Maia Sandu, despre şedinţa comună a guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti: E o şansă unică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

„Avem o şansă unică să implementăm proiecte de importanţă majoră pentru ţara noastră”, a scris pe pagina sa de Facebook preşedinta Maia Sandu în ajunul şedinţei comune a guvernelor Republicii Moldova şi României, care va avea loc vineri, 11 februarie, la Chişinău.

În cadrul şedinţei va fi semnat Acordul interguvernamental pentru asistenţă tehnică şi financiară nerambursabilă, în valoare de 100 mln euro. Va mai fi semnat Acordul privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut. Podul va interconecta Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni (România) şi drumul naţional R1 Chişinău – Ungheni (Republica Moldova). Părţile vor mai semna un acord prin care vor fi reduse şi eliminate tarife de roaming, relatează IPN.

„Ne dorim ca cea mai mare parte din suma de 100 mln euro (a asistenţei financiare din partea României, n.r.) să suplinească sumele alocate Fondului de Dezvoltare Regională şi Locală, pornit de Guvern acum câteva luni. Asta ar însemna o contribuţie consistentă a României la dezvoltarea regiunilor şi satelor din Republica Moldova, prin finanţarea unor obiecte sociale şi de infrastructură. E vorba de grădiniţe, şcoli, sisteme de canalizare, staţii de epurare, iluminare stradală şi proiecte de antreprenoriat social. E vorba de bani care vor ajunge la oamenii din regiuni prin intermediul programului Satul European”, a scris pe pagina sa de Facebook premierul Natalia Gavriliţa. Cealaltă parte va merge către proiecte culturale, cum ar fi investiţiile în Teatrului Naţional, Sala cu Orgă şi alte edificii culturale, proiecte în domeniul mass-media precum şi alte proiecte care vor fi identificate în cadrul negocierilor bilaterale.

„Primăriile vor avea acces la aceşti bani prin programul Satul European. De altfel, vom veni cu un plan bine determinat în gestionarea eficientă a banilor şi convertirea lor în proiecte concrete pentru oameni: drumuri, apeducte, sisteme de canalizare. Vă vom informa regulat despre cum şi unde pot fi utilizaţi aceşti bani”, a scris pe pagina sa de Facebook Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, cu referire la asistenţa financiară din partea României.

„Cea de-a cincea şedinţă comună a guvernelor Republicii Moldova şi României este un moment istoric în anul aniversar când marcăm 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-române. Aşa cum primele Poduri de Flori ne-au facilitat regăsirea şi redescoperirea, cum bursele de studii ne-au reapropiat cultural şi educaţional, cum schimburile de cadre medicale din perioada pandemiei ne-au unit prin emoţie şi dedicare, tot astfel şi ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, preţurile mai accesibile pentru serviciile de roaming internaţional mobil, construirea, exploatarea şi întreţinerea podului rutier de frontieră peste râul Prut ne vor apropia şi mai mult unii de alţii”, a scris pe pagina sa de Facebook Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene.

„Parteneriatul nostru strategic pentru integrare europeană cu România trebuie să consolideze comunitatea de istorie, limbă şi cultură pentru a accelera construcţia unei infrastructuri comune concretizată prin poduri, interconectare energetică, interconectare în domeniul comunicaţiilor precum şi un dialog instituţional aprofundat, pentru că doar astfel şi doar prin perspectiva relaţiilor noastre bilaterale cu România putem ancora Republica Moldova ferm şi ireversibil în spaţiul european”, menţionat Nicu Popescu.

Programul zilei de vineri, 11 februarie, cuprinde şedinţa comună a celor două executive în sala mare a Palatului Republicii, la ora 10:55, semnarea mai multor acorduri şi tratate bilaterale în sala mică a Palatului Republicii, la ora 11:40, care va fi urmată de o conferinţă de presă, la ora 12:15.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite