Preotul din secolul XXI e prezent pe Facebook. Părintele Sorin Huluţă de la biserica românească din Soroca explică cum a devenit popular printre tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
preotul sorin huluta

A ţinut slujbe la Cetatea Soroca, dar şi la subsolul unui hotel. Din martie, preotul Sorin Huluţă este parohul Bisericii româneşti „Sfinţii Martiri Brâncoveneni“. Este „de mintea şi vârsta tinerilor“, după cum zice chiar el, iar acest lucru l-a făcut celebru şi l-a apropiat de enoriaşi.

Astăzi îi calcă pragul oameni care locuiesc la sute de kilometri distanţă, dar care aleg să se cunune sau să-şi boteze copiii anume în Soroca. Nu vin doar tineri, ci creştini de diferite vârste şi de diferite categorii sociale.

„Patriarhul României a «decretat» că tinerii trebuie căutaţi oriunde, dacă trebuie intrăm şi-n bar. Nu mai trăim într-o lume statică. Parohia are pagină pe Facebook. Comunicăm cu enoriaşii pe internet, citim ziare pe internet, numai spovedanie nu facem pe internet“, explică succesul de care se bucură preotul Sorin Huluţă.

CĂUTAT ŞI DE TINERI, ŞI DE BĂTRÂNI

Spune că nu e popular doar printre tineri. „Duminica trecută, a venit la slujbă o băbuţă de 93 de ani, bunica Valentina. A venit tocmai de la Soloneţ, de la vreo 25 de kilometri. Nu ştiu de unde a aflat de noi. Ne-a adus o faţă de masă brodată în culorile tricolorului. Ne-a povestit că a făcut opt clase la români“, relatează duhovnicul.

Potrivit părintelui, un alt motiv pentru care tot mai mulţi mireni intră în locaşul „Sfinţii Martiri Brâncoveneni“ e faptul că biserica este făcută din lemn în stil maramureşean, neobişnuit pentru Basarabia. „Majoritatea timpului îl petrec în biserică, şi eu, şi soţia. Mai glumesc cu oamenii. Dar fac totul din dragoste, nu din făţărnicie, cu gândul la buzunarul omului“, mărturiseşte preotul, care adaugă că nu este adeptul taxelor fixe în Biserică.

HIROTONISIT ÎN CETATE

Aici slujbele se ţin exclusiv în limba română „pentru că preotul altă limbă nu ştie“, glumeşte tânărul parohul, care a venit la Soroca de la Oneşti, în urmă cu trei ani. A fost hirotonisit în paraclisul din cetate, unde nu s-au ţinut slujbe câteva sute de ani. O vreme şi-a îndeplinit misiunea în fortăreaţă, după care a slujit câteva luni în subsolul unui hotel. „Totul era foarte bine organizat, dar în inconştient şi eu, şi credincioşii nu ne simţeam bine. Am decis împreună cu consiliul parohial să ridicăm fundaţia viitoarei biserici“, mărturiseşte părintele.

M-am îndrăgost mai întâi de oamenii din Soroca, după care şi de locuri. Spre deosebire de moldovenii de la Oneşti, moldovenii de la Soroca nu ştiu că sunt români, iar alţii nu vor s-o recunoască. preotul Sorin Huluţă, parohul Bisericii „Sfinţii Martiri Brâncoveneni“

Banii pentru fundaţie i-au adunat cum au putut, au primit şi materiale de construcţie de la agenţi economici. Anul trecut, deputatul Oleg Bodrug i-a ajutat pe soroceni să scrie demersuri la Departamentul Românilor de Pretutindeni. Aşa au obţinut bani pentru ridicarea lăcaşului. „Biserica a fost adusă cu tirurile şi asamblată în patru luni. Nu e gata încă, trebuie izolată, tratat lemnul şi făcută pictura“, ne arată preotul Sorin Huluţă pereţii locaşului şi ne dezvăluie că ar vrea ca el să picteze interiorul, mai ales că are acest har. În plus, mai e de lucru la amenajarea teritoriului.

preotul sorin huluta

FOTO Parohul vrea să picteze singur interiorul bisericii/ Dumitru Goncear

PLANURI MARI

„La început, la slujbă veneau cinci-zece credincioşi. Acum vin 60-70, iar la praznice şi 200 sau mai mult. Nu este doar biserica românilor, nu oprim pe nimeni la uşă. Biserica e a lui Dumnezeu“, mai afirmă slujitorul Domnului.

Activitatea preotului Sorin nu se rezumă doar la slujbe, se implică şi în foarte multe acţiuni sociale. La subsolul bisericii vrea să facă o cantină pentru bătrânii nevoiaşi şi un centru de zi pentru copii. De trei ani predă Religia la Voloviţa, unde a deschis, prin intermediul unui proiect, o sală de calculatoare pentru elevi. Parohul mai dezvăluie că vrea, împreună cu comunitatea, să amenajăm cimitirul eroilor români de la Stoicani, unde până nu demult păşteau vacile.

Chiar dacă invidia este un mare păcat, preoţii din regiune au început să-l vorbească pe „român“. Povesteşte că deşi e unul dintre puţinii slujitori ai Domnului care au făcut modulul psihopedagogic, ce le permite preoţilor să predea, şi a participat la elaborarea programei şcolare, nimeni nu vroiau să-l accepte. Aceste emoţii de acest fel l-au determinat să devină cetăţean moldovean. „Ca preot misionar, beneficiezi de toate prerogativele şi e mult mai uşor“, argumentează parohul.

Preotul Sorin suţine că misiunea lui e să „modeleze sufletele românilor din Soroca“. „Sfinţii nu au naţionalitate. Slujba e aceeaşi în ortodoxie. Aş vrea să-mi las amprenta cât se poate de puternic“, menţionează parohul bisericii „Sfinţii Martiri Brâncoveni“.

biserica sf martiri brancovineni

FOTO Biserica românească a fost adusă în tiruri şi montată în patru luni/ Dumitru Goncear

Sfinţire cu doi preşedinţi şi patriarhul României

Pe 16 august, biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveneni“ de la Soroca îşi va prăznui pentru prima dată hramul. Parohul împreună cu comunitatea vor ca la anul, tot pe 16 august, să sfinţească locaşul de cult. „2014 va fi anul în care Patriarhia Română îi va prăznui pe Constantin Brâncoveanu şi fii lui. Am făcut o mică sfinţire în martie, ca să ne putem muta. Sfinţirea mare vrem să o facem când terminăm totul. Atunci îi vom invitata şi pe cei doi preşedinţi, Traian Băsescu şi Nicolae Timofti, şi pe patriarhul României ÎPS Daniel, care n-a fost niciodată în Basarabia“, îşi face planuri preotul Sorin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite