Birouri speciale de reclamaţii pentru oamenii ale căror drepturi au fost încălcate la recensământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De luni cetăţenii Republicii Moldova vor putea în premieră să reclame încălcările şi incorectitudinele admise de recenzori în timpul desfăşurării recesământului populaţiei şi locuinţelor.

Potrivit directorului Biroului Naţional de Statistică, Lucia Spoială, vor fi organizate birouri speciale, unde cetăţenii vor putea reclama încălcările admise de recenzori sau vor putea să răspundă la anchete în cazul dacă nu vor dori să discute cu aceştia la domiciliu, relevă IPN.

Spoială a precizat că cetăţenii vor primi în prealabil avize de participare, în care vor fi informaţi despre drepturile şi obligaţiile lor. Totodată, recenzorii vor fi obligaţi să poarte uniforme speciale, de culoare gri, cu logoul recesământului imprimat la spate, iar în piept vor avea prinse ecusoane.

Cele patru chestionare sunt: 1CL – Chestionar clădire locuinţă; 2P – Chestionar persoană; 3SCL – Chestionar spaţiu colectiv de locuit; 4S – Chestionar pentru persoana cu şedere temporară pe durată de până la 12 luni. Cartografierea populaţiei şi a locuinţelor îşi propune să obţină date despre numărul populaţiei, repartizarea ei teritorială, caracteristicile demografice, etno-culturale, educaţionale şi economice, fondul de locuinţe şi clădiri de locuit, precum şi să evalueze condiţiile de trai ale oamenilor”, a precizat Spoială.

„O parte a populaţiei percepe în mod greşit recensământul, considerând că este o modalitate a Guvernului de a afla, dacă toată lumea plăteşte impozitele. Alţii consideră că datele pot fi manipulate. Populaţia trebuie să ştie că în timpul recensământului vor fi respectate metodologiile internaţionale în domeniu, întrebările vor fi clare, iar rezultatele vor fi anonime. Doar aşa vom asigura o participare mai activă a populaţiei la recensământ şi vom obţine date veridice şi relevante pentru viitorul ţării”, a menţionat Lucia Spoială pentru sursa citată.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor din Republica Moldova se va desfăşura în perioada 12-25 mai.Informaţia din chestionar va fi confidenţială, iar la colectarea datelor vor fi implicaţi peste 11.000 de recenzori. Unităţile de observare vor fi persoana, gospodăria casnică, locuinţa, clădirea. La recensămîntul din 2014 se vor colecta în premieră informaţii despre unităţile de locuit şi spaţiile colective de locuit. Ultimul recensământ al populaţiei din Republica Moldova a fost realizat în anul 2004. Republica Moldova este prima ţară din spaţiul ex-sovietic care realizează un asemenea recensământ, când se va număra nu doar populaţia, ci şi locuinţele, aşa cum se face şi în Uniunea Europeană.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite