REZULTATE BACALAUREAT 2013 Medii mai mici, dar şi promovaţi la Bac după contestaţii în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea contestaţiilor au fost depuse în Capitală la Limba Română     FOTO:  Adevărul
Majoritatea contestaţiilor au fost depuse în Capitală la Limba Română     FOTO:  Adevărul

Faţă de îmbulzeala de luni, când au fost afişare rezultatele parţiale, candidaţii nu s-au mai înghesuit la aviziere vineri, când s-au afişat rezultatele finale. Procentul de promovare la examenul de Bacalaureat 2013 a crescut cu aproape 2% în Bucureşti în urma contestaţiilor, de la 50,05% la 51,89%, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar al Capitalei (ISMB).

La Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ s-au depus aproape 100 de contestaţii, şi doar 39 de copii au obţinut note mai mari în urma recorectării tezelor.

La fel ca peste tot în Bucureşti, cele mai multe contestaţii au fost depuse la prima probă scrisă, cea de Limba şi Literatura Română, unde a picat poezia la partea de eseu din ambele variante de subiecte (profil Uman şi profil Real).

„La Română am depus contestaţie, cum să nu? Este vorba de o apreciere, în fond, fiindcă la eseu le-a picat poezia, iar proba în sine este subiectivă. Băiatul meu a făcut greşeala să nu scrie minimum două pagini, la fel ca mulţi alţii dintre cei care au contestat teza de la Română. El a fost convins că poate obţine mai mult dacă face contestaţie şi chiar a reuşit“, a spus tatăl unui candidat care a dat examenul de Bac la centrul de la  „George Coşbuc“.

Iniţial, băiatul a luat 6,10 la Română, dar a obţinut 6,60 după contestaţie, ceea ce face ca media lui finală de la Bacalaureat să crească de la 8,28 la 8,45 şi îl va ajuta la admiterea de la Academia de Ştiinţe Politice (ASE) , unde media de la Bac contează în proporţie de 30%.

Note mai mici după contestaţii

Candidaţilor li se putea mări sau scădea nota numai dacă obţineau cel puţin 50 de sutimi în plus sau în minus, în cazul celor care au luat note sub 9,50. Spre exemplu, au fost teze notate cu 4,30 care au primit 5,05 după contestaţie, ceea ce înseamnă că elevul respectiv a reuşit să promoveze la proba respectivă. La Bacalaureat, candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 5 la probe ca să le promoveze şi cel puţin media 6 la întregul examen pentru a fi consideraţi promovaţi la Bac.

O altă elevă de la Liceul Bilingv de Engleză a depus, luni, contestaţie la Limba Română. „Am luat 8,30 şi speram să mi se mărească nota, dar mi-au dat 8,25 după contestaţie, deci bine că nu a scăzut şi nu cred că o să am probleme la admiterea de la Litere, în mod normal voi intra la buget“, a explicat Ioana, absolventă la „George Coşbuc“.

Alţii au scăpat de Bac-ul de toamnă

Părintele unui elev din promoţia de anul trecut s-a bucurat când a văzut că acesta a reuşit să promoveze la Matematică. „A fost singura probă unde a avut probleme, dar a reuşit de data aceasta, însă după contestaţie“, a spus tatăl elevului care a susţinut proba tot la centrul de examen de la „George Coşbuc“.

La Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuţă“ din Capitală au fost aproape 50 de contestaţii, însă cei mai mulţi candidaţi nu au fost admişi. Doar câţiva elevi au trecut pe la centrul de examen să vadă notele de după contestaţii, în după-amiaza de vineri.

Cea mai evidentă creştere a fost a unei note de 8,55 la Română, care a fostă mărită cu 50 de sutimi, la 9,05, însă majoritatea tezelor contestate de la ”Vlahuţă” aveau note mai mici de 5-6.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite