Transnistria, pe brânci cu 6 luni înainte de „alegerile” în Sovietul Suprem
0
Aşa-numitele alegeri locale din Transnistria vor avea loc în toamna acestui an, iar alegerile în Sovietul Suprem vor avea loc în decembrie 2015. Cu jumătate de an înainte de aşa-numitul scrutin locuitorii regiunii trec, probabil, prin cele mai grele încercări de la separarea de Republica Moldova.
În acest sens, amintim cronologia evenimentelor din ultimele luni. Începând cu 18 mai, a intrat în vigoare decizia guvernului de la Kiev de a interzice circulaţia mărfurilor cu acciz (produse alcoolice) din Transnistria prin punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova, Cuciurgan şi Platonovo, de pe segmentul transnistrean. În acelaşi timp, Chişinăul refuzase să prelungească licenţele de activitate ale unor companii din stânga Nistrului. Cuprinşi de panică, reprezentanţii aşa-numitului comitet de anchetă al Transnistriei i-au chemat la audieri pe funcţionarii din Republica Moldova. Acest comitet a deschis chiar şi un ciudat dosar penal în baza unui articol din codul penal al Transnistriei - „obstrucţionarea activităţii economice legitime, care a provocat daune majore şi autoguvernarea”.
Presiunile fiscului
Mai mult, aşa-zisele autorităţi transnistrene se plâng pe faptul că Serviciul Fiscal al Republicii Moldova a expediat scrisori către 200 de companii din regiunea separatistă prin care cer achitarea impozitelor la Chişinău. Într-un reportaj realizat de kommersant.ru, un om de afaceri din regiunea transnistreană se plânge că fiscul moldovenesc a început să vorbească cu ei „altfel, pe un ton impertinent”. Potrivit acestui comerciant, fiscul moldovenesc ar fi primit de la partea ucraineană toate datele privind exportul şi importul transnitrean pe ultimii ani şi cere achitarea impozitului pe aceste tranzacţii.
Denunţarea formală a acordului cu Rusia
O altă lovitură pentru Transnistria a fost semnarea legii cu privire la denunţarea de către Ucraina a acordului cu Federaţia Rusă privind tranzitul de trupe militare şi mărfuri pe teritoriul său. Dmitri Tîmciuk, deputat în Rada Supremă şi coordonatorul grupului „Rezistenţă Informaţională”, a scris că, de fapt, această semnare a fost una în scopuri formale, deoarece în realitate tranzitul militarilor şi mărfurilor ar fi fost stopat încă de la începutul conflictului ruso-ucrainean, de mai bine de un an.
Se pare că acest fapt nu-l stresează pe comandantul forţelor de pacificare ruse stabilite în Transnistria, colonelul Valeri Blijenski, care a declarat recent, într-un scurt interviu pentru Komsomolskaia Pravda, că nu există probleme cu aprovizionarea pacificatorilor ruşi: „Cine v-a spus că au fost stopate aprovizionarea şi tranzitul pacificatorilor ruşi? Aţi auzit despre atacuri asupra posturilor cu pacificatori ruşi? Despre invazia grupurilor de bandiţi din Ucraina? Noi lucrăm conform planului, în regim normal...”
Factorul Saakaşvili
Ucraina a mai interzis trecerea graniţei locuitorilor regiunii cu paşapoarte transnistrene sau ale Federaţiei Ruse. Spre Ucraina pot să plece doar posesorii paşapoartelor Ucrainei şi ale Republicii Moldova. Despre acest fapt a declarat Nina Ştanski, aşa-numitul ministru de Externe de la Tiraspol.
Înainte de decizia Ucrainei, producătorii transnistreni puteau să exporte mărfuri spre Odesa fără obstacole, ignorând autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova, parcurgând o distanţă de 100 de km, iar de acolo mai departe spre Federaţia Rusă. Pe aceeaşi avea loc şi contrabanda. Acum acest fapt nu este posibil.
Situaţia s-a agravat după ce Mihail Saakaşvili a fost numit guvernator al regiunii Odesa şi a început, cel puţin formal, lupta cu corupţia, fapt care va limita contrabanda din regiunea transnitreană prin punctele de trecere ucrainene cu ajutorul vameşilor ucraineni.
Dilema businessului transnistrean
În această situaţie, companiile din Transnistria au o singură dilemă: să accepte sau nu oportunităţile Acordului de Liber Schimb dintre UE şi Republica Moldova şi să exporte în statele comunitare. În cazul în care vor accepta să exporte spre UE, aceşti producători vor achita benevol toate taxele la Chişinău şi nu la Tiraspol. Nu se cunoaşte care va fi reacţia Tiraspolului în acest sens.
Evgheni Şevciuk a mărit preţul la gazele naturale pentru cei mai importanţi producători din Transnistria, în condiţiile în care Tiraspolul nu plăteşte nimic Gazpromului.
La aceste dificultăţi se mai adaugă şi tăierea salariilor bugetarilor şi pensiilor cu 30%, anularea adaosurilor „ruseşti şi transnistrene” la pensie, dar şi neoferirea ajutorului de 100 de milioane de dolari pe care Şevciuk îl cerşise la începutul acetui an de la Dmitri Rogozin.
Situaţia cu opoziţia
Cu jumătate de an înaintea alegerilor în Sovietul Suprem, nemulţumirea creşte în rândurile locuitorilor simpli din regiune. Orice formă de protest este oprimată de către aşa-numitele autorităţi. Protestul mediatizat de jurnalistul Serghei Ilcenko s-a încheiat cu arestul şi detenţia acestuia. Un alt cetăţean al Republicii Moldova, locuitor al satului Corjova, din stânga Nistrului, Serghei Vardiaşvili, a fost expulzat din regiune pentru viziunile proeuropene pe care şi le-a afişat pe reţelele de socializare, dar şi pentru că este de naţionalitate georgian.
Oleg Hvoşcevski, liderul organizaţiei „Uniunea transnistrenilor din Ucraina”, locuitor al oraşului Odesa, are şi el interdicţia de a intra în Transnistria. Hvoşcevski declară că se va implica la aşa-numitele alegeri parlamentare din Transnistria prin delegarea unor reprezentanţi ai Uniunii, „cetăţeni ai Transnistriei”, drept candidaţi în Sovietul Suprem. Hvoşcevski se va implica în alegeri promovând ideea Transnistriei europene în componenţa Republicii Moldova.
Deocamdată, în regiunea transnistreană nu se conturează o opoziţie serioasă faţă de Evgheni Şevciuk, actualul lider de la Tiraspol, care să aibă o atitudine critică faţă de Rusia şi să promoveze ideea integrării în Republica Moldova şi UE.