Reacţia oficialilor DGIPI în cazul fostului şef „Doi şi-un sfert” Vaslui, bănuit de scurgeri de informaţii confidenţiale către un afacerist controversat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numele fostului şef SIPI Vaslui apare într-o anchetă a procurorilor DIICOT
Numele fostului şef SIPI Vaslui apare într-o anchetă a procurorilor DIICOT

Oficialii Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne au reacţionat în cazul fostului şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Vaslui, bănuit de procurorii DIICOT că ar fi livrat informaţii confidenţiale unui afacerist controversat, supranumit ”regele” local al asfaltului.

Într-un răspuns comunicat la solicitarea ziarului ”Adevărul”, reprezentanţii DGIPI precizează că Dănuţ Pavel a fost angajat al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), ocupând până la data de 02.11.2016 - când i-au încetat raporturile de serviciu cu drept de pensie, funcţia de şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Vaslui.

Până la ieşirea la pensie anticipat, fostul cadru DIPI nu a făcut obiectul unor sancţiuni aplicate potrivit prevederilor Statutului poliţistului- sub incidenţa cărora s-a aflat personalul Departamentului.

”Pentru o corectă informare, precizăm că DIPI, potrivit competenţelor, a asigurat suport de specialitate structurilor de aplicare a legii, datele şi informaţiile cu privire la riscuri şi vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale privind misiunile, personalul, patrimoniul şi informaţiile confidenţiale în cadrul ministerului, obţinute în exercitarea atribuţiilor, fiind puse la dispoziţia structurilor abilitate, în vederea valorificării, potrivit legii. În conformitate cu prevederile legale, activitatea informativ-operativă are caracter clasificat”, se arată în răspunsul comunicat de DGIPI reporterilor ”Adevărul”. 

Numele comisarului-şef Dănuţ Pavel apare într-un dosar instrumentat de DIICOT Vaslui. Ancheta procurorilor vizează mai multe grupări infracţionale care se ocupă cu contrabanda cu ţigări, iar destructurarea acestora ar fi fost îngreunată tocmai din cauza scurgerilor de informaţii care s-ar fi produs din interiorul Poliţiei.

„Membrii grupării săvârşesc faptele infracţionale în mod repetitiv, beneficiind de coordonare şi sprijin pe anumite momente, cât şi suport informativ din partea unor lucrători ai Poliţiei Române (din cadrul Poliţiei oraşului Murgeni, Serviciului Rutier şi un fost lucrător al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate), Poliţiei de Frontieră Române (Sectorul Poliţiei de Frontieră Fălciu şi Punctul de Trecere a Frontierei Oancea) şi Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Vaslui. Astfel, aceştia beneficiază de suport pe toate palierele de eventual control şi constatare a infracţiunilor de contrabandă (patrulare zona verde, control intrare în ţară, filtre rutiere, activităţi specifice în cadrul unor acţiuni de linie sau dosare cu acest obiect, dezvoltare de informaţii)“, se menţionează în ordonanţa procurorilor DIICOT, Biroul Teritorial Vaslui.

Cheia grupării infracţionale este considerată de anchetatori Bogdan Plăcintă, poliţist de frontieră din cadrul Sectorului Fălciu al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui. Fiul unui afacerist din Murgeni, Plăcintă ar fi beneficiat, susţine DIICOT, de sprijin informativ inclusiv din partea fostului şef SIPI Vaslui. Tatăl poliţistului de frontieră este Adrian Plăcintă, fostul director al societăţii Transmir, patronată de omul de afaceri Emil Savin, supranumit şi „regele“ local al asfaltului din Vaslui. 

Scurgeri de informaţii clasificate din dosarele DIICOT

Potrivit anchetatorilor, suveica scurgerilor de informaţii ar fi acţionat prin intermediul afaceristului Emil Savin, care avea o relaţie de prietenie cu şeful SIPI Vaslui, de la acea vreme, Dănuţ Pavel. 

„Agentul de poliţie Bogdan Plăcintă are şi un rol decizional în cadrul grupării cu privire la momentele efectuării activităţilor infracţionale, rolul persoanelor implicate şi beneficiază de suport informativ cu privire la eventualele mandate de supraveghere tehnică pe numerele de telefon folosite, asigurat prin aportul numitului Savin Emil şi a relaţiei apropiate pe care acesta o avea cu şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Vaslui, comisarul Pavel Dănuţ, structură care a primit spre exploatare în alte dosare cu acelaşi obiect mandate de supraveghere“, se arată în ordonanţa prin care procurorii DIICOT Vaslui au dispus reţinerea pentru 24 de ore a poliţistului de frontieră Bogdan Plăcintă.

În prezent, ancheta procurorilor vasluieni se află în plină desfăşurare. ”Se verifică toate aspectele referitoare la toate scurgerile de informaţii, cu privire la care am avut suspiciuni în cadrul anchetei. Deocamdată, în momentul de faţă, persoanele care apar în respectiva ordonanţă nu au nicio calitate în dosar”, a precizat Irina Perjoiu, procuror-şef al Biroului Teritorial Vaslui al DIICOT.

Omul de afaceri Emil Savin este cunoscut  ca fiind un apropiat al mai-marilor PSD din Vaslui. Deputatul PSD Adrian Solomon i-a cununat fiica lui Savin şi i-a botezat nepoata. De asemenea, fiica lui Savin i-a botezat nepoata lui Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui. Savin este şi socrul recent-numitului prefect de Vaslui, Eduard Popica

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite