Procuratura a renunţat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon în dosarul fraudelor bancare. Maia Sandu: Platon e un pericol pentru securitatea statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veaceslav Platon
Veaceslav Platon

Procuratura Generală a anunţat vineri, 28 mai, că a renunţat la învinuirile aduse omului de afaceri Veaceslav Platon în dosarul fradelor bancare. Imediat după anunţul Procuraturii, preşedintele Maia Sandu a venit cu o reacţie dură, dând de înţeles că acest lucru este inadmisibil, în condiţiile în care „Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului”.

„Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului. Acţiunile acesteia, pe de o parte, pot afecta grav stabilitatea financiară a Republicii Moldova şi, pe de altă parte, subminează instituţiile statului şi economia ţării. Este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunţat la învinuiri în raport cu această grupare”, a scris Maia Sandu pe Facebook. 

Maia Sandu a precizat că Preşedinţia va analiza ordonanţa procurorului „pentru a vedea legalitatea şi temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea.”

„Într-un stat de drept, este de datoria procuraturii şi a sistemului judecătoresc să lupte cu grupările criminale. Îndemn insistent procuratura să-şi analizeze bine deciziile sub aspectul legalităţii şi interesului naţional”, a mai spus Maia Sandu.

Veaceslav Platon a fost eliberat din penitenciar pe 15 iunie 2020. Magistraţii au dispus suspendarea imediată a executării sentinţei Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, din 20 aprilie 2017, emisă în privinţa lui Veaceslav Platon, prin care acesta a fost condamnat la 18 ani închisoare. Suspendarea a avut loc la solicitarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Platon a fost condamnat pentru pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. 

Alexandr Stoianoglo a anunţat anterior că Veaceslav Platon îşi ispăşeşte pedeapda ilegal pentru că dosarul acestuia „a fost falsificat în totalitate”. Stoianoglo a comunicat că dosarul penal pe numele lui Platon va fi revizuit şi trimis în instanţă la rejudecare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite