiii sau oamenii care au probleme. (...) Deci nu a vrut să fie nicio referire, nu îmi stă în caracter să fac astfel de lucruri, dar pentru că acest lucru s-a întâmplat, chiar vreau să am o întâlnire, să văd problemele”, a declarat luni Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut săptămâna trecută, la Antena 3, că vrea să aibă o abordare transparentă cu liderii europeni şi că Monica Macovei a făcut mult rău României prin atitudinea ei şi prin faptul că "şi-a pârât propria ţară" în Parlamentul European, cerând, referitor la legile Justiţiei, să fie judecată de alte 27 de ţări. Premierul i-a catalogat drept "autişti" pe cei care "dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul".

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, membrii Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism au transmis că folosirea termenului de autist cu sensul profund negativ, într-o dispută politică, este o jignire adusă persoanelor cu această afecţiune.

La rândul lor, sociologii spun că autosesizarea CNCD, dar şi reacţia opiniei publice sunt îndreptăţite. „Faţă de celelalte cazuri recente, în care CNCD a aplicat sancţiuni, competenţa sa fiind discutabilă, acest caz este clar unul care priveşte Consiliul. Implicit, la modul în care premierul s-a referit la persoanele cu autism, a lăsat să se înţeleagă că a fi autist înseamnă ceva foarte rău. Adică, a dat o conotaţie profund negativă acestui fapt. Atunci, sigur, vorbim de o etichetare a întregului grup de persoane care suferă de autism. Din punctul mei de vedere, CNCD are deplină competenţă în acest caz“, este de părere sociologul Mircea Kivu.

Potrivit acestuia, fapta este cu atât mai gravă cu cât autoarea declaraţiilor are funcţia de înalt demnitar, iar sancţiunea trebuie să fie pe măsură. „Este posibil ca doamna premier să nu ştie exact ce înseamnă autism, să nu ştie care sunt problemele persoanelor care suferă de această afecţiune în România. Iar dacă e aşa, atunci nu are ce căuta în funcţia de prim ministru. E de neacceptat ca un fost europarlamentar cu două mandate la activ şi un premier în funcţie să nu ştie ce vorbeşte. Situaţia persoanelor cu autism este foarte sensibilă, şi este o problemă naţională“, a mai spus specialistul.

Viorica Dăncilă ar trebui să se prezinte marţi în faţa membrilor CNCD. Şi moderatorul emisiunii de la Antena 3, unde au fost făcute afirmaţiile, Mihai Gâdea, va fi audiat la CNCD. Colegiul CNCD va stabili apoi dacă va sancţiona ieşirea premierului doar cu avertisment, având în vedere că şi-a cerut scuze public, sau vor aplica amenzi în aceast caz.

Scuzele lui Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă şi-a pus cenuşă în cap, cerându-şi scuze public pentru declaraţia făcută, precizând că prin comparaţia făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului. „Îmi declar sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija şi de susţinerea noastră. Avem datoria să dovedim înţelegere şi umanitate, să le respectăm drepturile, să le apărăm demnitatea“, a afirmat prim-ministrul.

Condamnaţi la tăcere

Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Potrivit specialiştilor, boala înregistrează o creştere alarmantă în toate mediile, în toată lumea, estimându-se că în anul 2012 exista un copil cu tulburare de spectru autist la 100 de copii. În România, ca orice altă boală gravă, şi aceasta este tratată cu indiferenţă de autorităţi. Astfel, în 2016, statul a decis să reducă drastic dreptul copiilor cu autism şi sindrom Down la recuperare. Potrivit ordinului 1.306/1883/2016, de la 1 Martie 2016, s-au schimbat condiţiile de încadrare în gradele de handicap. Dacă până atunci copiii cu autism şi sindrom Down erau încadraţi la grad de handicap grav, beneficiind astfel de însoţitor, din martie 2016, mulţi dintre aceştia au fost încadraţi la grad de handicap accentuat şi şi-au pierdut şi mare parte din indemnizaţie. De pildă, după modificarea legii, mama unei fetiţe cu autism a aflat că fiica ei nu mai poate fi încadrată în gradul grav de handicap, pentru care primea lunar 969 lei, pe motiv că fetiţa reuşeşte să lege câteva cuvinte sau să stea singură pe oliţă. Femeia, care renunţase la slujbă pentru a-şi putea îngriji copilul, primeşte acum doar jumătate din sumă.

 „Pavian cu mantie“ vs. „autişti“

Ultimele decizii ale Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării au stârnit controverse. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că într-o emisiune televizată a asemuit-o pe Viorica Dăncilă cu un „pavian cu mantie“. Nu a scăpat nepedepsit nici moderatorul emisunii în care CTP a făcut afirmaţiile, Cosmin Prelipceanu, care a primit o sancţiunie similară.În acelaşi timp, membrii CNCD au tratat cu indulgenţă ieşirile, cel puţin asemănătoare, a doi politicieni. Senatorul PSD Şerban Nicolae a fost sancţionat doar cu avertisment contravenţional după ce a jignit-o incalificabil pe deputata USR Cosette Chichirău chiar în plenul Parlamentului. Colegiul a avut în vedere faptul că, ulterior incidentului, Şerban Nicolae şi-a cerut scuze public pentru limbajul utilizat. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Tot cu avertisment a fost sancţionat şi fostul premier Mihai Tudose, pentru afirmaţiile privind drapelul secuiesc, asta deşi Tudose declarase că „dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite