ADMITERE LICEU 2014 Medii mai mici de admitere, şi la liceele de top, după rezultatele de la Evaluarea Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marţi, 8 iulie, ultima zi de completare a fişei de înscriere la liceu        FOTO: Marian Iliescu / Adevărul
Marţi, 8 iulie, ultima zi de completare a fişei de înscriere la liceu        FOTO: Marian Iliescu / Adevărul

Notele mai mici de la Evaluarea Naţională, dar şi ponderea mai mare a examenului la admiterea la liceu vor genera medii scăzute anul acesta, inclusiv la colegiile de top. Marţi este ultima zi de completare a fişelor de înscriere.

Până marţi, elevii şi părinţii mai au timp să completeze fişele de înscriere la liceu, pe care trebuie să treacă cât mai multe opţiuni, în ordinea preferinţelor.

În plus, spun dascălii, trebuie să ţină cont de locul copilului în ierarhia pe judeţ, în funcţie de media de admitere. Pe 15 iulie va avea loc prima etapă a repartizării computerizate a elevilor, rezultatele urmând a fi publicate pe 16 iulie online, pe admitere.edu.ro.

Ierarhia elevilor a fost publicată joi seara de Ministerul Educaţiei pe site-ul admitere.edu.ro

Iniţial se anunţase că pe 4 iulie mediile finale la Evaluarea Naţională 2014 şi practic cele de la admitere liceu vor fi publicate oficial, inclusiv online, pe edu.ro, pe site-ul admiterii la liceu 2014.

Elevii pot vedea unde se situează în clasamentul pe judeţ în ceea ce priveşte media dintre rezultatele de la Evaluarea Naţională 2014  (75%) şi notele din gimnaziu (25%), mai exact media de intrare la liceu, care le va decide soarta în următorii patru ani.

Click pe hartă pentru a vizualiza rezultatele la Evaluarea Naţională 2014 pe fiecare judeţ 

harta admitere liceu 2014 edu.ro

Ierarhia publicată joi seara pe edu.ro indică însă scăderi importante ale notelor faţă de anul trecut, mai ales în top, ceea ce înseamnă automat că ultimele medii de admitere la licee, inclusiv cele bune, vor coborî şi ele.

Astfel, potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei, la nivel naţional, 82 de elevi au 10 media de admitere la liceu, cei mai mulţi în judeţul Olt. În Brăila sunt şapte medii de 10, în Iaşi, şase medii de 10, în Constanţa şi în Dolj cinci medii de 10, iar în Bucureşti, Satu Mare, Sălaj şi Gorj, doar patru elevi au media de admitere 10.

Medii mai aproape de realitate

Capitala are aşadar anul acesta de şapte ori mai puţine medii de 10 faţă de 2013, când 29 de elevi au intrat la liceu cu 10 curat. Alţi peste 1.000 de elevi ai Capitalei au medii peste 9,50. Şi cele mai mici medii de admitere au scăzut, sub 3, chiar şi în Capitală, unde ultima medie este 2,15. De asemenea, faţă de anul trecut, când au fost în jur de 25% de medii între 9 - 10, anul acesta avem o scădere de 15%.

Directorii şi dascălii nu văd însă o problemă aici, notele fiind mai aproape de nivelul real al copiilor. „E foarte bine, e normalul faptelor, a fost anormal anul trecut, când un elev cu 9,93 nu a putut să intre la noi la liceu şi când am avut peste 50 de elevi pe o diferenţă de opt sutimi dintre două medii. Aşa că anul acesta elevii buni vor fi mai bine departajaţi de cei de nivel mediu“, este de părere profesorul de matematică Adrian Troie, directorul-adjunct al primului liceu din ţară, Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală. 

Însă profesoara de română Ecaterina Stanca susţine că elevii buni au fost dezavantajaţi de subiectele încurcate de la română de la Capacitate şi demoralizaţi de mediile mici faţă de anul trecut.

Şi părinţii spun că mulţi nu vor mai avea curaj să se ducă la licee mari, dar au pus accent pe ultimele medii de admitere din 2012, când rezultatele au fost asemănătoare. „Ne-am uitat la mediile de anul trecut, dar şi la mediile de admitere din anii precedenţi, fiindcă am observat că există fluctuaţii mari de la an la an, chiar şi de un punct. Cred că aceste diferenţe se datorează gradului de dificultate de la subiectele primite de elevi la Evaluarea Naţională, deci mă aştept ca anul acesta fluctuaţiile să fie mai ciudate“, a spus Roxana Popescu, mama unei eleve cu media de admitere 8,18. 

Calendarul admiterii la liceu 2014, pe scurt:

  • 4 iulie: afişarea mediilor de admitere ale elevilor şi a ierarhiei pe judeţ
  • 4-8 iulie: completarea de către elevi şi părinţi a opţiunilor (liceelor dorite) în fişele de admitere
  • 15 iulie: repartizarea computerizată de către Ministerul Educaţiei - etapa I
  • 16 iulie: afişarea rezultatelor repartizării computerizate la şcoli, licee şi online (admitere.edu.ro)
  • 17-25 iulie: depunerea dosarelor de înscriere la licee
  • 16-31 iulie: a doua etapă a admiterii la liceu (pentru cei rămaşi nerepartizaţi după etapa anterioară)
  • 1 august-8 septembrie: a treia etapă a admiterii la liceu (pentru cei rămaşi nerepartizaţi după cele două etape)

Părinţii pot vedea cu ajutorul celor două aplicaţii dezvoltate de admitereliceu.ro la ce liceu au şanse copiii lor şi unde se află liceee dorite în topul colegiilor pe baza ultimelor medii de admitere de anul trecut.

ACCESATI AICI APLICAŢIA PRIN CARE PUTEŢI VEDEA LA CE LICEU POATE FI REPARTIZAT COPILUL DUMNEAVOASTRĂ!

ACCESATI AICI APLICAŢIA PRIN CARE PUTEŢI VEDEA TOPUL LICEELOR DIN ŢARĂ, JUDEŢ CU JUDEŢ


Pe aceeaşi temă:

VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Cum să alegi liceul potrivit, la Adevărul Live

ADMITERE LICEU 2014 Inspectoratul Şcolar Bucureşti a publicat broşura admiterii la liceu de anul acesta

Ce opţiuni au elevii care dau admiterea la liceu anul acesta, la Adevărul Live: „Există un interes crescut pentru Ştiinţele Naturii şi dotările din licee”

ADMITERE LICEU 2014 Părinţii şi elevii, atraşi tot de liceele teoretice

Admiterea la liceu ilustrează impasul în care se găseşte învăţământul românesc

Admitere la liceu cu suspans în 2014


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite