Deputaţii au început lupta cu presa liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Parlamentul Republicii Moldova a fost înregistrată iniţiativa legislativă de modificare a Codului audiovizualului. Printre modificările propuse se numără interzice retransmisiunii posturilor TV străine care fac propagandă politică.

În acelaşi timp însă, documentul a stârnit mai multe reacţii din partea jurnaliştilor, care au acuzat autorii proiectului că au pregătit mai multe capcane presei libere. Ca urmare, unul din autori a recunoscut că amendamentele ar putea fi excluse.

Iniţiativa legislativă a aparţinut unui grup de deputaţi din Partidul Liberal-Democrat din Moldova şi Partidul Democrat care au înregistrat proiectul de lege la Biroul Parlamentului cu o zi înainte de şedinţa plenară. Sergiu Sârbu, unul dintre autori, a declarat că acest proiect de lege are drept scop limitarea propagandei politice externe şi crearea de mai multă producţie autohtonă.

Modificări suspecte în Codul audiovizualului

Proiectul de lege însă a provocat mai multe reacţii aprinse în mediul jurnalistic, acuzând deputaţii de faptul că au încălcat Legea cu privire la transparenţa în procesul decizional. Astfel, modificările propuse nu au fost publicate pentru discuţii publice, iar, pe lângă interzicerea posturilor ruseşti, acestea ami prevăd un şir de capcane. Deputatul liberal Corina Fusu şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la viteza cu care se lucrează la acest document. „Alianţa PLDM+PCRM+PD este extrem de îngrijorată de protejarea spaţiului mediatic din Republica Moldova. Doresc să votăm imediat proiecte de legi abia ieşite de la imprimantă. Proiecte pe care nici nu le-am citit, proiecte care nu sunt consultate cu specialiştii din ONG-urile de media, care nu au avizul Direcţiei Juridice a Parlamentului", a scris Fusu pe contul său de Facebook.

Modificările se referă la faptul că orice persoană care aduce învinuiri în cadrul subiectelor de presă, trebuie să prezinte şi dovezi. Totodată, „autorul informaţiilor răspândite prin orice mijloc de informare în masă trebuie să fie individualizat şi identificabil. Este interzisă răspândirea informaţiilor de către autori anonimi”.

Un alt articol al proiectului de lege prevede ca „enunţarea ipotezelor cu privire la producerea unor evenimente sau informaţia cu privire la activitatea unei instituţii publice va fi difuzată doar cu comentariul acestei autorităţi publice, iar în cazul în care autoritatea publică refuză să prezinte un punct de vedere, acesta trebuie precizat în mod expres”. Iar jurnaliştii care folosesc informaţii care „provin din surse confidenţiale, credibilitatea cărora nu este suficient verificată”, vor fi obligaţi să menţioneze că aceasta poate să nu corespundă realităţii.

Un proiect de alternativă

Un proiect asemănător, dar fără prevederile de mai sus, a fost înregistrat şi de către deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi. Acesta este unul dintre proprietarii TV7, post care retransmite în Moldova canalul rusesc NTV. De asemenea, spre deosebire de proiectul PLDM-PD, Lucinschi vrea mai puţină producţie autohtonă la TV.

Iurie Leancă, deputat neafiliat

„Mă exprim categoric împotriva oricaror încercări de limitare a libertăţii de exprimare a jurnaliştilor. Există şi aşa destulă imixtiune a politicului în presă, eu şi colegii mei o simţim zi de zi, prin instrumenetele de propagandă ale unor politicieni, care desfăşoară campanii de manipulare împotriva noastră. Statul nu trebuie să se amestece în activitatea jurnaliştilor şi nu trebuie să reglementeze nimic, jurnaliştii trebuie lăsaţi să se conducă după regulile pe care şi le stabilesc împreună cu organizaţiile de profil, nu după cum vor politicienii”.

„Suntem gata să excludem din proiect prevederile care au stârnit critici şi pot pune în umbră ideea de bază a proiectului”, a spus Sergiu Sârbu, într-un interviu la Europa Liberă, înainte de începerea şedinţei Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite