Aparatură de 3,6 milioane de dolari, la Spitalul Municipal din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei aparate americane conexe acceleratorului linear pentru tratarea bolnavilor de cancer prin radioterapie au început să fie montate în buncărul Spitalului Municipal Timişoara. Aparatura a fost

Trei aparate americane conexe acceleratorului linear pentru tratarea bolnavilor de cancer prin radioterapie au început să fie montate în buncărul Spitalului Municipal Timişoara.
Aparatura a fost achiziţionată de Ministerul Sănătăţii de la o firmă de profil din Olanda, în urmă cu cinci ani, contra sumei de 3,6 milioane de dolari. Dr. Sorin Dema, şeful Secţiei de Radioterapie din cadrul spitalului, a menţionat că este vorba despre un accelerator linear de energie medie, un nucletron pentru brahiterapie (pentru iradierile cu iridium) şi un simulator de măsurători, acestea urmând să fie manipulate, din luna iulie, de către patru specialişti în fizica nucleară. Emoţiile conducerii spitalului sunt mari în ceea ce priveşte funcţionarea echipamentelor medicale de radioterapie, deoarece perioada de garanţie a expirat, iar în cazul în care acestea au fost deteriorate în timpul transportului transoceanic, reparaţiile vor trebui suportate din bugetul propriu. Pentru reomologarea aparatului este nevoie de o nouă pastilă radioactivă de cobalt, care costă 100.000 de euro. Fosta pastilă, utilizată la aparatul vechi, de construcţie sovietică, trebuia schimbată deja de un an. Întârzierile montării s-au datorat lipsei banilor pentru finalizarea construcţiei buncărului special, grosimea pereţilor fiind de 2,5 metri, căptuşiţi cu plumb, pentru a proteja propagarea emisiilor radioactive în afara incintei. Aparatul de radioterapie de la Timişoara va deservi bolnavii din cinci judeţe învecinate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite