Un lider sindical a devenit preşedinte al Consiliului Băncii de Economii, înlocuindu-l pe şeful Cancelariei de Stat Victor Bodiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca de Economii este singura instituţie financiar-bancară în care statul deţine pachetul majoritar de acţiuni. FOTO Adevărul
Banca de Economii este singura instituţie financiar-bancară în care statul deţine pachetul majoritar de acţiuni. FOTO Adevărul

Mihail Hâncu, vecepreşedintele Confederaţiei Sindicatelor din Moldova, a devenit noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii (BEM), succedându-l în acest post pe Victor Bodiu, secretar general al Guvernului.

Potrivit agenţiei „INFOTAG“, 100% dintre acţionarii care au participat la adunarea generală extraordinară a BEM din 12 iulie au votat unanim încetarea anticipată a mandatului membrilor Consiliului Victor Bodiu şi Veaceslav Mămăligă. Acţionarii au votat unanim şi noua componenţă a Consiliului de Administraţie, din care fac parte Mihail Hâncu, Svetlana Besarab, Marina Covaci, Elena Matveeva şi Angela Voronina.

Solicitat de agenţia „INFOTAG” să comenteze retragerea din postul de preşedinte al Consiliului, Victor Bodiu a spus că acest lucru trebuie legat strâns de rezolvarea sarcinii majore: „obţinerea stabilizării situaţiei la Banca de Economii”.

„Banca a intrat în albia normalităţii, înregistrând rezultate stabile la toţi indicatorii. Da, problema cu capitalizarea ВЕМ nu a fost rezolvată deocamdată, dar aceasta o pot decide deja acţionarii, într-o atmosferă liniştită”, a spus Bodiu, lăsând să se înţeleagă că nu i-a fost uşor să cumuleze funcţiile de secretar general al Guvernului cu preşedinţia Consiliului de acţionari al băncii.

Bodiu a spus că situaţia de la Banca de Economii s-a redresat şi aceasta nu mai are nevoie de „măsuri cu caracter excepţional şi extraordinar”.

„Acţionarii băncii trebuie să hotărască pentru ei în ce mod să rezolve cel mai eficient problema cu capitalizarea, astfel încât ВЕМ să activeze la capacitate deplină, înregistrând rulajele anterioare la creditare şi la atragerea resurselor pe piaţă”, a declarat Bodiu.

În viziunea secretarului general al Guvernului, Mihail Hâncu este o persoană de compromis la preşedinţia Consiliului, în care în prezent sunt doi reprezentanţi ai statului, ce deţine un pachet de 56%, şi doi reprezentanţi ai acţionarilor minoritari.

„Reprezentând, în postul de preşedinte al Consiliului, interesele tuturor acţionarilor ВЕМ, domnul Hâncu va avea votul decisiv în cazul în care vor exista chestiuni discutabile”, a conchis Victor Bodiu.

La 15 iulie, Consiliul acţionarilor băncii a decis să convoace pe 2 august adunarea extraordinară a acţionarilor ВЕМ, prin corespondenţă. Adunarea are pe ordinea de zi o singură chestiune: majorarea capitalului social al ВЕМ prin intermediul unei emisiuni de acţiuni suplimentare închise. Lista acţionarilor băncii a fost întocmită la situaţia din 16 iulie. Buletinul de vot completat  poate fi prezentat de acţionari personal sau prin poştă la oficiul central al băncii.

Conform ratingului băncilor efectuat de revista „Banci şi Finanţe“ după trimestrul I 2013, BЕМ a înregistrat rezultate impresionante (creşterea cu 93% a valorii în rating comparativ cu trimestrul IV, 2012). Aceasta i-a permis instituţiei să urce de pe poziţia a cincea pe a patra în grupul de bănci cu active de peste 3 miliarde de lei. Chiar dacă are indicatori de rentabilitate destul de mici, ВЕМ a reuşit să crească portofoliul de credite cu 9%, a scăpat de o parte din creditele neperformante (valoarea absolută s-a redus cu 27%), înregistrând un rezultat financiar pozitiv pentru primele trei luni ale anului curent. Banca are un nivel ridicat de active cu lichiditate înaltă în bilanţ, fapt nu tocmai benefic pentru eficienţa utilizării resurselor. Experţii revistei „Profit” susţin că dificultăţile pe care ВЕМ le-a avut în a doua jumătate a anului 2012 au rămas în trecut.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite