Olimpică la astronomie, fără să studieze materia la şcoală: „Este fascinant să descoperi ceea ce există dincolo de ce pot vedea toţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Performanţă Cristina Clisu (19 ani), elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gh. R. Codreanu“ din Bârlad, este pasionată de astronomie şi astrofizică, discipline care nu sunt predate în şcoală. Tânăra se pregăteşte pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie ce va avea loc în luna august în Indonezia.

Cristina Clisu (19 ani), elevă în ultimul an la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad, medaliată cu argint la Olimpiada Naţională de Astronomie 2015, a reuşit performanţa de a fi inclusă în lotul lărgit de pregătire pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie. 

Aceasta se va desfăşura în intervalul 10-19 august, în Indonezia. Alături de Cristina, alţi 14 liceeni vor participa la tabăra de pregătire şi, în urma unor testări, doar cinci dintre ei vor avea şansa de a merge la faza internaţională.

„Mă ajută creierul. Am înclinaţii native pentru ştiinţele exacte: fizica, chimia, matematica. Mă atrage tot ce nu pot să înţeleg, e o provocare. Dacă nu evoluez nu e bine. Studiez până desluşesc o problemă, apoi trec la una şi mai grea“, a spus, pentru „Weekend Adevărul“, Cristina Clisu.

Testare suplimentară pentru lotul naţional 

Faza naţională a Olimpiadei de Astronomie a avut loc la Buzău, în perioada 15-19 aprilie, şi au participat 150 de elevi din toată ţara. Judeţul Vaslui a fost reprezentat de cinci elevi, toţi din Bârlad. Alături de Cristina Clisu, au mai participat Anca-Mădălina Panaghie, Cosmin Moisă şi Eugenia Onosă, de la Colegiul „Codreanu“ şi un elev de clasa a VII-a, Alexandru Vătămanu, de la Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici“. Aceştia din urmă au reuşit să se situeze pe locuri bune, fără a fi însă premianţi. Primii patru au fost coordonaţi de acelaşi profesor de fizică, Mirela Petrea, iar „juniorul“ a fost îndrumat de profesorul Ioan Adam, preşedintele Asociaţiei Astronomice „Sirius“ (AAS) Bârlad - Club UNESCO, profesor care a fost deschizător de drumuri pe calea astronomiei pentru copiii şi tinerii din oraş.

De altfel, Bârladul, orăşelul de provincie aflat în cel mai sărac judeţ al României, Vaslui, este o adevărată pepinieră de elevi care studiază astronomia şi astrofizica. Niciuna dintre cele două materii nu este predată la liceu. Există, însă, profesori dedicaţi care sădesc această pasiune în rândul copiilor şi rezultatele au fost pe măsură. Vlad Mărgărint, dublu olimpic internaţional la Astronomie şi Astrofizică în 2009 şi 2010, rămâne un reper pentru şcoala bârlădeană de astronomie. Acum, alţi adolescenţi, printre care şi Cristina Clisu, i-au călcat pe urme şi îşi dedică timpul şi inteligenţa studiului individual. Calificarea Cristinei în lotul lărgit de pregătire pentru faza internaţională a fost obţinută în urma unei testări suplimentare, imediat după afişarea rezultatelor, care a constat într-o analiză practică a graficelor.

Nebuloasele şi roiurile globulare, preferatele ei

Astronomia şi astrofizica sunt ştiinţe greu de desluşit, mai ales dacă nu sunt predate la şcoală. Pentru studiul lor sunt necesare cunoştinţe întemeiate de fizică şi de matematică. Sunt ştiinţele care descoperă secretele cerului, vârsta stelelor, coordonatele sateliţilor, nebuloasele şi constelaţiile pierdute în spaţiu.
Cristina Clisu a aflat primele noţiuni despre misterele cerului în copilărie, de la bunicul său, cel care a învăţat-o să identifice Carul Mare, constelaţia Gemeni şi Casiopeea. În ultimul an de şcoală generală, Cristina a vizitat Observatorul Muzeului „Vasile Pârvan“ din Bârlad şi a descoperit frumuseţea cerului nevăzut cu ochiul liber.

Tânăra spune că a pornit pe drumul olimpiadelor din clasa a V-a: „Am ratat calificarea la naţionala de matematică la o sutime. Cu o zi înainte, am participat la un curs de dans sportiv pentru care m-am antrenat mai mulţi ani. Acum, m-am canalizat pe matematică şi fizică. De la un an la altul am fost mai bună“.
image

                                                                                                            Cristina, alături de profesoara Mirela Petrea

Cristina Clisu a decis să opteze pentru Facultatea de Fizică Atomică de la Măgurele. E singura facultate din ţară care o ajută să continue studiul astronomiei: „Doresc să ajung cercetător în astronomie şi astrofizică. Lucrurile intresante de pe cer nu se văd cu ochiul liber. E fascinant să descoperi ceea ce există dincolo de ce pot vedea toţi. Preferatele mele sunt nebuloasele şi roiurile globulare“.

„Sora mea mă consideră o ciudată“

Olimpica are o soră cu un an mai mică, Iulia Clisu, care a obţinut locul al treilea la emisiunea-concurs „Dansez pentru tine“ de la Pro TV, în 2013. Ea l-a avut ca partener pe Dima Trofin, fost membru al trupei „LaLa Band“. „Suntem complet diferite. Într-un fel, ea mă consideră o ciudată“, spune Cristina. ;

Manualele de Astronomie, o raritate în librării

 „Lucrez cu elevii după un manual vechi multiplicat. În librării nu se găsesc culegeri, le comandăm pe internet. Ne-a ajutat foarte mult în procurarea materialelor de studiu domnul Mihail Sandu, profesor care face parte din comisia care realizează subiectele la Olimpiadele Internaţionale de Astronomie. Mai facem rost de manuale de la liceele din Suceava, oraş unde este un puternic centru de astronomie. Calificarea Cristinei în lotul olimpic lărgit e o performanţă pe care o aşteptam. La faza naţională, proba practică a fost făcută pe hartă, nu studiu prin telescop, cum ar fi trebuit, pentru că nu a fost vremea favorabilă. Rezultatul Cristinei şi al colegilor ei ar fi fost şi mai bun dacă se susţinea proba practică la telescop“, a precizat Mirela Petrea, profesorul coordonator. 

Proba de baraj, observaţiile prin telescop, este considerată un adevărat obstacol de mulţi participanţi ai olimpiadelor de profil. În ţară sunt puţine observatoare şi foarte puţini specialişti care să explice elevilor cum pot fi folosite şi exploatate acestea. La Bârlad, cei pasionaţi de studiul aştrilor au două opţiuni. Un prim telescop se află la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“, unde îşi desfăşoară activitatea AAS - Club UNESCO (coordonat de prof.esorul Ioan Adam), alte trei telescoape se găsesc la Observatorul Muzeului „Vasile Pârvan“, coordonat de muzeograful Ciprian Vîntdevară, un pasionat al astronomiei care a făcut în ultimii trei ani descoperiri importante pentru studiul cerului. 

„Cristina este unul dintre cei 15-20 de membri fideli ai Astroclubului Perseus care activează pe lângă Observatorul Bârlad. Pentru a ajunge să ia argintul la olimpiada naţională a făcut multe nopţi de observaţii şi multe ore de pregătire teoretică“,  a spus Ciprian Vîntdevară.


 Cristina Clisu, la Tabăra de vară de astronomie de la Bădeana

image

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite