PSRM anunţă că legile anulate de CCM vor fi examinate în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament chisinau foto Facebook Andrian Candu

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că rectificarea bugetului de stat şi pachetul de legi anulat de Curtea Constituţională vor fi examinate în Parlament, ca urmare a deciziei pe care a luat-o, miercuri seara, consiliul coaliţiei de guvernare PSRM-PDM.

„Participanţii au decis ca rectificările la buget, inclusiv impozitarea cu 50% a taxei de 9 euro pe care o plăteşte fiecare pasager la aeroport, scăderea cotei TVA pentru HoReCa la 15%, facilitarea accesului producătorilor autohtoni în magazinele duty-free, să fie aprobate în şedinţă de Parlament. Aceasta se va face şi pentru a veni cu explicaţii exhaustive cu scopul depăşirii speculaţiilor apărute în spaţiul public”, se spune într-un comunicat de presă emis de PSRM.

Consiliul coaliţiei a mai stabilit ca prevederile ce se referă la amânarea cu 1 an a termenului în care produsele de tutun pot fi expuse în magazine, dar şi majorarea taxelor pentru industria extractive, să fie revăzute.

Legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe 2 aprilie, care prevedea o serie de măsuri anti-criză, a fost declarată neconstituţională. Hotărârea a fost emisă luni seara, 13 aprilie, de Curtea Constituţională, după ce a audiat părţile timp de aproape şase ore. CCM a constatat că a fost încălcată procedura de asumare a răspunderii după ce şedinţa Parlamentului, la care urma să fie prezentată legea, nu a avut loc în lipsă de cvorum, după ce deputaţii din Partidul Socialiştilor şi cei din Partidul Democrat nu s-au prezentat la şedinţă. Legea a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial.

Prin decizia din 9 aprilie, Curtea Constituţională a admis cererea deputatului Platformei DA, Dinu Plîngău, şi a suspendat acţiunea legii. A doua zi, la şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale au fost adoptate mai multe prevederi din legea suspendată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite