Autorităţile de la Chişinău revin la Biblia Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii revine deja a treia oară la iniţiativa de a elabora un Cod al Sănătăţii, care să întrunească toate actele legislative din domeniu.

Republica Moldova are mare nevoie de reglementări actualizate în domeniul sistemului de sănătate, întrucât legislaţia existentă a fost elaborată acum două decenii, iar prevederile acesteia sunt învechite şi nu mai corespund realităţilor de acum, sunt de părere experţii din domeniu.

„Actuala lege a Ocrotirii Sănătăţii a fost aprobată în anul 1995. La acea perioadă legea era bună. Acum, foarte multe aspecte ale ei trebuie modificate. Eu cred că este o întârziere prea mare în elaborare acestei legi. Codul Sănătăţii se elaborează încă de pe vremea când era ministru Andrei Usatîi. S-a schimbat al treilea ministru şi Codul este tot la prima etapă de elaborare. Să sperăm că poate doamna Ruxanda Glavan va izbuti, aşa cum a făcut-o fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu”, este de părere Ghenadie Ţurcanu, expert la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat pentru Adevărul Moldova că membrii grupului de lucru care vor elabora Codul Sănătăţii urmează să se întrunească de două-trei ori pe lună. Autoritatea şi-a stabilit un termen de implementare foarte optimist - la finele anului documentul ar trebui să fie gata. Experţii sunt mai pesimişti însă şi cred că o lege bună ne va lua cel puţin patru ani de muncă asiduă.

„Chiar dacă Ministerul Sănătăţii beneficiază de suport din partea partenerilor internaţionali de dezvoltare, din experienţa mea pot spune că este un volum mare de lucru şi necesită mult timp, iar dacă ne dorim legi bune, trebuie să depunem efort şi timp”, a spus expertul PAS, care este şi unul din membrii grupului de lucru pentru elaborarea Codului Sănătăţii.

Legi care mai mult încurcă

Ghenadie Ţurcanu consideră că actuala lege a Ocrotirii Sănătăţii nu reglementează raporturile sociale din sistem, iar pentru că nu avem un cadru legislativ bine pus la punct am ajuns să ne confruntăm cu probleme în sistem. „Ne pomenim astăzi că Ministerul Sănătăţii face într-un fel, autorităţile locale procedează în alt fel. Noi nu avem acum legi clare care să prevadă care sunt competenţele acestor instituţii. Totul este foarte vag. Acum când Moldova a avansat în dezvoltarea sistemului de sănătate se văd şi lipsurile din legislaţie”.

image

Despre un Cod al Sănătăţii se vorbeşte din iulie anul trecut, iar primul termen de elaborare şi prezentare pentru dezbateri publice a fost decembrie 2013. Ulterior, în luna iulie a anului trecut, Ministerul Sănătăţii a propus spre dezbateri publice un proiect de modificare a Legii Ocrotirii Sănătăţii, fără să se ia în calcul un eventual Cod unde să fie înglobate toate legile din Sănătate. Proiectul legii a fost însă atât de prost elaborat încât a fost criticat dur de societatea civilă şi ulterior s-a renunţat şi la acest document.

În consecinţă, ne conducem şi acum de documente învechite care conţin prevederi contradictorii. Legea Ocrotirii Sănătăţii, de exemplu, a fost elaborată acum 20 de ani, iar Legea privind drepturile şi responsabilităţile pacientului are deja zece ani.

Din grupul care se ocupă de elaborarea Codului Sănătăţii fac parte reprezentanţi ai ministerului, ai societăţii civile, ai Sindicatelor, ai asociaţiilor profesionale şi ai instituţiilor internaţionale. Totuşi, componenţa grupului de lucru este una provizorie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite