„Cea mai proastă idee pe care a avut-o cineva vreodată”. Replica poliţiştilor după explicaţiile şefilor privind întâlnirea cu liderii clanului Duduianu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicio regulă de distanţare nu s-a respectat la înmormântarea lui Emi Pian. FOTO Arhivă
Nicio regulă de distanţare nu s-a respectat la înmormântarea lui Emi Pian. FOTO Arhivă

Reprezentanţii poliştitilor au venit cu o replică pentru şefii lor după publicarea comunicatului în care fusese explicată necesitatea întâlnirii între capii Poliţiei Române şi lideri din clanul Duduianu într-o biserică.

„Un comunicat pe cât de lung, pe atât de plictisitor şi fără substanţă, a postat azi pagina de facebook a Poliţiei Române sau, mă rog, cine are dispoziţie să o facă. Explicaţii dintre cele mai puerile, pe care nici un copil de 5 ani nu le-ar crede. Pe scurt, se spune că paza priveghiului, parangheliei cu lăutari, bocete şi chelălăituri în boxe, duduind zile întregi, a fost ceva oarecum normal. Cum că şi umilirea colegilor forţaţi să se roage de o mare de ”plătitori de taxe şi impozite” pentru a respecta legea a fost ceva normal. Şi că dacă nu se proceda aşa, ieşea nasol, buba. Că este normal ca şeful Poliţiei Române să se întâlnească cu şefi ai clanurilor pentru a-i ruga să respecte legea! Nu! Asta nu e normalitatea!”, se arată în replica poliţiştilor pe o pagină de Facebook.

Aceştia atrag atenţia asupra dublului standard. „În nicio ţară civilizată poliţiştii nu păzesc nunţile, botezurile sau înmormântările cuiva, cu atât mai puţin cele ale infractorilor! Cum în nicio ţară poliţiştii nu sunt umiliţi în acest hal, fiind obligaţi să se roage de cei certaţi cu legea pentru a...respecta legea. Dacă un om obişnuit, care respectă legea, a putut să-şi îngroape o rudă cu maxim 8 participanţi, de ce avem dublu standard, domnilor? De ce se permite tocmai celor care fac ceva pe ea de lege, să o încalce într-un mod atât de grosolan? Este normal să se întâlnească unul sau mai mulţi şefi din poliţie cu şefi de clanuri ţigăneşti? Da! Este! Dar nu într-un stat de drept, ci în filmele cu mafioţi, pe care le urmăream cu nesaţ în adolescenţă. Naşul, Good Fellas etc. Nu ştiu cine a avut ideea acelui comunicat atât de tardiv, atât de alambicat şi penibil, dar este cea mai prostă idee pe care a avut-o cineva vreodată. Poliţia nu a făcut exces de popularitate niciodată, dar acum are o problemă gravă de imagine. A naibii de urâtă. Şi pe bună dreptate. Cum naiba să mai ai încredere într-o instituţie a cărei şef se roagă de un clan ţigănesc să o lase mai moale cu jelitul mortului? Ideea este că cei mulţi, poliţiştii fără nicio vină, vor suferi şi vor trage din răsputeri pentru a drege busuiocul. Dar pentru a câta oară? Şi până când? Până când, domnilor?”, se mai arată în mesajul publicat.

Cum justifică şefii Poliţiei întâlnirea cu liderii clanului Duduianu, în miez de noapte, la biserică. Episodul II

Poliţia Română a revenit, sâmbătă, cu noi explicaţii despre întâlnirea pe care au avut-o mai mulţi lideri ai Poliţiei cu liderii clanului Duduianu, noaptea, într-o biserică din Sectorul 5.

„Poliţia Română a procedat legal, corect, conform tuturor normelor în vigoare, care nu sunt aplicate în cazuri de criză doar în ţara noastră, ci şi pe plan internaţional. În orice situaţie de această natură, analizezi şi pui în aplicare soluţia cea mai eficientă, astfel încât să primeze protejarea vieţii şi integrităţii persoanelor. Nu o spunem doar noi, ca să ne scuzăm sau justificăm acţiunea, ci o spun experţii în managementul crizelor, conform regulilor de tactică poliţienească şi culegere de informaţii, ce se aplică şi-n alte state cu experienţă în managementul acestui gen de evenimente. 

Ştim, au fost voci care au spus de ce am permis ca acest eveniment să dureze atât, de ce am permis ca priveghiul să fie la domiciliu. Ce nu a spus nimeni, nici noi, a fost că, potrivit legii nu Poliţia Română aplică măsuri de sancţionare pe acest domeniu. 

Nu o să reluăm firul integral al evenimentelor, o să reamintim doar că acest eveniment a fost analizat, din două perspective: limitarea răspândirii noului coronavirus, respectiv,  şi foarte important, împiedicarea producerii unor acte de violenţă, de natură să afecteze grav ordinea publică.

Au fost destule persoane care au spus că poliţiştii au intervenit şi au oprit o nuntă în Constanţa, iar în cazul din Bucureşti "le-au permis interlopilor o organizare deşănţată", desfăşurată pe durata mai multor zile. Nici asta nu am explicat suficient, aşa că aducem acum la cunoştinţa opiniei publice faptul că am aplicat sancţiuni şi într-un caz şi în celălalt, pentru încălcarea normelor în vigoare. Astfel, printre alte măsuri, în Bucureşti s-au aplicat peste 250 de sancţiuni, înmormântarea respectând în desfăşurare normele legale. A fost interzisă inclusiv distribuirea celor 500 de pachete, reuşind astfel să nu se creeze vreun  focar de coronavirus în aceea zonă.

Din punct de vedere însă al producerii unor acte de violenţă din partea clanurilor, de natură să afecteze ordinea publică, acest fapt necesită explicaţii mai extinse. 

Clanurile nu au apărut în acest an. De-a lungul timpului au fost organizate ample operaţiuni de destructurare a acestora, iar liderii lor principali, uneori chiar aparţinând unor generaţii consecutive, au fost închişi în penitenciare în mod repetat (familia Duduianu este la a treia generaţie în penitenciar, unii dintre ei condamnaţi a treia oară).

Evenimentul care a generat dezbaterea publică actuală a avut loc ca urmare a unui conflict spontan între mai  multe persoane, unele dintre ele fiind dovedite cu activităţi infracţionale sau provenind din familii cunoscute ca având activităţi în mediul infracţional.  

Şi aici cetăţenii de buna credinţă pot  adresa, pe bună dreptate, întrebări de genul:  "de ce nu i-aţi arestat, ştiaţi de ei sau trebuia să–i cunoaşteţi; au existat informaţii pe surse şi se ştia că în acea casă se joacă barbut de mai mult timp; ce-aţi făcut?"

Putem răspunde că aceste aspecte fac obiectul unor verificări curente şi ale unor anchete în curs, drept care va mai dura până când vom da un răspuns fundamentat pe probe, iar acesta va fi comunicat public şi asumat de către cei care fac aceste verificări. 

Ce putem spune acum este că acest eveniment nedorit a scos în evidenţă  un aspect deficitar al organizării noastre actuale: 

Plecarea din rândurile noastre a unui număr mare de profesionişti, a celor care cunosc în mod sofisticat munca de poliţie din teren,  oameni care impuneau respect şi teamă în rândul infractorilor, poate genera sincope în momentele operative. 

Acest lucru îl cunoaştem şi încercăm remedierea operativă în fiecare situaţie de criză care apare.

În consecinţă, am  ajuns azi să discutăm de ce şeful Poliţiei Române a coborât în stradă să rezolve problema, tocmai pentru că în acel moment a fost singura soluţie operativă eficientă, pe româneşte, nu am avut altă soluţie care să garanteze succesul operaţiunii. Trist, dar adevărat. (în mod concret, chestorul Vasilescu era în  concediu timp de 5 zile, a fost rechemat urgent şi a rezolvat problema în 5 ore, şi oricum şeful Poliţiei Române nu era la prima lui "excursie în teren" de la preluarea mandatului).  În concluzie, chestorul Vasilescu a fost singurul considerat ca având experienţa necesară de a coordona operativ, nici nu s-a ascuns, nu a făcut nimic ilegal, acţionând după "litera manualului" de tactică poliţienească, pe care trebuie să –l cunoască orice poliţist. (în plus, după cum aţi observat, echipa operativă a ştiut tot timpul unde sunt camerele de luat vederi).

Alte întrebări la care răspundem aici.

De ce nu am comunicat public aceste elemente până acum? Tocmai pentru că operaţiunile de acest gen ale Poliţiei Române nu pot fi publice decât la finalul investigaţiilor. Orice informaţie care ar fi apărut în spaţiul public ar fi putut compromite cercetările.  

De ce nu am comunicat după înmormântare, ci doar în momentul în care au apărut unele imagini? Pentru că operaţiunea Poliţiei nu s-a terminat după înmormântare. 

De ce  s-au întâlnit noaptea? Pentru că a fost un element surpriză. S-a ales o oră târzie astfel încât să nu existe posibilitatea ca  această informaţie să  fie diseminată rapid la toţi cei care si-au anunţat prezenţa şi despre care noi deţineam informaţii că vor fi prezenţi la orele 14.00. 

De ce nu au fost chemaţi membri familiei la discuţii în sediul Poliţiei? Pentru că s-ar fi creat un dezavantaj tactic, aceştia putând refuza să se prezinte. (în general, aceste persoane sunt aduse la Poliţie cu mandate de aducere!) 

Trebuie să–şi dea demisia chestorul Vasilescu? Credem că argumentaţia prezentată de noi mai sus oferă în mod implicit şi răspunsul: şeful Poliţiei Române şi-a făcut datoria în mod eficient, rezolvând o problemă complicată, conform regulilor scrise sau cutumiale ale instituţiei noastre. 

Vom informa opinia publică despre toate detaliile finale ale acestui caz şi promitem transparenţă totală. În acelaşi timp vom devoala în mod operativ şi orice gen de manipulare dedicată unor scopuri de destabilizare a activităţii instituţiei noastre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite