Reprezentanţi ai diasporei fac propuneri care să le asigure dreptul echitabil la vot la parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţeni originari din Republica Moldova, stabiliţi în diferite state, le cer autorităţilor din ţară să asigure dreptul la vot şi alte drepturi politice pentru cei peste un milion de moldoveni care se află peste hotare.

Într-o conferinţă de presă la IPN, reprezentanţii diasporei, prin intermediul unor mesaje video, au solicitat modificarea legislaţiei pentru a permite votul în diasporă timp de două zile şi votarea atât cu paşaportul, cât şi cu buletinul. Ei au cerut introducerea în legislaţie a termenului de „alegător din diasporă” şi conferirea caracterului permanent pentru secţiile de votare de peste hotare.

Reprezentanţii diasporei solicită să fie deschise mai multe secţii de votare în preajma oficiilor consulare, pentru ca cetăţenii să nu mai aştepte ore în şir în rând pentru a putea vota. Se cere aprobarea de reguli clare pentru deschiderea de secţii de votare suplimentare la cererea a cel puţin 300 de alegători sau acolo unde au votat mulţi cetăţeni la scrutinele trecute.

Moldovenii din afară mai propun ca fiecărei secţii de votare să-i fie transmise câte cinci mii de buletine de vot. O recomandare ţine de raportarea în regim online a contestaţiilor în ziua alegerilor, astfel ca acestea să fie examinate în mod rapid.

Participanţii au solicitat să fie respectată şi recomandarea Comisiei de la Veneţia – să fie permisă finanţarea concurenţilor electorali şi a partidelor politice de către cetăţeni cu drept de vot din diasporă cu contribuţii care să nu depăşească cinci salarii medii pe an.

Cât priveşte sistemul electoral mixt într-un singur tur, reprezentanţii diasporei au remarcat caracterul nereprezentativ şi anti-democratic al acestuia. Ei au cerut anularea acestui sistem, despre care spun că favorizează Partidul Socialiştilor sau, cel puţin, introducerea turului doi. Participanţii au transmis şi un mesaj forţelor pro-europene, pe care le-au îndemnat să participe la alegeri cu un singur bloc electoral pentru a evita dispersarea de voturi, care este favorabilă socialiştilor.

Avocatul cu reşedinţa şi activitatea în oraşul Miami, Sergiu Gherman, fost consul onorific al Republicii Moldova în SUA, a spus că dreptul la vot devine o problemă accentuată în diasporă. Peste o sută de ţări au un sistem care permite diasporei să participe la vot fără deficienţe, însă Republica Moldova nu oferă diasporei dreptul la o participare corespunzătoare la procesul de votare. „În proximitatea alegerilor parlamentare din noiembrie, problema de echitate a votului din diasporă se simte din ce în ce mai acută şi mai urgentă”, a spus Sergiu Gherman.

Valeriu Paşa, expert al asociaţiei Comunitatea „WatchDog.MD”, a spus că peste hotare sunt 1/3 din moldoveni cu drept de vot, care asigură supravieţuirea economică a Republicii Moldova prin transferuri. Propunerile reprezentanţilor diasporei, odată aplicate, ar putea să ajute cetăţenii aflaţi în afara ţării să aibă acces corespunzător la exprimarea votului. Asociaţia Comunitatea „WatchDog.MD” a sintetizat propunerile diasporei într-un draft de proiect de lege, care va fi completat cu propunerile care vor mai veni şi va fi publicat pentru consultări, apoi expediat Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite