Deputaţii nu cunosc data primei şedinţe a Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul urmează să se convoace în prima şedinţă din sesiunea primăvară-vară având mai multe restanţe pe care trebuie să le acopere: numirea unui guvernator BNM, reforma Justiţiei şi a Procuraturii, pachetul financiar-bancar.

Ultima şedinţă a Parlamentului Republicii Moldova a avut loc pe 20 ianuarie şi a durat 32 de minute, timp în care 57 de parlamentari şi-au exprimat votul de încredere pentru Guvernul Filip.

Şedinţă înainte de vizita misiunii FMI

Parlamentul Republicii Moldova urmează să intre în sesiunea de primăvară-vară cu mai multe restanţe importante. Restanţele trebuie să fie lichidate cât mai urgent în condiţiile în care o misiune a Fondului Monetar Internaţional va vizita Chişinăul pe 21 februarie, vizită care va permite apoi primirea din partea Guvernului român a primei tranşe de 60.000.000 de euro din creditul rambunsabil necesar pentru acoperirea obligaţiunilor sociale de către Guvernul Filip.

FMI urmează să estimeze situaţia economică din Republica Moldova în condiţiile în care proiectul de buget nu a fost dezbătut şi aprobat în Parlament.

Ordinea de zi, necunoscută

Deşi prima şedinţă în plen a Parlamentului ar urma să aibă loc până la vizita misiuniii FMI, deputaţii moldoveni nu cunosc data în care această şedinţă va avea loc. Anterior, se vehicula faptul că prima şendinţă a Parlamentului ar putea avea loc pe 12 sau pe 18 februarie. Cu toate acestea aleşii poporului nu cunosc nici data când se va convoca Biroul permanent al Parlamentului care urmează să stabilească ordinea de zi a şedinţei în plen.

Deputatul PLDM Tudor Deliu nu cunoaşte când se va convoca biroul pentru a stabili ziua şedinţei în plen. „Sincer nu vă pot răspunde când va avea loc şedinţa pentru că Biroul permanent nu s-a întrunit pentru a discuta orindea de zi”.

Restanţele în viziunea lui Sârbu

Sergiu Sârbu, deputat al PD, a declarat că prima şedinţă va fi decisă la Biroul permanent. „Avem foarte multe proiecte, în special cele ce ţine de reforma anticorupţie, integritate, justiţie, procuratură. Avem restanţe pe toate domeniile, eu sper să muncim mult, inclusiv pe domeniul financiar-bancar şi cel al justiţiei”. Deputatul a menţionat că prima şedinţă se va desfăşura cu siguranţă în luna februarie.

Nici preşedintele PL, Mihai Ghimpu, nu cunoaşte ziua în care va avea loc şedinţa Parlamentului. Acesta a precizat că prioritatea noii sesiuni va ţine de aprobarea bugetului pentru anul 2016.

Liderul Partidului Nostru, primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a promis că prima şedinţă în plen a Legislativului va fi acompaniată de un masiv protest la care oamenii vor veni cu crizanteme. „Îndemn cetăţenii noştri să fie pregătiţi, iar când va fi anunţată data primei şedinţe, să fie prezenţi în faţa Parlamentului”, a declarat Usatîi. Amintim că după şedinţa de învestire a Guvernului din 20 ianuarie, deputaţii au fost nevoiţi să iasă din edificiu camuflaţi, din cauza protestelor masive care au blocat ieşirea din clădire.

Deputatul PLDM Ştefan Creangă a declarat pentru Radio Europa Liberă că în cadrul şedinţei de debut, parlamentarii urmează să propună o candidatură la funcţia de guvernator al BNM. Alegerea transparentă a unui guvernator BNM este una dintre condiţiile impuse Guvernului Filip de către Bucureşti pentru livrarea creditului ramursabil. Totodată, pe 11 februarie expiră mandatele tuturor membrilor Ciomisiei Electorale Centrale, iar Parlamentul ar trebui să le prelungească sau să numească membri noi în condiţiile în care ar putea fi organizat un referendum privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite