Cinema Favorit, lăsat în paragină de autorităţi. Cum pasează Primăria Sectorului 6 responsabilitatea către Municipalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa ar urma să arate cinematograful Favorit dacă proiectul de reconstrucţie şi modernizare va fi pus în practică
Aşa ar urma să arate cinematograful Favorit dacă proiectul de reconstrucţie şi modernizare va fi pus în practică

Reprezentanţii grupului de iniţiativă „Favorit“, o comunitate a locuitoriilor din sectorul 6 care susţine modernizarea şi transformarea fostului cinematograf „Favorit“ într-un centru cultural, spun că Primăria Sectorului 6 a scos din bugetul pe anul 2013 fondul pentru lucrări. În replică, reprezentanţii administraţiei locale pasează problema în curtea Primăriei Generale a Capitalei.

Grupul de cetăţeni Initiaţiva “Favorit” a participat la şedinţa ordinară a Consiliului Local Sector 6, pe 31 noiembrie, pentru a contesta intenţia de tăiere a costurilor alocate prin bugetul Sectorului 6 pe anul 2013, pentru consolidarea, extinderea şi modernizarea cinematografului “Favorit”. Potrivit unui comunicat de presă emis de grupul de iniţiativă către redacţia „Adevărul“, bugetul avea alocat, la capitolul Cultură, Recreere şi Religie, peste 11 milioane de lei.

În consiliul local, la rectificarea bugetară, autorităţile au decis scoaterea acestor cheltuieli din buget, motiv pentru care reprezentanţii Grupului de Iniţiativă au depus o contestaţie pentru a-şi prezenta dezacordul. 

„Contestaţia însoţită de 166 de semnături ale locuitorilor din cartierul Drumul Taberei a fost depusă la Primăria Sector 6 în baza legii...Înainte de începerea şedinţei de consiliu, membrii Iniţativei „Favorit” au înmânat copii ale contesaţiei şi ale listelor de semnături preşedintelui de şedintă, administratorului public al primăriei şi câtorva consilieri locali, reprezentanţi ai partidelor din Consiliul Local“, explică reprezentanţii Grupului de Iniţiativă. Niciunul dintre cei 25 de consilierii locali nu au dorit să ia în considerare contestaţia cetăţenilor din cartierul Drumul Taberei şi să o supună dezbaterii înaintea votării proiectului de rectificare a bugetului.

Bucureştenii din sectorul 6: „Centrul Cultural a fost doar o promisiune de campanie“

Potrivit cetăţenilor, oamenilor li s-a încălcat dreptul la opinie, iar prin eliminarea investiţiei pentru reabilitarea cinematografului Favorit, Primăria şi Consiliul Local Sector 6 demonstrează încă o dată că nu le pasă nici de dorinţa unui cartier de 300.000 de locuitori, nici de demersurile Grupulului Iniţiativa „Favorit” din ultimii 3 ani.

Aceştia sunt de părere că banii din taxele şi impozitele cetăţenilor vor fi cheltuiţi nu pe ceea ce îşi doresc cu adevărat aceştia, ci pe ce cred de cuviinţă funcţionarii publici şi aleşii locali, care îşi ignoră astfel proprii votanţi. Mai mult decât atât, bucureştenii din sectorul 6 acuză primarul sectorului că renovarea fostului cinematograf şi transformarea lui într-un centru cultural nu a fost decât o promisiune electorală. “Pe lângă cele şase priorităţi ale programului de guvernare locală, primăria va adauga pe cea de-a şaptea prioritate, Cinematograful Favorit, finalizarea reabilitării acestuia se va face până la sfarşitul anului 2014”, declara primarul sectorului Rareş Mănescu, în campania electorală din 2012.

Primăria Sectorului 6: „Primăriile de sector nu au patrimoniu propriu“

În replică, reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 spun că, deşi au semnat un contract de comodat cu Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „România Film“, acesta a fost blocat de o ordonanţă de urgenţă dată un an mai târziu.

La sfârşitul anului 2010, se semna contractul de comodat prin care administraţia locală primea în folosinţă cinematograful pentru şase ani, cu drept de prelungire. Obiectul contractului dădea drept folosinţă Primăriei Sectorului 6, în calitate de comodatar, cinematograful Favorit situat în Bucureşti, Drumul Taberei, nr. 24 A, Sector 6, în suprafaţă construită de 1.221 de metri pătraţi, suprafaţă desfăşurată de 1.810 metri pătraţi şi 1.440 metri pătraţi suprafaţă de teren, în scopul desfăşurării de activităţi culturale.

Ulterior, la 11 mai 2011, Ordonanţa de Urgenţă numărul 47 anula orice protocolul încheiat între Regie şi administraţiile locale.

„Cert este că, la peste un an de la semnarea contractului de comodat dintre Primăria Sectorului 6 şi R.A.D.E.F. pentru preluarea cinematografului, în lista sălilor şi grădinilor de spectacol aflate în administratea Regiei, publicată în monitorul oficial 365 din 25 mai 2011, apare la poziţia 144 şi Cinematograful Favorit din Bucureşti“, au declarat reprezentanţii administraţiei locale, pentru adevarul.ro.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 spun că decizia ţine de Primăria Capitalei fiind singura instituţie care are dreptul de preluare a cinematografului Favorit şi care are posibilitatea ca, ulterior, să-l repartizeze Primăriei Sectorului 6, ţinând cont de faptul că primăriile de sector nu au patrimoniu propriu. Aceştia au mai specificat că până în prezent, Primăria Sectorului 6 a plătit pentru Proiectul Tehnic de Consolidare, Extindere şi Modernizare Cinematograf Favorit suma de 546.840 lei.

Renovare de două milioane de euro

Bugetul anulat la rectificarea bugetară de la sfârşitul lui octombrie prevedea ca 11.054.000 de lei (peste două milioane de euro) să fie alocaţi reconstrucţiei şi extinderii cinematografului.

Planurile administraţiei locale pentru Cinematograful Favorit arătau că peste doi ani acesta va fi o o premieră din punct de vedere tehnologic. Săli de cinema, de spectacole, cafenele, restaurante şi pereţi mişcători fac parte din proiectul noului centru cultural european

Pe aceeaşi temă:

Favorit, înapoi la cetăţeni. Bucureştenii sunt chemaţi la consultare pentru transformarea fostului cinematograf

Cinema Favorit va fi restaurat şi transformat în Centru Cultural. Primăria Sectorului 6 a alocat peste 10 milioane de lei pentru lucrările de reabilitare

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite