Dodon, despre modificările făcute de PAS la Legea Procuraturii: Vor să mai pună un verişor sau o verişoară în funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Liderul PSRM, Igor Dodon, califică modificările la legea Procuraturii drept o tentativă a guvernării de a numi în funcţia de Procuror General o persoană obedientă PAS. Dodon se arată convins că noul şef al Procuraturii Generale va iniţia dosare penale la comandă pe numele opozanţilor puterii, notează IPN.

Dodon spune că Procurorul General ar fi fost obligat de preşedintele Maia Sandu să hărţuiască opoziţia cu dosare penale, iar pentru că Stoianoglo ar fi refuzat acest lucru, a căzut în dizgraţia puterii.

Igor Dodon acuză actuala guvernare că ar încearca cu orice preţ să preia controlul asupra Procuraturii Generale şi ulterior să folosească această instituţie drept bâtă împotriva oponenţilor politici.

„Instituţia prezidenţială este sub control extern, acolo sunt consilieri din afara ţării care le scriu ce trebuie să vorbească. Ei vor să facă acelaşi lucru cu instituţia Procuraturii, dar au dat peste un găgăuz cu caracter, cu verticalitate, profesionist şi nu spun asta pentru că eu l-am numit. Stoianoglo le-a spus clar că este statul Republica Moldova în care dacă s-a încălcat legea, să răspundă, dacă nu s-a încălcat legea, să nu răspundă. El a fost chemat la covor şi i s-a dat peste cap să deschidă dosar penal pe numele lui Dodon”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

Igor Dodon se arată convins că acuzaţiile aduse de Stoianoglo, precum că ar fi fost iniţiată o campanie de denigrare la adresa Procurorului General cu complicitatea diplomaţilor străini, sunt veridice. Dodon spune că recentele modificări la legea Procuraturii au scopul de a aduce la şefia instituţiei o persoană care să execute indicaţiile PAS.

„Stoianoglo a spus ceea ce cunoşteau toţi, că unii procurori se duceau la ambasadorul SUA şi se consultau. Informaţiile prezentate de Procurorul General sunt certificate de Europol, ei au descifrat telefoanele. De ce tac toţi acum? Este o informaţie verificată şi certificată de europeni. Dar europenii le iartă tot celor de la PAS. Uitaţi-vă ce fac cu legea Procuraturii. În această lege s-au băgat milioane de euro, bani europeni, şi acum ei schimbă tot pentru că vor să-l schimbe pe Stoianoglo. Fac asta pentru că le trebuie acolo un verişor sau o verişoară care să deschidă dosare penale pe opoziţie”, a mai spus Igor Dodon.

Potrivit noii legi cu privire la Procuratură, activitatea Procurorului General este evaluată de o comisie specială. În eventualitatea în care activitatea şefului Procuraturii obţine calificativul „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune şefului statului demiterea Procurorului General.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite