Sovietul suprem al republicii separatiste Transnistria a fost relocat de la Tiraspol la Tighina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul executiv al oraşului Bender, ocupat de separatişti. FOTO Adevărul
Centrul executiv al oraşului Bender, ocupat de separatişti. FOTO Adevărul

Autorităţile de la Chişinău sunt îngrijorate în legătură cu decizia structurilor transnistrene privind relocarea aşa-numitului „soviet suprem” de la Tiraspol în oraşul Tighina denumit în actele moldoveneşti Bender. Decizia dată este văzută ca încă un pas în politica periculoasă a acţiunilor unilaterale promovate în ultima perioadă de către liderii de la Tiraspol.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, autorităţile moldoveneşti constată că decizia în cauză are o pronunţată conotaţie politică. „Relocarea pe malul drept al Nistrului a unor "structuri centrale” ale regimului autoproclamat urmăreşte schimbarea unilaterală a realităţilor pe teren prin consolidarea prezenţei administrative în oraşul Bender”, se menţionează într-un comunicat de presă al executivului de la Chişinău, citat de IPN.

În conformitate cu Acordul privind principiile reglementării paşnice ale conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, oraşul Bender a fost declarat drept raion cu regim sporit de securitate. Orice decizie unilaterală ce afectează statutul şi situaţia politico-administrativă în Bender poate influenţa negativ aranjamentele stabilite prin Acordul din 1992.

„Astfel, toate activităţile administrative importante în oraş urmează a fi coordonate cu Comisia Unificată de Control (CUC). CUC nu a fost implicată în procesul decizional. Prin urmare, acţiunea în cauză a reprezentanţilor Tiraspolului este în discordanţă totală cu prevederile Acordului menţionat şi a reglementărilor adoptate ulterior”, se menţionează în comunicat.

Autorităţile Republicii Moldova insistă asupra abţinerii de la acţiunile ce periclitează atmosfera în procesul de reglementare a conflictului, precum şi se adresează către Preşedinţia în exerciţiu a OSCE şi alţi parteneri internaţionali implicaţi în formatul 5+2 cu apelul de a acorda atenţie sporită ultimelor evoluţii negative în Bender.

Formarea unui centru al separatismului pe malul drept 

Potrivit lui Ion Leahu, fost membru al delegaţiei moldoveneneşti în Comisia Unificată de Control, "e o decizie care demonstrează realizarea unui plan bine pus la punct". "Planul constă în următoarele: prin transmutarea unui organ important în Bender, ei declanşează o companie de epurare a organelor Republicii Moldova din această urbe. Paşii mici ai actualei guvernări de la Chişinău de facto, creează condiţii pentru a fortifica poziţiile Tiraspolului”, a declarat acesta pentru Europa liberă. 

"Şevciuk a făcut ieri o declaraţie mult mai importantă. El a spus că, în apropiaţii 2-3 ani, trebuie să fie soluţionată problema cu statutul Transnistriei. El a spus că nu poate fi stabilitate politică fără statut politic. Deci, legaţi aceste două lucruri. Primul pas: transmutarea unor instituţii la Bender, formarea unui centru separatist, deja pe partea dreaptă, adică nouă să ne treacă gustul de Bender pe viitor, de Varniţa şi alte localităţi", mai crede Ion Leahu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite