Marian Lupu: Limba de stat a Republicii Moldova e moldoveneasca, rusa trebuie să fie obligatorie în şcoli, iar noţiunea de limbă română e propagată excesiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova

Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, iar limba rusă trebuie să fie predată obligatoriu în şcoli. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către liderul Partidului Democrat, deputatul Marian Lupu, în cadrul emisiunii „Politica” difuzată joi seara la TV 7, transmite IPN.

Lupu susţine că noţiunea de limbă română este propagată excesiv şi astfel s-ar afecta dreptul cetăţenilor de a-şi alege identitatea. „Vedem inscripţii pe garduri, pe pereţi şi în foarte multe blocuri inscripţii : Moldoveni, deci, români. Vorbesc româneşte, deci sunt român. Mă deranjează acest lucru, fiindcă deja acest lucru este de aspect ideologic. Eu văd deja o mişcare în 3 etape. Este o presiune ideologică. Prima etapă este limba. După care, dacă suntem toţi români, teoria a două state româneşti. Şi se încheie cu ultima etapă, dacă sunt două state româneşti pentru ce trebuie să fie două state. Noi nu acceptăm lucruri de extremă. Extrema stângă şi extrema dreaptă nu lasă omului spaţiu şi libertatea de alegere, fiindcă cei din extrema dreaptă spun: voi nu ştiţi cine sunteţi, noi toţi suntem români, exact acelaşi lucru se face şi de partea stângă. Noi, în schimb, avem o abordare civilizată”, susţine Lupu.

Liderul PDM a recunoscut în cadrul aceleaşi emisiuni că o bună parate di membrii partidului pe care îl conduce susţin că vorbesc româna şi consideră că „este dreptul fiecăruia de a-şi alege identitatea”.

Lupu a mai spus că este deranjat şi de faptul că, în proiectul Codului Educaţiei, s-a propus excluderea limbii ruse ca obiect obligatoriu. „Suntem împotriva excluderii din lista limbilor obligatorii de studiere a limbii ruse. Consider necesar să avem 3 limbi străine obligatorii care să fie studiate: engleza, franceza, rusa.”

Un alt fapt care îl deranjează pe liderului PDM este denumirea istoriei. „Noi am propus ca în Codul Educaţiei să fie inclus obiectul Istoria Republicii Moldova, în contextul Istoriei Universale. Nu este corect ca acest obiect să se numească istoria românilor. Aţi auzit că se studiază undeva istoria francezilor ?”, şi-a argumentat poziţia Lupu.

Marian Lupu a precizat în cadrul aceleaşi emisiuni că PDM este un partid de centru-stânga, iar centrismul în Republica Moldova poate fi echivalat cu moldovenismul, dar cu „un moldovenism european modern”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite