Ce angajaţi se caută în 2018. Cum s-ar putea schimba piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În mediul privat lefurile vor fi dictate de cerere şi ofertă
În mediul privat lefurile vor fi dictate de cerere şi ofertă

Experienţa îşi va spune cuvântul în piaţa muncii în acest an. Spre deosebire de anii precedenţi, când companiile erau dispuse să angajeze candidaţi aflaţi la început de drum, acestea se vor orienta în 2018 spre cei cu experienţă.

De asemenea, la mare căutare vor fi salariaţii care cunosc cel puţin două limbi străine şi care sunt dispuşi chiar să treacă printr-o reconversie profesională.

Aşa susţin specialiştii în recrutare, care notează că salariile din privat nu vor creşte foarte mult în acest an, asta în ciuda modificărilor făcute de guvern la început de 2018.

Va exista însă o tendinţă a candidaţilor de a merge spre domenii total diferite de cele în care s-au pregătit. Şi nu este vorba doar de candidaţii cu studii superioare, ci şi de cei cu studii medii sau minimale. „Este nevoie să lase la o parte comoditatea, dacă într-adevăr vor să se angajeze şi să fie angajaţi şi trebuie să se îndrepte către alte profesii şi către alte locuri de muncă. Tot în 2018, o parte din tineri vor merge pe cont propriu şi vor face antreprenoriat. Această idee apare tot mai des în rândul tinerilor, care sunt şi dispuşi să-şi dea o şansă”, a completat Gabriel Chicioreanu.

Totuşi, printre domeniile clasice în care se vor face angajări masive în acest an se numără domeniul IT, unde salariile se vor menţine în continuare la un nivel foarte ridicat faţă de restul profesiilor. De asemenea, se vor face angajări în domeniile deficitare, respectiv maiştri, confecţioneri, industrie. „Medicina va fi în continuare la mare căutare. Doar în Coasta de Azur sunt peste 1000 de medici români. Iar Franţa, Belgia şi Anglia sunt state în care tinerii medici emigrează”, a precizat specialistul în recrutare.

Lefurile, între cerere şi ofertă

Chicioreanu afirmă că în mediul privat lefurile vor fi dictate de cerere şi ofertă. Şi prea puţine vor evolua în sus, notează consilierul în carieră. „Salariile din privat vor fi date de cerere şi ofertă. Nu cred că vor fi fluctuaţii foarte mari de salarii în sus. Ţine şi de domeniu, şi de companii. Pentru tinerii absolvenţi vor fi posturi de 2.000 - 3.000 de lei, iar cei din IT vor lua salarii mari, trecute de 4.500 de lei”, a punctat Chicioreanu.

Iar în ceea ce priveşte recrutarea, anul 2018 vine cu câteva schimbări. Candidaţii care cunosc limbi străine exotice au un avantaj faţă de ceilalţi, dar, înainte de toate, posibilitatea lor de a-şi schimba locul de muncă pentru un altul mai bun va fi dată de experienţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite