Kievul încearcă să evite transnistrizarea în Donbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificarea Constituţiei Ucrainei a nemulţumit pe toată lumea: ucrainenii spun că s-a mers prea departe, în vreme ce rebelii din est consideră insuficiente propunerile Kievului. Rada Supremă a Ucrainei a adoptat în primă lectură amendamentele la Constituţie cu privire la descentralizarea administraţiilor publice locale şi la statutul regiunii Donbas.

Radicalii au acuzat coaliţia de guvernare că ar încearca să renunţe la Donbas. Peste 100 de persoane au avut de suferit, iar o persoană a decedat în urma protestului din 31 august.

Care este esenţa amendamentelor la Constituţia Ucrainei

Potrivit modificărilor, administraţia de stat care reprezintă puterea executivă în regiuni, va fi înlocuită de prefecţi. Aceşti prefecţi vor fi numiţi de preşedintele Ucrainei. Preşedintele Poroşenko, iniţiatorul proiectului, susţine că aceşti prefecţi vor avea mai puţine atribuţii în comparaţie cu autorităţile locale actuale, aceştia nu vor putea să se implice în administraţia operativă şi în gestionarea finanţelor.

Modificările presupun că „în anumite raioane din regiunile Doneţk şi Lugansk” (astfel în Ucraina sunt numite în mod oficial teritoriile care nu se află sub controlul Kievului dar sunt ocupate de susţinătorii republicilor nerecunoscute Doneţk şi Lugansk) va fi introdusă o procedură specială de autoguvernare. Această procedură va fi introdusă printr-o lege separată.

De ce sunt criticate amendamentele

Amendamentele la Constituţie sunt criticate în primul rând pentru ideea de autoguvernare a Donbasului. Opozanţii amendamentelor acuză autorităţile de faptul că vor să ofere regiunii un statut special, făcând anumite compromisuri în faţa separatiştilor, Rusiei, chiar şi în faţa Occidentului care a susţinut reforma constituţională. Cu alte cuvinte, guvernarea este acuzată că vrea să renunţe la Donbas sub presiunea factorilor externi. În acelaşi timp, regiunile fierbinţi  nu sunt excluse din componenţa statului, dar rămân în componenţa Ucrainei în condiţii avantajoase pentru regiune.

Poroşenko şi puterea de la Kiev neagă aceste acuzaţii. Ei insistă asupra faptului că Donbas nu va primi nici un statut special şi că nu este vorba nici despre federalizarea ţării, atât de mult râvnită de Federaţia Rusă.

În afară de acestea, Poroşenko este acuzat de faptul că încearcă să întărească controlul asupra puterii locale. Prefecţii vor avea dreptul să blocheze anumite decizii ale consiliilor locale şi chiar să dizolve aceste structuri cu acrodul Curţii Constituţionale. „Prefecţii vor conduce pe teren ca feudalii, iar preşedintele va avea prerogativele la care nici Ianukovici nu visa”, declară unul dintre critici.

De cealaltă parte, criticii amendamentelor sunt suspectaţi de faptul că încearcă să-şi crească popularitatea din contul lozincilor patriotice în ajunul alegerilor locale. Alegerile locale se vor desfăşura în octombrie 2015.

Pentru ce Kievul are nevoie de amendamente

Statutul special al Donbasului este consemnat în înţelegerile de la Minsk. În acest sens ucrainenii  au şi adoptat o lege specială, dar care nu a funcţionat. La această lege au fost aduse amendamente, potrivit cărora, teritoriile care se află acum în zonele republicilor populare Doneţk şi Lugansk, se vor bucura de o autoguvernare specială (vor avea dreptul de a insitui o „miliţie populară”). Aceste schimbări trebuiau să intre în vigoare după doar după desfăşurarea alegerilor în republicile sepaatiste în conformitate cu legile ucrainene. O altă condiţie este retragerea grupărilor armate ilegale. Cu alte cuvinte, Kievul urmăreşte întoarcerea republicilor separatiste sub jurisdicţia Kievului. În ultimile luni se zvonea că una din părţile beligerante ar vrea să facă nişte compromisuri substanţiale.

Unii politologi ucraineni consideră că Ucraina are nevoie de aceste amendamente pentru a mai trage din timp şi a demonstra Occidentului că ei vor să meargă exclusiv pe calea pacifistă de reglementare a conflictului. Totodată, Rusia va fi nevoită să renunţe mai devreme sau mai târziu la susţinera separatismului din Estul Ucrainei din cauza sancţiunilor şi crizei. „Modificările constituţionale în prima lectură sunt un joc de tragere de timp. În a doua lectură, decizia cu privire la amendamente va fi luată în funcţie de situaţia din Donbas”, a declarat politologul rus Taras Berezoveţ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite