Franţa urmează să ratifice Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acordul de Asociere RM-UE urmează să fie ratificat şi de Franţa. FOTO Adevărul
Acordul de Asociere RM-UE urmează să fie ratificat şi de Franţa. FOTO Adevărul

Adunarea Naţională a Franţei urmează să voteze în următoarele săptămâni ratificarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE, a comunicat secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Harlem Désir, după ce a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, la Chişinău, transmite IPN.

Secretarul de stat consideră că astfel Franţa va transmite un semnal şi către alte state membre ale UE care încă nu au ratificat documentul. Harlem Désir a discutat cu Natalia Gherman despre pregătirea către Summitul Parteneriatului Estic din luna mai, care va avea loc la Riga. De asemenea, oficialul francez a spus că Franţa, atât ca stat membru UE, cât şi pe filieră bilaterală, este gata să acorde susţinere Republicii Moldova în procesul de implementare a Acordului de Asociere.

Harlem Désir a spus că aplicarea provizorie a Acordului de Asociere deja a adus beneficii ţării, însă Republica Moldova mai are de muncit la acest capitol, în special la combaterea corupţiei, la îmbunătăţirea climatului ide afaceri. Oficialul a subliniat că Franţa este gata să acorde expertiza sa în procesul de îmbunătăţire a transparenţei în sistemul bancar.

Natalia Gherman a menţionat că principalul subiect al discuţiilor cu oficialul francez au fost pregătirile de Summitul de la Riga, dar şi posibilitatea Franţei de a ajuta Republica Moldova în aplicarea prevederilor Acordului de Asociere, în special în domeniul agricol şi fitosanitar.

Ministrul moldovean a mai comunicat că a convenit cu Harlem Désir asupra vizitei la Chişinău, în prima jumătate a anului curent, a premierului francez, Manuel Valls.

Referitor la cererea de aderare a Moldovei la UE, Natalia Gherman a ţinut să sublinieze că este o etapă foarte responsabilă în lansarea negocierilor de aderare la UE şi că cererea urmează a fi depusă într-o perioadă care va fi identificată împreună cu partenerii europeni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite