Curtea Constituţională a decis: Igor Dodon, obligat să numească în funcţie miniştrii desemnaţi de prim-ministrul Republicii Moldova VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Igor Dodon a sugerat că nu va semna decretul de numire în funcţia de ministru al Apărării a liberalului Valeriu Munteanu, Curtea Constituţională a explicat marţi, 24 ianuarie, la solicitarea Partidului Liberal, care sunt atribuţiile preşedintelui în acest sens. Astfel, Curtea a decis că şeful statului poate refuza candidatura unui ministru doar o singură dată, în cazul în care este motivată decizia.

„Curtea reţine că în cadrul regimului parlamentar al Republicii Moldova, preşedintele Republicii Moldova are un volum de competenţe expres stabilite de Constituţie, deoarece preşedintele nu poartă nicio responsabilitate politică pentru activitatea guvernului. Rolul acestuia în configuraţia guvernului este unul limitat. Curtea reaminteşte că în jurisprundenţa sa anterioară a statuat deja că, după acordarea votului de încredere guvernului de către parlament, preşedintele Republicii Moldova nu este în drept să nu numească Guvernul. Fie că este sau nu de acord cu componenţa nominală a guvernului. Decizia opţională a preşedintelui Republicii Moldova în problema numirii guvernului care a primit votul de încredere a parlamentului ar fi în contradicţie cu prevederile constituţionale care îl obligă să emită actul de numire a guvernului. Ne exercitarea atribuţiilor constituţionale ale preşedintelui ţării ar duce în acest caz la încălcarea principiului separării şi colaborării puterilor în stat”, se arată în hotărârea CC.

Curtea Constituţională a hotărât că preşedintele Republicii Moldova poate refuza o singură dată, motivat, propunerea prim-ministrului de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. Prim-ministrul poate face o altă propunere preşedintelui sau poate reitera aceeaşi candidatură pentru funcţia de ministru pe care preşedintele este obligat să o numească, Hotărârea CC este definitivă şi nu poate fi supusă oricărei căi de atac. 

Amintim că deputaţii Partidului Liberal au depus o sesizare pe 10 ianuarie la Curtea Constituţională pentru a obţine un răspuns vizavi de partajarea atribuţiilor preşedintelui în caz de remanieri guvernamentale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite