Reţetă delicioasă de ketchup moldovenesc. Cum se prepară sosul picant şi bun de-ţi lingi degetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sosul picant moldovenesc este sănătos şi poate fi consumat şi de copii FOTO AFP
Sosul picant moldovenesc este sănătos şi poate fi consumat şi de copii FOTO AFP

O reţetă tradiţională moldovenească făcută numai din produse naturale poate concura oricând cu celebrul sos picant american.

Reţeta de ketchup moldovenesc este transmisă din generaţie în generaţie de gospodinele din zona Vasluiului. Deşi nu este greu de preparat, e nevoie de mai multe ore pentru a-l fierbe şi a-l steriliza, pentru a putea fi păstrat peste iarnă. Gustul e garantat şi poate fi servit la paste, la pizza, pentru prepararea unei salate de post cu măsline, poate fi adăugat peste cartofi prăjiţi sau pur şi simplu poate fi mâncat întins pe pâine.

Reţeta de ketchup moldovenesc

Ingrediente pentru circa 7 litri de ketchup moldovenesc:
-    3 kilograme de gogoşari
-    1 kg de ardei capia
-    1 kg ardei graşi
-    1 kg de morcov
-    1 kg de ceapă
-    O ţelină cu tot cu frunze
-    4 kg de roşii
-    ½ litri ulei
-    O lingură de sare
-    Ardei iuţi şi usturoi după gust

Mod de preparare:

Roşiile tăiate în două sau în patru se pun la fiert circa 10-15 minute. Apoi se adaugă morcovul, ţelina şi ceapa tăiate în bucăţi mari şi se mai lasă la fiert cel 15 minute. La final se adaugă ardeii curăţaţi şi spălaţi bine (atât gogoşarii, capia, cât şi ardeii graşi şi cei iuţi) şi se lasă pe foc până când toate legumele s-au fiert. După ce se răcesc, legumele fierte se dau prin storcătorul de fructe sau prin separatorul manual de roşii pentru ca toate seminţele şi pieliţa ardeilor să fie înlăturată.

Sucul obţinut se pune din nou la fiert cu ulei, sare şi usturoiul pisat până se îngroaşă. După gustul fiecărei gospodine, se poate renunţa la anumite legume (de exemplu, la ţelină) şi se pot adăuga alte condimente (cimbru, busuioc etc).

image

Sosul picant se păstrează în borcane mici sau în sticle toată iarna dacă sunt sterilizate.

Citeşte şi:

Reţeta pentru lapte de pasăre, faimosul desert franţuzesc al bunicilor care este gata în doar o jumătate de oră

Cum să prepari cei mai buni papanaşi moldoveneşti „ca la mama acasă“. Secretele unui desert delicios, gata în doar 15 minute

VIDEO Cea mai bună reţetă de mucenici moldoveneşti. Cum se prepară delicioşii sfinţişori, unşi cu miere şi presăraţi cu  nucă măcinată, după reţeta bunicii

Secretul gospodinelor din Moldova pentru o tocăniţă de urzici delicioasă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite